Ice-skating at The Shay

Halifax The Shay Ice Rink

De laatste jaren worden we getrakteerd op strenge winters. Veel wedstrijden gaan P-P, maar het is nog niets vergeleken met de winter van 1962-1963. Niet alleen hier was het koud, denk aan die Elfstedentocht van 1963, maar ook aan de overkant van Het Kanaal. Iedere week was er een waslijst aan P-P’s. Zo speelde Barnsley tussen 21 december 1962 en 12 maart 1963 slechts twee wedstrijden. Bizar. Clubs hadden geen inkomsten, waardoor penningmeesters zenuwachtig werden. Bij Halifax Town waren ze heel inventief en besloten ze op 2 maart het veld onder water te zetten. Hierdoor kon er worden geschaatst en door entree te heffen, had de club nog wat inkomsten. Helaas voor The Shaymen zette de dooi een paar dagen later in en verdween de ijsvloer weer. Op 15 maart speelde Halifax weer een thuiswedstrijd. Op een dramatisch veld werd met 1-2 verloren van Colchester United.

Foto afkomstig van Halifax Town

Advertenties

4 Reacties op “Ice-skating at The Shay

 1. Dat is een mooi initiatief. Creatief om toch op goeie manier om te gaan met omstandigheden die je niet onder controle hebt, zoals het weer. Op deze manier verdien je er nog iets mee en bied je je fans een tijdverdrijf zolang de strenge winter aanhoudt. Voor de fans allicht een heel leuke belevenis om te schaatsen op het veld van hun favoriete voetbalclub. Het is alleszins erg inventief en lijkt leuker dan die kitscherige schaatspistes die ze naast kerstmarkten bouwen op een marktplein.

  Dit gezegd: in diverse landen wordt geopperd om te debatteren over een zomercompetitie zoals Ierland sinds een kleine 10 jaar heeft: spelen van maart tot november in plaats van tijdens de winter te spelen. Los van het feit dat bij de start van Europees voetbal de ploegen al wedstrijdritme hebben en al “in the flow” zitten, denk ik dat dit in de Benelux best eens over nagedacht zou worden. Ook in Schotland en Duitsland, waar ook vaak wedstrijden worden afgelast vanwege het klimaat ’s winters. Voor fans die lange afstanden afleggen om hun club te gaan aanmoedigen om dan halverwege de rit te horen dat de wedstrijd is afgelast, is de lol er ook snel af. Bovendien zien we vaak dat die wedstrijden in de winter erg slecht qua niveau zijn omdat de grasmat simpelweg geen goed voetbal toelaat. Kunstgras en veldverwarming zijn oplossingen maar enkel betaalbaar voor de grotere clubs die volledig professioneel zijn.

  Zou het voor de fans in de eerste plaats geen goede zaak zijn om tijdens de zomer te spelen in plaats van tijdens de winter? Geen frequente P-P’s, teams die al volop wedstrijdritme hebben wanneer de Europese toernooien beginnen (hetgeen kans op een Europese triomf vergroot) en lekkker op een terrace staan in de zon met een fris drankje in de hand. Ik zie het niet heel snel veranderen maar ik vind het wel positief dat men in diverse landen het idee van zomervoetbal in het debat gooit. Voor Engeland zou het een onnodige breuk met traditie zijn, de doorsnee League clubs houden hun terreinen perfect in orde zelfs in hartje winter. Maar dat is Engeland, kijk bv in Schotland of Duitsland naar het aantal P-P’s in de winter en dan lijkt men daar niet te slagen om velden bespeelbaar te houden.

  Of moeten we gewoon het accent van de discussie verleggen en strengere licentievoorwaarden (zoals veldverwarming of kunstgras verplichten om P-P’s te vermijden) gaan voorleggen eerder dan aan voetbal in de zomermaanden te denken? In elk geval: in Ierland maakte men bijna 10 jaar geleden de switch, en de meeste Ierse voetbalfans zijn er zeer enthousiast over. Schotland zit een beetje in hetzelfde schuitje als Ierland, ook daar zou zomervoetbal een oplossing kunnen zijn voor de kalendercommissie en voor groundhoppers en fans die lang onderweg zijn om bij een gesloten stadion aan te komen.

 2. Schotland zou inderdaad beter een zomercompetitie kunnen invoeren. Noord-Ierland eveneens. Er gaan veel te veel wedstrijden P-P. Het is bizar dat een competitie als een Highland League in de winter wordt gespeeld.

  • Het zou Schots voetbal ook ten goede komen in Europa. Op Celtic (en voorheen Rangers) na stellen de Schotse clubs niet veel voor in Europa. Stuur pakweg Hearts of Kilmarnock naar de Europa League voorrondes en ze zullen al blij zijn als ze er niet stande pede uit vliegen. Bij een zomercompetitie zijn de ploegen op elkaar ingespeeld en hebben ze veel matchritme, cruciaal voor die Europese voorrondes. Klinkt gek? Kijk maar eens naar hoe de Ierse clubs presteren in Europa voor de overstap naar zomervoetbal en hoe ze het er nu vanaf brengen. Iets als Shamrock Rovers in de groepsfase van de Europa League, Derry die enkele rondes doorstoot, Shelbourne dat de laatste voorronde van de Champions League haalde … zonder het enkel aan zomervoetbal te wijten, maar iedereen was het er over eens dat het matchritme van de Ierse clubs in volle competitie een voordeel was dat een rol speelde in de betere prestaties van de clubs in Europa. Schotland zou inderdaad ook beter volgen, al was het maar voor de vele fans die lange afstanden afleggen om dan op een P-P te stuiten.

   In België wordt er nu ook gepraat over zomervoetbal. Enkele clubs ontbreken veldverwarming met als resultaat dat er in een soort modderbad moest gevoetbald worden waar je de bal amper kon heen en weer passen. Met name Charleroi en Club Brugge (in Brugge hebben ze gehele grasmat laten heraanleggen) waren een drama. Sindsdien komt het zomervoetbal voorzichtig op de agenda.

   Ook Duitsland zou er beter voor gaan, in de Bundesliga zie je weinig afgelastingen maar eens tweede en derde afdeling (en lager) is het ook daar chaos elk jaar, zeker met de ploegen die in het Oosten liggen waar de winters enorm hard zijn. In feite is het gek dat men in Engeland de velden in zulke goede staat weet te houden, klimaatsgewijs weinig verschil met omliggende landen maar wel het enige land waar wintervoetbal niet leidt tot massa’s P-P’s en velden die meer modder dan gras bevatten.

 3. Pingback: The Arabs from Dundee | Doing the 116 Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s