Gayfield

Arbroath Gayfield Park luchtfoto

Volgende week zaterdag zit ik bij Arbroath. In de UK is er geen stadion dat dichterbij de zee ligt als Gayfield. Een bizarre plek om te bouwen, want als het vloed is, ligt er alleen nog een klein weggetje tussen het stadion en de zee. Toch leek het ze in 1920 een goed idee om op de plek een stadion te bouwen. Doordat het stadion zowat in de zee ligt, zijn er al veel wedstrijden afgelast vanwege rukwinden. Er gaan ook mooie verhalen over het stadion. Zo kreeg een speler die een corner wilde nemen ineens een golf vanuit de zee in zijn bek. En na een stormachtige avond werden er vissen op het veld gevonden. Prachtig vind ik dat. Als ik wel eens verhalen lees van hoppers die naar Arbroath zijn geweest, komt de stevige wind altijd ter sprake. Ik ben een mietje, want ik vinck Arbroath in maart. Een echte vinckt Gayfield op een ijskoud dinsdagavond in november. Toch zal ik het niet nalaten om ook te klagen over de wind. Dat is een zekerheidje.

Advertenties

4 Reacties op “Gayfield

 1. Lijkt me een geweldige ground om te bezoeken. Klassiek wetenswaardigheidje is ook dat je maar beter niet veel drinkt daar: het toilet is een hokje achterin de tribune, zonder dak. Bij sterke wind is het risico groot dat je een golf over je heen krijgt terwijl je aan het pissen bent. Leg het nadien maar uit dat je echt niet in je broek gedaan hebt … Dat verhaal van die vissen op het veld is die ene cornervlag meen ik, heb ooit een reportage gelezen waar een vis het veld op viel net toen een speler de aanloop wou nemen om zijn corner te trappen, plots viel daar voor zijn ogen een vis tegen de cornervlag aan.

  Overigens is het inderdaad vrij bizar om dat stadion net daar te bouwen, gezien er niet meteen plaatsgebrek elders in de omgeving lijkt te zijn. De meeste stadions die pal naast de zee liggen, liggen zo omdat er simpelweg geen andere optie was. In IJsland bv is Akranes een bekend geval, dat stadion ligt pal op het strand zodat de branding de achterkant van de tribunes raakt. Afstand tussen tribune en zee is zowat identiek als Arbroath. Met dat verschil dat IJsland zo heuvelachtig is dat een stuk vlakke grond om een voetbalveld aan te leggen niet eenvoudig te vinden is, en ze geen andere keuze hadden dan Akranesvöllur pal tegen de zee aan te bouwen. Dito met Vestmannaeyjar, dat ligt pal naast een fjord en er is nog een actieve vulkaan in de buurt ook die het veld al meermaals met gestolde lava heeft bedekt. Maar ook hier was er simpelweg geen alternatief om het stadion elders te bouwen, wegens te heuvelachtig elders in de buurt. Bij Arbroath lijkt dat niet het geval; op satellietbeelden lijkt er toch voldoende ruimte te zijn elders in de gemeente.

  Nu ja, stadions aan zee zijn altijd leuk, dus ik denk niet dat veel vinckers gaan klagen. Dit soort rariteiten zijn stadions die je bijblijven voor heel lang, dus dit is toch een beetje een droom voor een groundhopper? Het is het soort trip dat, ongeacht hoe goed of slecht de wedstrijd, eigenlijk al op voorhand geslaagd is. Vergeet Tuttie’s Neuk niet te vincken 😉

 2. Kleine PS: in onze eigen Benelux zijn er zover ik weet 2 clubs die echt kunnen claimen dat ze tegen de zee aan spelen. In Nederland heb je Quick Boys dat middenin de duinen hun veld hebben, en in België SK Wenduine dat ook omsingeld is door duinen. Met dat verschil dat Wenduine een vrij klein strand heeft, waardoor de branding akelig dicht bij het veld komt en slechts 1 enkele duin het veld tegen het zeewater beschermt.

  Ik heb destijds in Kroatië Rijeka gevinckt, ook een stadion pal aan de kust. Echter, een vreemd geval omdat het op een klif ligt, met de zee zowat 200 of 300 meter lager. Dat stadion is als het ware boven de zee gebouwd, je ziet de zee overal rondom de tribunes maar door het hoogteverschil kan je er niet echt bij (tenzij je van de klif springt maar dan zal je het nadien niet meer kunnen navertellen)

  Het nationale stadion van Rapa Nui (Paaseiland) ligt ook pal op het strand, met die vreemde gigantische beelden ook pal tegen het veld aan.

  Voorts schiet me nog Bray en Cobh te binnen in Ierland (beiden pal naast de boulevard) en het nationale stadion van de FarOer dat ook pal tegen de branding aanligt. Brian Kerr (de Ierse bondscoach van de FarOer) wil bewust op dat veld spelen ookal ligt het niet dichtbij de hoofdstad, maar hij zegt dat de locatie de tegenpartij vervreemdt en beïnvloed en zijn spelers daardoor meer kans op een goed resultaat hebben.

  Wereldwijd het dichtst bij zee is een stadion in Singapore dat echt in zee ligt: een kunstmatig aangelegd eilandje ongeveer een kilometer ver in zee, een eilandje net groot genoeg voor het voetbalveld en enkele kleine tribunes. Allicht het enige letterlijk drijvende stadion ter wereld.

  Stadions aan het water, altijd een heerlijkheid.

 3. I think I can explain the reasons for Gayfield’s location. First of all the land by the sea is flat but it is not hospitable to growing crops so it became a recreation area, that is why we have the famous golf links courses in Scotland. Apart from the open land along the seafront, the town was densely packed with houses and factories. Immediately around the outskirts of the town were small farms, the town only expanded to allow more housing. The football field was easily to reach.

  • Well, it surely is a nice novelty, although I am very sure there are stadiums closer to the sea (including but not only the drifing stadium in Singapore). The question however is: “define a stadium”. To me, a simple pitch without any stands or facilities other than a dressing room, still remains a stadium. If I follow this path, then there indeed are several pitches closer to the sea. If the requirement to be using the term “stadium” is that it has to have stands or terracing, then it will be a very close call between Akranes and Arbroath without any other ground coming into mind that would be that close to the sea. I tend to consider grounds without stands or terracing to be valid stadiums as long as league football is being played (be it in amateur football, outside FIFA, or in professional leagues) but the fields I know closer to the sea than Arbroath would only be taken into account by those who share my opinion that any pitch used in a league is considered a proper accomodation.

   I guess it isn’t worth argueing anyway though if it wasn’t for the fun of statistics and such. I think many of us groundhoppers and fanatics care about such statistics while most people simply wouldn’t care. But the more you get immersed into football, the more you get into the obscurity of it and want to collect very obscure data and statistics, because you’re being a tired of the same old Premiership or Champions League teams over and over again. In a way we’re football nerds, I cannot really imagine the average football fan cares about many things that are debated amongst groundhoppers.

   In the end, as long as it’s well intended and fun, then why not. With some luck you can always impress your friends in the pub with those football facts that nobody else knows about 🙂

   To really verify things such as “closest to the sea”, “furthest from the shore”, “at the highest altitude” (which is apparently a Peruvian top division team playing at nearly 5000 m height), … you would actually need to make a travel around the world to document all football activities and grounds in any location which can be considered extreme (= near the sea, in the mountains, in the high arctic, …). Now that would be quite a nice idea for a football TV show: a bunch of groundhoppers travelling the world with the sole target of documenting statistics about the weirdest football ground locations 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s