Football Cards: Pat Jennings

Pat Jennings

Er zijn weinig spelers die zowel bij Arsenal en Tottenham hebben gespeeld. Er zijn er nog minder die dat wel hebben gedaan en nog bij allebei de clubs populair zijn. Laat de naam Sol Campbell maar eens vallen in de Spurs-pub en gegarandeerd dat ze je buiten flikkeren. Adebayor scoorde voor Arsenal tegen Spurs, maar tegenwoordig kotsen The Gunners hem uit. De enige speler die voor beide clubs uitkwam, is Pat Jennings. Hij begon bij Newry Town en na een seizoen Watford, kocht Spurs hem in 1964. Jennings was toen 19. Dertien jaar lang stond Jennings onder lat bij Tottenham. Na 591 wedstrijden, één FA Cup, twee League Cups, één UEFA Cup en de titel “Speler van het Jaar” in 1973 en 1976, was het ineens over voor hem. Bij Spurs dachten ze dat Jennings op het eind van zijn loopbaan was en voor een paar centen mocht hij vertrekken. Arsenal, dat een keeper nodig had, hapte toen en nam de Noord-Ier over.

In 1977 nam Jennings plaats onder de lat bij Arsenal. Hij was verre van op en speelde in totaal 327 wedstrijden in acht jaar voor The Gunners. Met Arsenal bereikte hij drie jaar op rij de finale van de FA Cup, die alleen in 1979 werd gewonnen. Net zoals bij Spurs, was Jennings ook bij de fans van Arsenal razend populair. In 1985 stopte hij en ging in het reserveteam van Tottenham spelen. Dit om fit te blijven voor het WK 1986. Hij speelde toch nog vijf keer in het eerste van Tottenham. Op het WK speelde hij één wedstrijd, tegen Brazilië. Noord-Ierland verloor met 3-0, maar Jennings was op dat met zijn 41 jaar de oudste speler die ooit een WK-wedstrijd speelde (Milla is dat tegenwoordig). Jennings werd in 1993 keeperstrainer bij Spurs en is tegenwoordig gastheer op wedstrijddagen op White Hart Lane. Maar ondanks die Spurs-link, is hij nog altijd populair bij The Gunners.

Advertenties

4 Reacties op “Football Cards: Pat Jennings

  1. Mooi verhaal, dank. Jennings was een prima doelman, keepte in zo’n fraaie gele trui zijn interlands.

  2. Gele en groene keeperstruien zijn genieten. Ik mag dat altijd graag zien. Vooral een groene trui met een rode broek, zoals er zoveel hadden in de 70’s en 80’s.

  3. Tegenwoordig zijn groene, gele en rode keeperoutfits weer in de opkomst, met een soort variant van de kleur in cirkel op de plek rondom het clublogo. Fraaie shirts. Anderzijds is het vooral belangrijk dat de doelman opvalt, een speler die bv een terugspeelbal wil geven moet haast in een seconde kunnen zien waar zijn doelman staat. Opvallende kleuren zoals geel zijn dus inderdaad zeer geschikt.

    Jennings was in Noord Ierland enorm geliefd. Het was een tijd waarin, tijdens de Troubles nochtans, een drietal van de beste Noord Ierse internationals, van katholieke komaf waren. Ondanks de Troubles kozen ze er voor om voor Noord Ierland te spelen ipv Ierland, en de fans op de tribunes vergaten de dagelijkse problemen even in het stadion en aanvaardden die spelers ook volledig. Natuurlijk enkel mits de vereiste dat de speler goed kon voetballen 😉 maar in Jennings’ geval was daar geen discussie over mogelijk. Vele Noord Ieren zien in hem nog altijd de beste doelman die hun land ooit voortbracht en hij is nog steeds een zeer gerespecteerd figuur in Noord Ierland (gerespecteerd door zowel Iers- als Britsgezinden trouwens, zo zie je toch hoe voetbal twee gemeenschappen toch eventjes bij elkaar kan brengen). Jennings wordt nog altijd vaak in 1 adem genoemd met bv George Best als je een Noord Ierse voetbalfan gaat vragen naar de beste spelers die ooit voor het Noord Ierse elftal speelden.

  4. William van Holsteijn

    Geweldige uitstraling. Zonder handschoenen, lange bakkebaarden en O-benen. Nooit in paniek, sober en altijd in evenwicht. Mocht hem graag zien!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s