The Road to Wembley: Manchester United v Chelsea

De kwartfinale van de FA Cup heet niet gewoon ‘kwartfinale’. Nee, in Engeland is dat de Sixth Round Proper. Naast de vijf clubs uit de Premier League, zijn er nog drie over uit de Championship. Erg netjes. Nog mooier is dat er in ieder geval eentje de halve finale gaat halen, want het is Millwall v Blackburn Rovers komende zondag. De andere drie potten zijn Everton v Wigan Athletic, Manchester City v Barnsley en Manchester United v Chelsea. Die laatste wedstrijd is mijn keuze deze ronde. Normaal zie ik graag een thuiswedstrijd van een David tegen een Goliath, maar die heb je deze ronde niet. Manchester United v Chelsea spreekt dan het meeste tot de verbeelding. We reizen dus virtueel af naar Old Trafford.

De pot tussen beide clubs is een bijzondere. Manchester United is recordhouder FA Cup. Elf keer wonnen ze hem (Arsenal volgt met tien, dan Spurs met acht en dan komt Chelsea met zeven), maar de laatste winst dateert al uit 2004. Het wordt dus weer eens tijd, volgens SAF. Chelsea is juist erg succesvol in de FA Cup. De laatste zes seizoenen wonnen ze hem maar liefst vier keer, een bizar hoog aantal. Mede daardoor schieten ze omhoog op de lijst van meeste FA Cups, want tot 1997 had Chelsea hem pas één keer gewonnen. Dat was in 1970, dat legendarische dubbelluik tegen Leeds United.

De eerste ontmoeting tussen beide clubs in de FA Cup was in 1980. Manchester United won met 1-0. 42 jaar later was de tweede ontmoeting, ditmaal op Stamford Bridge. Chelsea nam wraak en won met 2-0. De zeven keer daarna won Manchester United telkens. De mooiste was de 4-0 in 1994, want dat was de finale. Man United kreeg twee penalty’s, die door Cantona werden gescoord. Mark Hughes en Brian McClair maakten daarna het klusje af. De laatste keer dat de club elkaar troffen was in 2007. De eerste finale op het nieuwe Wembley. In de 116e minuut maakte Didier Drogba het enige doelpunt. Het was de eerste FA Cup van Chelsea na zeven jaar en was tevens de opmaat voor de vier uit zes. Willen ze er vijf uit zeven halen, dan zullen ze zondag moeten stunten op Old Trafford.

Op de DT116 manier:

Tividale (9) v Stratford Town (9) 5-2 (att. 117)

Maine Road (9) v Bacup Borough (9) 2-1 (att. 68)

Hastings United (7) v Chatham Town (8) 3-1 (att. 101)

Blyth Spartans (7) v Workington (6) 1-1 (att. 502)

Workington v Blyth Spartans 1-0 (att. 219)

Leek Town (8) v Altrincham (6) 0-2 (att. 962)

South Park (9) v Metropolitan Police (7) 0-3 (att. 643)

Chelmsford City (6) v Colchester United (3) 3-1 (att. 3016)

Milton Keynes Dons (3) v AFC Wimbledon (4) 2-1 (att. 16459)

Peterborough United (2) v Norwich City (1) 0-3 (att. 13189)

Brentford (3) v Chelsea (1) 2-2 (att. 12146)

Chelsea v Brentford 4-0 (att. 40961)

Luton Town (5) v Millwall (2) 0-3  (att. 9768)

Manchester United (1) v Chelsea (1) 2-2  (att. 75196)

Chelsea v Manchester United 1-0 (att. 40704)

Op de Brian James manier:

Tividale (9) v Stratford (9) 5-2 (att. 117)

Heath Hayes (9) v Tividale (9) 3-4 (att. 70)

Wolverhampton Casuals (9) v Tividale (9) 1-1 (att. 44)

Tividale v Wolverhampton Casuals 4-2 (att. 101)

Hinckley United (6) v Tividale (9) 5-3 (att. 239)

Hinckley United (6) v Ossett Albion (8) 2-2 (att. 270)

Ossett Albion v Hinckley United 1-0 (att. 222)

Bradford Park Avenue (6) v Ossett Albion (8) 4-1 (att. 477)

Doncaster Rovers (3) v Bradford Park Avenue (6) 3-1 (att. 4602)

Oldham Athletic (3) v Doncaster Rovers (3) 2-1 (att. 2783)

Nottingham Forest (2) v Oldham Athletic (3) 2-3 (att. 11293)

Oldham Athletic (3) v Liverpool (1) 3-2 (att. 10295)

Oldham Athletic (3) v Everton (1) 2-2 (att. 9473)

Everton v Oldham Athletic 3-1 (att. 32688)

Everton (1) v Wigan Athletic (1) 0-3 (att. 35068)

Advertenties

Een Reactie op “The Road to Wembley: Manchester United v Chelsea

  1. Destijds voor de League Cup tegen Barnet moest ik iets van een 30 pond dokken voor de goedkoopste plaatsen in wat ik een extreem saai stadion vind. Old Trafford is even hartverwarmend als een ijsschots. Gelukkig waren er de Barnet fans die de hele avond aangenaam hielden door non-stop te zingen en een erg leuke sfeer te creëren. Sinds die dag beschouw ik Barnet toch als 1 van de leukste clubs aan de overkant, geweldige fans hebben ze daar. 🙂

    Anyway, als een league cup pot tegen Barnet op een woensdagavond al 30 pond kostte, denk ik dat ik de prijs van een kwartfinale tegen Chelsea niet eens wil weten. In Barcelona werd ik twee jaar geleden benaderd door iemand met een extra ticket voor de Clasico tegen Real. Kostprijs: 740 euro. Te gek voor woorden… Ik vermoed dat veel mensen die iets met Man U of Chelsea hebben maar occasioneel meer afreizen en voorts een supporterscafe met groot TV scherm hanteren. Met het hele gezin ben je voor dit soort wedstrijd allicht toch snel een 150 pond of meer kwijt?

    Anyway, ik moet dat Man U absoluut niet. Akelige club. Chelsea ben ik ietwat onverschillig tegenover maar van alle “traditionele toppers” en recente hoogvliegers (dus reken Man U, Man City, Liverpool; Arsenal, Chelsea, Tottenham) is Chelsea dan wel de club die ik het het meeste gun. Alleen al de held Yossi Benayoun is reden genoeg om te hopen dat Chelsea het haalt. Ik zou m nochtans graag zien vertrekken naar een club waar hij onbetwist titularis is, maar op dit moment heeft Chelsea toch die ene aantrekkingspool. Bij Man U ontbreekt elke aantrekking volledig: klinisch stadion, publiek waar je evenmin vrolijk van wordt, etters als Rooney op het veld en Ferguson naast het veld, … Nope, geef mij dan maar Chelsea.

    Al moet er wel bijgezegd dat het leuk zou zijn moest Blackburn de finale halen. Een tweedeklasser die zo ver doorstoot is geweldig, in België is dat quasi ondenkbaar. Er wordt al 122 jaar competitievoetbal gespeeld in België en we hebben exact 1 keer een club de Cup zien winnen die niet in de hoogste reeks speelde (dat was een bijzondere finale tussen twee tweedeklassers onderling, midden jaren 50. Tot op heden is Doornik nog steeds de enige niet eersteklasser die ooit de Belgische beker won). Het is mooi dat dit in andere landen zoals Engeland, Frankrijk, Duitsland, etc nog kan. Een vierdeklasser in de finale van de League Cup, nu al zeker 1 tweedeklasser in de halve finale van de FA Cup … Dat is de charme van de Cup, die zogenaamde “cupsets” waar een team uit een lagere reeks zich plots een weg baant voorbij grote clubs uit de Premiership. Ik vrees echter dat Blackburn en de FA Cup niet meteen realistisch is als je ziet dat Man United of Chelsea + Man City (ik ga er van uit dat die zich toch kwalificeren, al weet je nooit) nog in de halve finales zitten. Voordeel is dan weer dat als 1 vd tweedeklassers de finale haalt tegen City, Chelsea of United, dat ze als verliezend team nog steeds Europa in zouden mogen (tenzij de Mancunian clubs en Chelsea niet de Champions League plaatsen gaan innemen, maar ook dat lijkt een vrij onrealistisch scenario)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s