Classic Football Kits: Dundee Hibernian 1914

Dundee Hibernian 1913-1915

Evenals in Glasgow (Celtic) en Edinburgh (Hibernian) heeft ook Dundee een club die is opgericht door Ierse immigranten: Dundee United. Aan de huidige naam en kleuren is het niet te zien, maar wel aan de oorspronkelijk naam van de club. Van de oprichting in 1909 tot en met 1923 heette de club namelijk Dundee Hibernian, opgericht door lokale zakenmannen van Ierse afkomst. Gekozen werd voor het Ierse “Hibernian” en een groen shirt met witte V. De allereerste wedstrijd was een oefenpot tegen Hibernian uit Edinburgh. Dundee Hibernian was nooit echt succesvol en stond in de schaduw van buurman Dundee FC. Hoogtepunt voor de naamsverandering was 1914, het jaar waar dit shirt uit stamt, toen ze derde werden in de tweede divisie. Geen promotie. Die zou er pas komen onder de naam Dundee United, in 1925. De club had namelijk in 1923 haar naam veranderd om ook het niet-Ierse gedeelte van de bevolking aan zich te binden. Het groene shirt verdween ook en werd wit, met een zwarte broek. Pas in 1969 deed het oranje tenue z’n intrede bij de club.

Sponsor – Geen. Daar deden ze in die tijd nog niet aan. Wel was de lokale fietsenhandelaar een van de drijvende krachten achter het oprichten van deze club.

Designer – De lokale kleermaker

Wie droegen dit shirt? – Collie Martin, Tom Boland, Bill Henderson, George Forbes, Willie Linn, Sam Whyte, Fred Stoessel, Ned MacDonald

Shirt is afkomstig van de geniale site Historical Football Kits

Advertenties

2 Reacties op “Classic Football Kits: Dundee Hibernian 1914

  1. Puur qua combo vind ik oranje-zwart mooier dan groen-wit, maar wat wel erg leuk is hier is die V. Het is al meteen een stuk creatiever dan de klassieke groene shirts-witte broek of gestreepte shirts. Als ik het goed zie waren er ook een soort donkergroene strepen, lijkt een detail maar maakt het wel origineler.

    Overigens is het gek dat in Schotland diverse clubs verwijzen naar Ierse roots (“Hibernia” betekent letterlijk “Ierland”) maar dat geen enkele club de Keltische naam voor het eigen land Schotland vermeldt. Dat zou dan “Alba” worden. Bij mijn weten is er geen club die die naam draagt. Jammer want het zou best mooi klinken. Het dichtste dat in de buurt komt van een naam die echt Schotland indirect vermeldt, zijn de diverse clubs met “thistle” in de naam. Correct me if I’m wrong, maar is de thistle niet een soort plant die vrijwel enkel in Schotland groeit en daardoor een soort symbool van Schotse identiteit werd?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s