The Arabs from Dundee

Dundee United Arab

In Schotland hebben clubs echt geweldige bijnamen. De een is nog mooier dan de andere: The Doonhammers (Queen of the South), The Bully Wee (Clyde), The Honest Men (Ayr United), The Red Lichties (Arbroath) en The Gable Endies (Brechin City). De verhalen die achter een bijnaam zitten zijn vaak prachtig in de UK. Misschien dat ik daarom zoveel van het voetbal daar houd. Ook een mooie vind ik die van Dundee United: The Arabs. Wat dat betreft winnen ze het wel van Dundee, die de gewonere bijnaam The Dees hebben. Qua naam behoort The Arabs misschien niet in dezelfde categorie als de eerste vijf, maar de ontstaansgeschiedenis is wel geweldig. Hij is terug te leiden tot 1963 en heeft te maken met vorst, een té rigoureuze aanpak van het bevroren veld en wit zand.

Ik heb het al vaak over ‘The Big Freeze’ gehad. Door de extreme vorstperiode werden er in 1962/1963 weinig wedstrijden gespeeld in de winter. Sommige clubs speelden slechts twee wedstrijden in vier maanden tijd (Barnsley), bekerwedstrijden werden tot in den treure afgelast (Airdrieonians v Stirling Albion ging 33x P-P’s) en besloot Halifax het veld maar te veranderen in een ijsbaan, zodat ze nog iets van inkomsten hadden. Ook in Schotland was het bar en boos. Dundee United speelde tussen 22 december en 2 maart slechts één competitiewedstrijd . Ook in de beker wilde het niet vlotten. Dundee United had een thuiswedstrijd tegen Albion Rovers geloot, maar iedere keer als die op het programma stond, verschenen die twee vervelende P’tjes.

Het bestuur van Dundee United was het beu en besloot 25 mannetjes in te huren die het ijs, dat op het veld lag, kapot sloegen met pikhouwelen. Het loste weinig op. Manager Jerry Kerr, die tegenwoordig wordt geëerd met een tribune op Tannadice Park, had een beter idee. Hij besloot enkele teerbranders te huren. Normaal worden die gebruikt voor het asfalteren van wegen, maar Kerr dacht dat ze ook wel goed zouden zijn om het ijs weg te branden. En inderdaad, het ijs smolt weg. Het probleem was dat ook het gras werd weggebrand en het veld een waterige modderpoel werd. Shit, volgende probleem, maar Kerr was creatief. Hij besloot een paar ton aan wit zand te kopen en dat op het veld te storten. Er werden lijnen op het zand geschilderd en bizar genoeg keurde de scheidsrechter, die ook wel zin had in een wedstrijd, het veld goed.

De journalisten die verslag deden van de wedstrijd konden hun ogen niet geloven. In een wedstrijdverslag werd het veld omgedoopt tot ‘de Sahara’, terwijl een andere journalist het omschreef als een strand waar het net eb was geworden. Dundee United kon uitstekend uit de voeten op de vreemde ondergrond en won met 3-0. Door de goede prestatie werden de spelers na afloop ‘woestijnratten’ genoemd in een verslag.n weer een ander artikel werden ze ‘Arabs’ genoemd, ook al omdat Dundee United sinds dat seizoen in een geheel wit tenue. Die laatste term sloeg aan en later in het seizoen waren er fans te zien die verkleed waren als Arabieren. Dat laatste zie je nog altijd en in de clubshop kun je een Fez kopen in het oranje in plaats van rood. Een mooie bijnaam, waar ze bij Dundee United erg trots op zijn.

Doordat het veld zo bevroren was ging er in de wintermaand amper een wedstrijd door
Doordat het veld hard bevroren was ging er in de wintermaand amper een wedstrijd door
Jerry Kerr loopt over een ijsspiegel en denkt na over een plan om het veld toch speelklaar te maken.

Jerry Kerr loopt over een ijsspiegel en denkt na over een plan om het veld toch speelklaar te maken

En dan opeens heb je het: je brand het ijs weg met teerbranders

En dan opeens heb je het: je brand het ijs weg met teerbranders

Het veld zag eruit als een strand, maar er kon tenminste gevoetbald worden en het heeft de club een bijnaam opgeleverd

Het veld zag eruit als een strand, maar er kon tenminste gevoetbald worden en het heeft de club een bijnaam opgeleverd

Foto’s zijn afkomstig van The Glenrothes Arabs.

Advertenties

6 Reacties op “The Arabs from Dundee

 1. Zal maar beter nooit vertellen dat ik fan van Israel ben mocht ik ooit op Dundee United komen … Anderzijds heb je wel de garantie dat je dag niet verpest wordt door een onverwachte vinck van Wilders of De Winter.

  Ik heb doorgaans niet echt wat met bijnamen en vind het nogal raar dat journalisten soms vaker de bijnaam gebruiken dan de officiële clubnaam. In Schotland zijn ze wel een stuk creatiever met bijnamen dan in de rest van het UK en zelfs in EGuropa. Veel van die clubs hebben niet zo voor de hand liggende bijnamen met een historie achter, in dat geval wordt het plots leuk wanneer zo een bijnaam in de pers wordt overgenomen. Enige uitzondering is wanneer de bijnaam beledigend bedoeld is en enkel bedoeld is om aggressie uit te lokken, maar dat lijkt in Schotland zelden het geval. Achter veel bijnamen daar zit een lokale legende of een stukje historiek.

  Ik herinner me nog dat Gretna een heel leuke bijnaam had, verwijzend naar het feit dat veel adellijken het dorpje kozen voor hun huwelijk. Wat was die bijnaam ook alweer?

  PS: niet louter bijnamen, clubnamen algemeen zijn top in Schotland. Celtic Football Club, Hibernian FC, Hearts of Midlothian FC, Queen of the South FC, Inverness Caledonian Thistle, Queen’s Park FC, … Dat is haast poëzie. Enkel in Ierland lijken ze er even creatief in te zijn met namen als Bohemian FC, Shamrock Rovers, Finn Harps FC, Crusaders FC, Dungannon Swifts, Tralee Dynamo, … Allemaal heel creatief, al kan ik op een andere soort manier evenzeer een glimlach krijgen van iets als Vauxhall Motors of Airbus UK ; dat klinkt zo absurd voor een voetbalclub dat het op een bepaalde manier leuk wordt.

 2. PS jullie in Nederland zijn er ook veel beter en creatiever in dan wij in België. Als ik even een paar klassementen bekijk: FC Omniworld, TONEGIDO, De Treffers, Achilles ’29, IJsselmeervogels (de mooiste van heel Nederland), Bataven, De Baronie, Zwarte Schapen (bestaan die überhaupt nog?), vv De Monnik, Stormvogels, … In België is een klassement doorgaans zeer saai met al die gemeentenamen met klassieke “FC” of “VV” erachter, alleen in het liefhebbersniveau kom je nog eens wat creatiefs tegen. Mijn favoriet daar komt uit Lokeren: King’s Erotica FC. Een klassieker trouwens want die club draait al meer dan 25 jaar mee.

 3. En ben allesbehalve US gezind maar toegegeven, ze hebben daar wel leuke clubnamen. New England Revolution, Colorado Rapids, Seattle Sounders, Kansas City Wizards, … Leuk is hoe ze daar een sadomachochistisch kantje hebben en vaak clubs naar natuurrampen vernoemen: San Jose Earthquakes, Chicago Fire, Dallas Burn (al is die helaas van naam veranderd) en mijn favoriet: Hawaii Tsunami.

  Is er in het UK geen club ergens in negende afdeling die Nirvana FC als clubnaam heeft?

  • Klopt, dat is Thurnby Nirvana uit Leicester. Geweldige bijnaam.

   De bijnaam van Gretna is The Weddingmakers. Veel Engelsen gingen snel de grens over om te trouwen in de Gretna, want in Schotland zijn de wetten veel soepeler.

   • Als ik me niet vergis heet die club echt Nirvana en is het dus een officiële clubnaam? Geweldige supporterssjaals moeten die lui verkopen in de fanshop. Is er een bepaalde oorsprong voor die naam? Bij het denken aan Nirvana denk ik spontaan aan oosterse meditatievormen en westerse consumptie van een soort blaadjes die bij roken je ook in hogere sferen kan brengen (heb ik gehoord, ik heb zelf het nog nooit geprobeerd…)

    In Schotland was trouwen meen ik toegelaten vanaf 16 en in Engeland vanaf 18. Vandaar dat inderdaad velen snel de grens overstaken. Maar Gretna had meen ik een reputatie van een soort chique plek te zijn waar de koppeltjes ook hun huwelijksreis doorbrachten en zo? Er is alleszins een speciale geschiedenis aan Gretna ; want gezien de Schotse wet kan je even goed in Port Glasgow of in een sloppenwijk van Glasgow gaan trouwen als het je enkel daarom te doen is. Gretna had een speciale reputatie… Ik ben de details vergeten helaas sinds de club niet meer constant het nieuws haalt. Ergens mis ik hen wel. Het was geweldig dat ze zo in 1 ruk van het laagste niveau naar de SPL trokken, plots het kleine dorpje Gretna dat zich mocht opmaken voor krakers tegen de grote clubs uit de grootsteden Glasgow en Edinburgh… En die bekerfinale tegen Hearts en bijhorende Europese campagne. Zonde dat Gretna verdwenen is, ik ben niet zo voor clubs die van 1 rijke messias afhangen maar door de haast surreële prestaties van dat kleine dorpsclubje had ik voor Gretna toch wel een beetje sympathie. De nickname Weddingmakers is allicht overgenomen door de phoenixclub Gretna 2008? Hopelijk vragen die vroeg of laat een licentie voor de League aan.

    Nog enkele leuke en echt bestaande clubnamen:
    Botswana Meat Commission FC (het logo van het team is een koe, ik verzin dit niet!)
    Hearts of Oak FC
    Canon Yaounde
    The Strongest (ironisch genoeg 1 van de zwakkere clubs van de sowieso niet hoogstaande Boliviaanse liga)
    JEF United (je kan al raden dat dit een Japanse club is …)
    Happy Valley FC
    Sunrise FC
    Perth Glory
    Jesus i Maria (echt bestaande amateurclub uit de buurt van Tarragona, geen idee waar die naam vandaan komt)
    Grasshoppers Zürich
    Sektzia Nes Tziona (סֵכּציַה תס צ׳וֹנה) – ironisch genoeg is Sektzia een onbestaand woord in het Hebreeuws en een poging om het Engelse “section” een beetje Israelischer te doen klinken)
    Urawa Red Diamonds
    Mamelodi Sundowns

    Mooi als clubs een beetje creatief zijn. Of juist, op een ironische wijze, als ze dat helemaal niet zijn. In Noord Korea verwijst quasi elke clubnaam naar de regeringsinstelling waartoe ze behoren of naar de “Grote Leider”, het ligt er zo vingerdik op dat het eigenlijk grappig wordt. Wat betreft derbyrivaliteit is April 25 -v- Pyongyang City daar de grote tegenhanger van wat Boca Juniors -v- River Plate in de buitenwereld is.

    Bestaat die club nog die Jeanne d’Arc FC heet? Dat was een erg goeie club maar heb er heel lang niets meer van gehoord.

   • PS: hoewel officiële clubnamen eerder dan bijnamen, maar de Ierse amateurteams zijn ook geweldig creatief in het bedenken van clubnamen. Enkele van die lokale liga’s zijn bv de Derry & District League, de United Churches League (heeft niets met de kerk te maken, is gewoon een amateurliga uit Dublin), de Leinster Senior League (dat is Dublin en aangrenzende counties en daar zitten enkele echt heel leuke namen in)

    Cherry Orchard
    Sacred Heart
    Pegasus-St James
    Parkvilla
    Park Celtic
    Transport FC
    Hyde Park (wist niet dat zo een park bestond in Dublin)
    Alpine Express
    Blackrock College
    Coill Dubh (de enige club die een Gaelic naam draagt in Dublin en omgeving)
    Pioneers
    Lakelands
    Spartak Dynamo
    CliftonvillA FC (dat is een club uit de omgeving van Derry)
    Phoenix Swifts FC
    Brandywell Celtic
    Corinthians FC (ook uit Derry)
    Top of the Hill Celtic FC
    Three Flowers FC
    Bogside Inn FC (dat is wat we dus een “pub team” noemen :))
    Cockhill Celtic (CockHill… en dat is dan in het conservatieve Donegal)

    Een ex collega van me is al jaren spits bij de roemruchte Dublinse club “Rumm’s Rovers”. Hij was wel eerlijk genoeg dat het hem meer om de drank in de pub na de wedstrijd te doen was dan om het voetbal zelf…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s