Guernsey and The Mother of all Fixture Pile-ups

Guernsey fixtures

Na de nederlaag tegen Steaua Boekarest waren veel Ajacieden blij. Zij konden zich nu helemaal op de competitie richten. Het is ook wel erg zwaar om niet alleen in het weekend, maar ook doordeweeks te spelen voor mannetjes die voetbal als beroep hebben. In Guernsey klagen ze ook. Maar dat is iets terechter. Guernsey FC is een amateurclub die in de Combined Counties League (negende divisie van Engeland) speelt. Doordat ze dit jaar geweldig spelen in de verschillende bekers en er veel wedstrijden P-P zijn gegaan vanwege het weer mogen de kanaaleilanders 22 wedstrijden in 38 dagen gaan spelen (of 21 in 37, dat ligt eraan of ze de finale van de FA Vase halen). In de competitie staat Guernsey nu zesde en zou nog kampioen kunnen worden (er zijn clubs die dertien wedstrijden meer hebben gespeeld), maar dat lijkt me onrealistisch. Steeds meer spelers raken geblesseerd, terwijl anderen niet iedere midweekse wedstrijd kunnen spelen in verband met hun werk. Er zijn drie periodes waarin Guernsey drie dagen achter elkaar een wedstrijd speelt en als ze de finale van de FA Vase halen, sluiten ze af met vier dagen achter elkaar een wedstrijd. Bizar.

Advertenties

2 Reacties op “Guernsey and The Mother of all Fixture Pile-ups

 1. In Brazilie is 3 wedstrijden per week al jaren enorm normaal. Niemand moppert, ze zijn al lang dankbaar dat ze de favella’s uit konden en met voetbal hun brood kunnen verdienen. Tennissers staan soms non-stop in beweging op de court voor 4 uur lang, wielrenners in de Tour zitten 6 uur per dag op de fiets. Geen geklaag. Amateurvoetbal: sommige mensen spelen zaalvoetbal op vrijdag, amateurvoetbal op zondag en trainen op zaterdag tussendoor nog 1 van de jeugdteams van hun club. Geef die mensen een bierbonnetje gratis en dat is voldoende, want ze doen het uit liefde voor de voetbalsport en gaan nooit klagen over een match teveel.

  Dit is exact wat ik bedoelde toen ik zei dat San Marino de meest bewonderenswaardige nationale ploeg van Europa is: die gasten worden niet betaald, gebruiken hun verlofdagen om te kunnen spelen, verliezen elke wedstrijd met genante scores, maar elke keer staan ze weer vol enthousiasme op het veld… uit liefde voor de sport. Daar zouden dikbetaalde vedetten eens een voorbeeld aan mogen nemen.

  Zijn er echt spelers van Ajax die blij waren met Europese uitschakeling?? Nu ja, ieder zijn mening, maar dat ze er dan eerlijk voor uitkomen zodat de fans niet voor de gek gehouden worden. Tenslotte nemen die vrijaf op het werk en betalen een behoorlijke som om hun team tot in Roemenië achterna te reizen. Als je daarna de spelers hoort zeggen dat die uitschakeling eigenlijk welgekomen is, dan is dat toch echt een mes in de rug van je eigen fans…

  Respect voor Guernsey dat ze zelfs met deze echt onacceptabel volle kalender gewoon spelen zonder teveel te mopperen. Als enige eilandploeg hebben ze nog het extra nadeel dat elke uitwedstrijd een kleine reis is… Spelers en fans die vrijaf moeten nemen… En toch geen klaagzang in de media of geen gehuil in de pers maar gewoon uit liefde voor het voetbal spelen wanneer het nodig is. Respect! Het zou hen enorm gegund zijn als ze het seizoen voltooien met een trofee. Hetzij promotie of de FA Vase maar het zou een mooie beloning zijn voor de waardigheid waarmee de club deze chaotische kalender benadert. Dik respect!

  PS: ik hoop dat het succes van Guernsey inspirerend werkt en de eilanden Man, Jersey en de Hebriden weldra ook toenadering zoeken tot de league van het vasteland (al die eilanden, behalve Sark en uiteraard St Kilda, hebben een eigen liga, doch het succes van Guernsey bewijst dat ze gerust hoger mogen mikken. Ik denk dat wie echt in zichzelf gelooft en er voor gaat, die zijn doel ook vroeg of laat bereiken zal. Het zou alleszins geweldig zijn als de kleine eilanden plots op de voetbalkaart van mainland UK komen opduiken)

 2. PS: enige kleine pluspunt voor Guernsey is dat de meeste wedstrijden wel thuis zijn. Organisatorisch al net ietsje eenvoudiger, al is het nog altijd gekkenwerk zulke kalender op te leggen aan een amateurteam.

  Dat ze mopperen is meer dan terecht , veel clubs met betaalde spelers zouden moord en brand schreeuwen.

  PS (ietwat relevant vanwege de situatie “Brits overzees eiland”): in St Helena is men bezig met het oprichten van een nationale ploeg. Het eiland telt een 5000-tal bewoners en heeft een amateurliga en 1 enkel voetbalveld (weliswaar zonder stands). Het eiland heeft echter nog een groter probleem: een reis naar St Helena per boot kan nogal lang duren, en een vliegveld hebben ze nog altijd niet. Voor dat nationale team zou elke uitwedstrijd een lange bootreis en 10 of meer dagen weg van huis zijn. Alleen al vanwege hun determinatie en geloof in eigen kunnen, hoop ik dat het toch lukt om een elftal op de been te brengen. In feite zou de FA de hand iets meer moeten uitreiken naar hun overzeese gebieden (dus ook de Falklands, de Shetlands, Gibraltar, …) , want de kosten en praktische hindernissen voor die mensen zijn enorm. Dat ze het desondanks toch proberen kan je enkel bewonderen; en hopen dat Guernsey inspirerend werkt en er nog meer “eilandploegen” toenadering zoeken tot een stapje hogerop.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s