Classic Football Kits: Arbroath 1985

Arbroath 1985

Arbroath is een typische SFL2-club. Als het meezit spelen ze onderin SFL1 en als het tegenzit bovenin SFL3. Er zijn veel clubs die groter zijn, maar zeker ook veel die kleiner zijn. Ze speelden zelfs een aantal seizoenen op het hoogste niveau en Celtic en Rangers kwamen afzakken naar Arbroath, maar dat is alweer lang geleden. Ten tijde van dit shirt was dit ver weg. In 1984 werden ze nog zesde zonder shirtsponsor. Het jaar erop werd Arbroath veertiende en laatste in de laagste divisie van Schotland. Achter clubs als East Stirlingshire, Stranraer, Albion Rovers en de amateurs van Queen’s Park dus. Roder kan een lantaarn niet zijn. Waarschijnlijk hingen de spelers ’s avonds te veel in Smokys, want het leek nergens naar. Uiteindelijk werden er slechts 25 puntjes uit 39 wedstrijden gehaald. Dieptepunt was december, waarin eerst thuis met 0-5 van Berwick werd verloren en een week later met 1-7 uit bij Stranraer. Van de laatste vijftien wedstrijden van het seizoen werden er elf verloren. Dramajaar. Eentje om snel te vergeten.

Sponsor – Smokys. In 1984 kregen The Red Lichties voor het eerst een shirtsponsor. Het was Smokys, een foute disco uit Arbroath. Een erg goede sponsor dus. Tot 1988 bleef de disco op het shirt staan. Smokys is genoemd naar de specialiteit uit Arbroath: de Arbroath Smokie. Dat is een gepekelde, gedroogde en daarna gerookte vis. Hij moet gerookt worden boven een vat met houtsnippers, anders mag hij de naam Arbroath Smokie niet dragen. Het is de trots van de stad.

Designer – Umbro

Wie droegen dit shirt? – Veel matige Schotse voetballers

Shirt is afkomstig van de geniale site Historical Football Kits

Advertenties

Een Reactie op “Classic Football Kits: Arbroath 1985

  1. Dit is een erg fraaie. Ik heb het doorgaans wel voor de excentrieker kleurencombinaties (paars-blauw, paars-geel, roze, … het mag gerust wat creatief) maar dit is gewoon een heel aardige kleur. Bordeaux achtig rood, rood is sowieso aardig maar deze variant is heel geslaagd.

    Overigens is 25 punten nog best meevallend als je in amateurliga’s kijkt en dan enkele clubs tegenkomt die het seizoen eindigen met 0 punten of 1 punt. Het is niet zeker dat dit een record is maar in België was er vroeger het beruchte Racing Anderlecht die niet enkel elke wedstrijd van het seizoen verloren maar ook 81 doelpunten in 2 wedstrijden (!) binnenkregen: 40-0 verloren en de week nadien 41-0. Het is zeker een kandidaat voor de records, al valt dit onmogelijk na te trekken gezien van erg obscure amateurliga’s niet altijd archieven worden bijgehouden. 25 punten is niet fraai, maar laat ons zeggen dat het veel slechter kan. East Stirlingshire had een periode waar ze met 25 punten een gat in de lucht zouden springen van vreugde. En herinner Galway United in Ierland twee jaar geleden, dat was zelfs op het hoogste niveau maar toch die kregen meer dan 110 doelpunten in het mandje en wonnen maar 1 enkele wedstrijd in het hele seizoen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s