Football Cards: Hamish McAlpine

Hamish McAlpine

Een van de allermooiste voetbalnamen vind ik die van de voormalige keeper van Dundee United: Hamish McAlpine. Schotser kan bijna niet. McAlpine werd op 21 januari 1948 geboren in het plaatsje Kilspindie, ook al zo’n mooie naam. Via de Junior Leagues kwam hij in 1966 bij Dundee United terecht. Hij zou maar liefst 677 wedstrijden spelen voor The Tangerines en de transformatie van kleine tafellaken/servet club naar Europese topper meemaken. McAlpine was een excentriekeling en daardoor razend populair bij de fans. Hij scoorde zelfs drie doelpunten in zijn carrière en haalde regelmatig fratsen uit, die je normaal alleen bij Zuid-Amerikaanse keepers ziet. Hij kwam bijvoorbeeld graag uit zijn strafschopgebied om aanvallers uit te spelen. Met McAlpine in de goal won Dundee United haar enige titel (1983), twee League Cups (1979 en 1980) en haalden ze de halve finale van de Europa Cup I. Michael Marra, een bekende Schotse zanger, schreef ooit een lied over hem; Hamish the Goalie. Na zijn carrière werd McAlpine pubuitbater in Dundee en vervulde hij verschillende functies bij zijn club.

Advertenties

2 Reacties op “Football Cards: Hamish McAlpine

  1. Ik huiver nog altijd bij het horen van de naam Hamish. Toen ik in Dublin woonde was er een heel erg leuk meisje waar ik graag de “just friends” fase had overgeslaan, helaas was er nog een man die haar wel zag zitten en die heette Hamish.

    Drie doelpunten in een hele carriere is mooi, zeker in die tijd. Het is pas recent dat scorende keepers geen rariteit meer zijn (al zijn de meeste doelmannen die scoren gewoon penaltyspecialisten zoals Hans-Jörg Butt die er destijds bij HSV haast nooit eentje miste). Een keeper die mee naar de overkant loopt bij de laatste minuut van de wedstrijd en dan scoort om zo een punt te redden voor zijn ploeg, vind ik 1 van de mooiste dingen die je kan meemaken in het voetbal. Ik herinner nog levendig die goal van Peter Schmeichel tegen Volgograd,en uiteraard het verhaal van die keeper die een doelpunt scoorde in de laatste minuut van het seizoen en zo zijn team redde van degradatie. Jimmy Glass bij Carlisle. Mooier dan dat kan je het bijna niet verzinnen.

    Bij het zien van deze McAlpine realiseer ik me plots dat de snor aan een heropstanding bezig is in het voetbal. Zelfs baarden beginnen nu hier en daar op te duiken op de velden.

  2. PS: slightly offtopic maar omdat het nu over scorende keepers ging: http://www.youtube.com/watch?v=KejwqhLDeOs
    Prachtig. In feite zou het vaker moeten gebeuren, scorende keepers. Als je 1 doelpunt verschil achterstaat en de laatste minuten van de wedstrijd gaan in, ik snap niet dat niet veel meer doelmannen dan mee naar voor trekken bij elke corner of vrije trap. Wat heb je te verliezen? Veel doelmannen blijven gewoon staan, maar als het op 1 doelpunt aankomen kan en je hebt maar een minuut meer te gaan… wat heb je in godsnaam nog te verliezen door mee naar voor te trekken?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s