The Scrouge of Barcelona

Barcelona v Dundee United

Pubquizvraagje. Welke club heeft er na vier Europese wedstrijden nog altijd een 100% score tegen Barcelona? Het antwoord is Dundee United. Viermaal kwamen ze uit tegen de Catalanen en iedere keer wonnen ze. De eerste ontmoeting was in Nou Camp, tevens de eerste Europese ooit van The Arabs.  Het was een potje voor de prachtige Jaarbeursstedenbeker, de latere UEFA Cup. Dundee United won tot ieders verbazing met 1-2. Goed, nu was 1966/1967 wel het topjaar voor het Schotse voetbal, maar 1-2 in Barcelona was wel heel knap. Thuis op Tannadice Park werd het 2-0. De volgende ronde was Juve wel te sterk. In 1987 kwamen Dundee United en Barcelona elkaar weer tegen. In de kwartfinale van de UEFA Cup. Barcelona, dat met Gary Lineker en Mark Hughes twee Britse spitsen had, verloor in Dundee met 1-0. In Barcelona stond het na 86 minuten 1-0 voor de Catalanen. Verlengen dus, maar ineens sloeg Dundee United twee keer toe. 1-2 en Dundee United ging door. Uiteindelijk haalden ze zelfs de finale. Dundee United, de angstgegner van Barcelona.

Barcelona v Dundee United 1-2 (25/10/1966)

Dundee United v Barcelona 2-0 (16/11/1966)

Dundee United v Barcelona 1-0 (04/03/1987)

Barcelona v Dundee United 1-2 (18/03/1987)

Advertenties

Een Reactie op “The Scrouge of Barcelona

  1. Toegegeven, Barca is wereldklasse en wat ik gisteren zag is haast ongeëvenaard. Dus ik ben objectief genoeg om te beseffen dat dit het beste team ooit is. Maar toch, een fan ben ik allerminst. Uiteindelijk ramt Barca hun prullaria op zoveel wijzes door de strot van de mensen in de stad, dat het “mes que un club” gedoe niet meer dan een marketingslogan wordt. Barca fans die Franco nog citeren etc zijn al helemaal ergerlijk. De club haalt helaas nog steeds voordeel uit politiek en zet dat ook volop in in haar marketingmachine, hetgeen het allemaal nog ergerlijker maakt. Hoe mooi ze ook spelen, ik ben zeker geen fan. De leukste club in de regio is veruit Espanyol. Heel erg fraai stadion, een enorm fanatieke aanhang die voor een zeer intimiderend sfeertje zorgt (het Barca publiek is veel rustiger, de Espanyol fans zijn veel passioneler) en ondanks wat de clubnaam doet vermoeden is Espanyol al lang geen politiek getinte club meer. Dat was vroeger zo, maar is al lang niet meer zo. Veel aangenamer club en aangenamer fans dan FC Barcelona. Net zoals de aangenaamste plek in Madrid niet Bernabeu is maar het kleinschalige doch aandoenlijk enthousiaste Rayo Vallecano. Maar goed, ogen dienen om te gebruiken, en het valt niet te ontkennen dat Barca een wereldploeg heeft op dit moment. Ik denk dat Bayern uiteindelijk nog de gevaarlijkste concurrent wordt en (ergerlijk) Juventus zou wel eens een outsider kunnen zijn. Maar Barca heeft zich nu wel in de favorietenrol gespeeld, los van het feit dat de Spaanse competitie sowieso wel boven de rest uitsteekt de laatste jaren.

    Als Turkije fanaat hoop ik ergens dat Galatasaray voor een stunt kan zorgen, maar dat zou te mooi zijn om waar te zijn. Ze zijn nu al verder geraakt dan iemand vooraf had durven voorspellen. Realistisch is het niet dat ze nog enkele rondes gaan stunten. Moet wel gezegd: wie wil ervaren wat echte passie op de tribunes is, een sfeer zoals je nergens anders meemaken kan behalve in Buenos Aires, die moet eens naar Galatasaray. Ik ga al meer dan 20 jaar naar het voetbal maar nergens zo een fanatiek, passioneel en luidruchtig publiek gezien als in het toenmalige Ali Sami Yen stadion. Nu in hun nieuwe grotere stadion is het nog vuriger. Barca heeft misschien de beste ploeg, maar Galatasaray heeft misschien wel de beste fans van Europa. Heb wel vaker gehoord dat Boca tegen River Plate het meest passioneel wereldwijd is, maar ik denk dat dat er net iets over is voor mij: een vriend van me is daarheen geweest en hele wijken van de stad leken een belegerde zone met een politiemacht die je normaal zou verwachten bij een oorlogsgebied. Het moment dat passie omslaat in geweld is het leuke er toch af.

    Lichtjes irrelevante sidenote: ik ben stikjaloers op Gerard Pique van Barcelona. Iemand als Shakira tussen de lakens hebben, dan zou je haast de hemel bedanken op je blote knieën. 1 van de mooiste vrouwen die er rondlopen op deze planeet. Wie beweert dat vrouwen niet op geld vallen moeten maar eens bij Pique checken …

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s