Tottenham and the Jews

Tottenham Yid Army

Iedereen kent het boek “Ajax, De Joden, Nederland” van Simon Kuper wel. Maar Ajax is niet de enige club die als ‘Joods’ wordt gezien. MTK in Boedapest, Antwerp in België en, vooral, Tottenham Hotspur hebben hetzelfde stempel. Bij Tottenham is de link met Joden al te leggen in de 19de eeuw. White Hart Lane lag in een wijk waar veel Joodse immigranten woonden. Nog altijd wonen de meeste Engelse Joden in Noord-Londen. Ik ben wel eens door Finchley gereden op ‘Sabbath’ en dan vallen ze heel erg op. Vooral omdat het Chassidische Joden zijn. Doordat White Hart Lane in die Joodse wijk lag, werd Tottenham door de andere clubs als ‘Joods’ gezien. Yids of Yiddo’s werden de fans van Tottenham genoemd door tegenstanders, met name die van Chelsea en West Ham. De fans van Spurs besloten de scheldnamen over te nemen als ereteken en het werden geuzennamen. Dat zijn ze tot vandaag de dag nog, soms met negatieve bijeffecten.

Vooral de laatste decennia zijn er veel Davidsterren, vlaggen van Israël en merchandise met Joodse verwijzingen te zien in en rondom White Hart Lane. De fans noemen zichzelf de Yid Army en schreeuwen dat ook vaak. Net zoals in Nederland, zijn er ook in Engeland lieden die de link tussen de voetbalclub en het Jodendom weg willen hebben. The Society of Black Lawyers wil dat de fans geen “Yid Army” of “Yiddos” meer roepen op straffe van een boete. In een politiek correct land als Engeland gaan ze waarschijnlijk hun gelijk wel krijgen. Misschien dat het dan wel uit de stadions zal verdwijnen, maar in de pubs, op straat en op de merchandise zal het nooit weggaan. Daarvoor is de link tussen Spurs en het Jodendom tegenwoordig te sterk. Zo zien ook buitenlandse clubs het, want zowel tegen Lazio als Lyon zijn er antisemitische aanvallen op fans van Spurs geweest. Bizar, want er zitten amper Joden tussen de fans.

De term “Yid” is overigens erg beladen in Engeland. Hij werd voor het eerst gebruikt door de zwarthemden van Oswald Mosley (vader van de superperverse autobobo Max), de British Union of Fascists. Voor WO II liepen knokploegen van deze antisemitische partij door de Joodse wijken van Londen en scandeerden “Down with the Yids”. ‘Yids’ was een scheldnaam voor ‘Jews’, en het werd na WO II een term die amper meer gebruikt werd, vanwege de negatieve lading. Alleen op de straten van achterbuurten en voetbalstadions begon ‘Yid’ weer terug te keren. Vooral in de jaren zeventig werden de fans van Tottenham vaak uitgescholden voor ‘Yids’ of ‘Yiddo’s’. Als het tegen West Ham of Chelsea was ging het vaak een stapje verder en werden Adolf Hitler en de gaskamer er bijgehaald.  Overigens was dat dit seizoen ook weer het geval, toen het Spurs v West Ham was. “Adolf Hitler, he’s coming for you” en meer van dat fraais was er te horen.

Maar terug naar de 80’s, het moment waarop de fans van Tottenham het woord besloten te kapen. City v Spurs op Maine Road. Er werden door de fans van City antisemitische liederen gezongen. Daarna werd er een lied gezongen ‘dat ze wel eens naar Tottenham zouden komen en hun pik aan iedereen lieten zien, want zij hadden tenminste wel een voorhuid en de Spurs-fans niet’. Daarop besloten de Joodse fans van Spurs zich te verzamelen en ineens trokken ze hun broek naar beneden, lieten hun besneden penissen zien en gingen er mee zwaaien. Sinds die wedstrijd hebben de fans van Spurs het ‘Joods-zijn’ en de term ‘Yid’ geadopteerd. Zelfs de hooligans van Spurs, die nogal rechtse sympathieën hadden, waren ineens lid van de “Yid Army”. De vlag van Israël verscheen in heet stadion en eigenlijk legt iedere voetbalfan tegenwoordig wel de link tussen Tottenham en het Jodendom. Bij Spurs komen zeker Joden kijken, maar het is zeker geen meerderheid. Er is eens uitgerekend dat ongeveer 4% van de bezoekers Joods is, maar dat houdt niemand tegen om te roepen dat ze bij de ‘Yid Army’ horen.

Advertenties

5 Reacties op “Tottenham and the Jews

 1. Dat is wel bijzonder, ik wist niet dat Antwerp als Joods bekend stond. Ik was wel afgelopen zomer in Antwerpen in een hostel in de Joodse wijk, niet normaal hoeveel orthodoxen daar rondliepen met hun keppeltjes, zwarte kleren en rare vlechtjes. Ook nog even langs de Bosuil geweest, waar een of andere Turkse bruiloft aan de gang was en je zo naar binnen kon glippen. Zelfs het veld op als je wilde, maar uit respect toch maar niet gedaan. Maar zou je me wat meer kunnen vertellen daarover Joris: de connectie tussen Antwerp en Joden? Zeker gezien de vriendschapsband met Feyenoord is dat wel pikant haha.

  • ? שׁלוֹם יֵרוּן. מה שׁלוֹמה

   Sta me toe even te reageren. Ik ben een Israel-maniak in die zin dat ik, hoewel ik niet joods ben, er een soort levensdoel van heb gemaakt vroeg of laat te emigreren naar Israel. Gevolg is dat ik Hebreeuws ben gaan studeren en behoorlijk wat joodse connecties heb. Doorgaans wel meer seculiere dan chassidische of orthodoxe joden, maar toch.

   De Joodse wijk in Antwerpen is het grootste orthodox-joodse bastion van heel West Europa. Het is echter niets om vrolijk van te worden. Vroeger had die gemeenschap de diamantsector in handen. Nu zijn het veelal Indiërs die de diamanthandel beheersen. Een deel van de joden heeft toen Antwerpen verlaten om zich in Israel te vestigen. De resterende groep joden in Antwerpen is een beetje een schrijnend verhaal: vaak zijn deze mensen vrij arm, heel wat van die mensen spreken geen Nederlands maar spreken enkel Yiddish of Hebreeuws. De orthodoxe gemeenschap is zeer strict en in de straten van de stationsbuurt zie je inderdaad constant orthodoxe joden lopen met hun typische kledij. Schrijnend is dat zij hun eigen wijk zelden of nooit verlaten en dus geheel afgezonderd van de rest van Antwerpen/België leven. Je zal nooit een orthodoxe jood tegenkomen in Antwerpen centrum, want ze verlaten hun eigen wijk amper. Kinderen worden van heel jongs af aan meegesleurd in de traditie. Toen ik laatst in de joodse wijk was zag ik veel kinderen van hooguit 6 jaar die al volledig gekleed waren met keppeltjes, pijpenkrullen, etc, en die al verplicht Torahschool kregen. De gemeenschap bestaat deels uit joden die gewoon een flat huren; maar er zijn ook echte ghetto’s waar een met prikkeldraad omringd domein met hoge flats volledig door orthodoxe joden bewoond wordt. IK heb niet de indruk dat die mensen zich op hun gemak voelen, want bewakingscamera’s en allerhande prikkeldraad en omheiningen zijn omnipresent. Cafes, ontmoetingsplekjes, restaurants, etc hebben ze niet: sociaal contact vindt ofwel plaats op bezoek bij elkaar, of in de shul (synagoge). Er zijn overigens meerdere synagoges in Antwerpen.

   Hetgeen me meest bijbleef van de laatste keer dat ik er was : je zag echt angst in die mensen hun ogen. Dat vond ik echt erg om te zien, die mensen voelden zich zelfs in hun eigen wijk alsof ze steeds waakzaam moesten zijn. Als je iemand aansprak (hetgeen bij mij een ietwat lukte omdat ik een beetje Hebreeuwse basiswoorden en -expressies beheers) zag je vaak dat ze onwennig waren om tegen een niet-jood te praten, de kinderen kropen angstig in een hoekje. Pas toen ik in het Hebreeuws ging praten, leek het alsof het doordrong dat ik daar echt met goede bedoelingen was, maar het wantrouwen verraadt dat die mensen echt niet op hun gemak leven daar. Het is als een kleine enclave totaal los van de rest van België. Velen verlaten zelden of nooit de eigen wijk. En had ik niet Hebreeuws gestudeerd zodat ik toch wat basis dingen kon zeggen (het is nu ook niet alsof ik de taal perfect beheers, maar toch een leuke basis) had ik die mensen niet eens kunnen aanspreken, want zij spreken zelf geen Nederlands.

   Nu zijn er in Belgie ook seculiere joden, alsook kleinere joodse gemeenschappen in Brussel, Gent, … Echter, emigratie naar Israel deed die gemeenschappen enorm krimpen, ik vermoed dat ook Antwerpen niet lang kan ontsnappen aan die exodus. De seculiere joden kleden zich niet op een manier die opvalt, en die gaan op hun beurt weinig om met de erg geloofsfanatieke orthodoxen. Dus mogelijks loop je in Antwerpen een seculiere jood tegen het lijf zonder dat je het merkt. Maar die mensen staan dan wel een beetje buiten die orthodoxe enclave, dat echt een wereldje op zich is.

   Mijn docent Hebreeuws toen ik begon met Hebreeuws studeren, was seculier. De eigenaar van het joods centrum was stricter maar ook niet echt orthodox. Ik kan garanderen dat die mensen zich rot zouden schrikken als ze de joodse wijk van Antwerpen zouden induiken. Een seculiere jood die goede banden onderhoudt met niet-joden en zijn geloof niet te letterlijk neemt, zou zelf enorm schrikken van wat je daar ziet in dat orthodox ghetto. Hetzelfde overigens in Israel: Jerusalem heeft een grote kolonie orthodoxe joden, Tel Aviv is dan weer de feeststad van het Midden Oosten waar hedonisme hoogtij viert. Veel van die mensen in Tel Aviv zouden niet kunnen aarden in die orthodoxe buurten van Jerusalem.

   !שׁבּת וְשׁלוּם

   גְר׳ט

 2. “Daarvoor is de link tussen Spurs en het Jodendom tegenwoordig te sterk.”

  Sorry om de ballon te doorprikken maar Tottenham is even joods als een onbesneden shlomo. De club had haar stadion misschien in de joodse wijk, maar een club kan je pas identificeren als joods zijnde als
  a) de fans echt joods zijn of toch een groot deel van de fans
  b) de club door en voor joden gesticht is, joodse spelers probeert te recruteren, en joodse tradities volgt
  c) of een combo van bovenstaande

  Nu is een bijnaam in het voetbal vaak onschuldig en deel van de banter. Dit stoort me echter omdat het Jodendom een zeer complex iets is. Een niet-jood die zich niet verdiept heeft in de Joodse historiek, diaspora, gewoontes en in het zionisme, hoort niet zichzelf met joden te associëren want die persoon weet er simpelweg niets van af. Hoewel veel joden zich zelfs distantiëren van niet-joden algemeen als het om groepsgevoel gaat, zie je vaak wel dat iemand die Hebreeuws leerde, de Joodse geloofsleer en tradities bestudeerde, het zionisme etc leerde … nog net wordt geaccepteerd omdat de persoon de band met het jodendom duidelijk intensief meent. Een voetbalfan die zich zuiver voor de lol of uit tribalisme associëert met een religie waar hij eigenlijk geen verstand van heeft, dat vind ik eerlijk gezegd op het ergerlijke af.

  Tottenham mag wat mij betreft in de achtertuin van een synagoge gaan voetballen, zolang de spelers noch fans niet overwegend joods zijn, is er geen rationele link tussen jodendom en club. Dan mogen ze nog zoveel met Israelische vlaggetjes zwaaien, daarmee tonen ze enkel een absurd tribalisme en maken ze zich in feite belachelijk. Tottenham heeft geen joodse achtergrond, amper joodse fans, geen traditie van vele joodse spelers, dus deze link is totaal incorrect. Nu ben ik lang niet de enige niet-jood met een passie voor Israel, ik ken er nog behoorlijk wat mensen die ook Hebreeuws gingen leren, zich gingen verdiepen in joodse gebruiken en cultuur, en het politieke zionisme gingen bestuderen. Zelfs wij gaan ons niet identificeren als joods of dergelijke, maar we hebben wel een engagement getoond die een emotionele band met Israel en/of het joodse volk toont. Maar zelfs dan nog zou het fout zijn om ons als joods te identificeren, hooguit als Israelofiel. De meeste lui van Tottenham hanteren de term uit tribalisme. Wie geen moer van het jodendom en van Israel kent, hoort niet met vlagjes staan zwaaien waar de politieke lading zeer gevoelig ligt en waar de grens met onschuldig voetbalbanter dus overschreden wordt. Tottenham Hotspur is niet joods en is het ook nooit geweest, fans die het tegendeel beweren verdienen dienen straal te worden genegeerd. Groepsgevoel hoort bij het voetbal maar het hoort niet rationalisme te overstijgen.

  Antwerp en Ajax zijn gelijkaardige voorbeelden. Geen van beiden heeft ook maar iets met het Jodendom te maken. Het hanteren van Joodse of Israelische symbolen en vlaggen is weer zuiver om zich te distantiëren van de anderen in het stadion en op te vallen. Nu is met groepsgevoel niets verkeerds, maar als je intussen feiten verdraait en verkeerde associaties legt met een groep mensen die eigenlijk niets met de club te maken hebben, gaat het wel erg ver. Antwerp is niet joods, nooit geweest. Joden op de tribune, voor zover die er al zijn, zullen een heel kleine minderheid zijn. Antwerp heeft geen traditie van joodse spelers, en heeft geen joodse gebruiken in zijn dagelijkse clubbestaan verwerkt. Veel van die lui die met Israelische vlaggen staan te zwaaien zouden verdorie Holon, Ra’Anana, Beer’Sheva en Metula niet eens op een kaart kunnen aanduiden, zouden geen zin uit het HaTikva (de hymne van Israel) kunnen reciteren, en zouden geen enkel joods gebruik kunnen verklaren. Intussen staat men zich wel belachelijk te maken met het hanteren van vlaggen waarvan de politieke lading heel gevoelig ligt.

  Anyway, de connectie tussen Antwerp en de joodse gemeenschap is onbestaande en bestaat enkel in het hoofd van fans die de voeling met de realiteit een beetje zijn kwijtgeraakt. Rationeel gezien is er geen enkele link tussen de club en de Joodse mensen, die trouwens met Maccabi Antwerp een eigen club hebben met uitgesproken joodse identiteit en met een roemrijk verleden. De doorsnee jood in Antwerpen is geen voetbalfan, zelfs Maccabi overleeft met moeite. Met Antwerp FC is er helemaal geen link.

  Ajax zelfde verhaal. Tijdens de wereldoorlog II was het verdorie uitgerekend Feyenoord dat joden onderdak en schuilplaatsen bood om hen te helpen redden van deportatie naar de kampen. Feyenoord is evenmin joods maar ze hebben toen het joodse volk wel heel erg geholpen. Ajax heeft totaal geen rationele achtergrond met het Jodendom.

  MTK Hungaria Budapest is, net als 1 van de clubs uit Krakow (ik meen Cracovia maar ik ben niet zeker), opgericht door een jood en zo was er een zekere connectie onderhouden met de lokale joodse gemeenschap die de club ook een zekere steun betuigden. Die link is doorheen de geschiedenis echter zo vervaagd dat het hedendaagse MTK niet meer joods te noemen valt. De exodus van vele Oost Europese joden naar Israel en het feit dat die joodse stichters na een tijdje geen betrokkenheid meer hadden bij de club, zorgden er voor dat MTK in feite een club als een ander werd. Hun joodse identiteit is doorheen de jaren quasi geheel verdwenen.

  Nu kan je zeggen: en so what? Wel, er is het feit dat Israel politiek een gevoelige kwestie is. Een idioot in een voetbalstadion kan flink wat mensen kwetsen door zo een vlag zonder rationele reden te hanteren. Tenzij hij ofwel joods is of minstens een band onderhoudt met de joodse gemeenschap (maar in Tottenham’s geval is dat amper zo) hoort die vlag daar niet, men is zich misschien niet bewust van de politieke lading van die vlag maar flink wat mensen zouden zich gekwetst kunnen voelen door zo een vlag. En dat je die vlag hanteert als je echt om Israel geeft: prima, ookal ben je geen jood. Als je enkel die vlag hanteert om een soort groepsgevoel te creëren zonder te weten wat de achtergrond achter die vlag is, dan is de situatie wel even anders.

  Ook Rangers zwaaien soms met Israelische vlaggen, en dit terwijl vele Israeli’s een bloekhekel aan die club hebben omdat ze te sectarisch is. Dat lijken de Rangers fans niet eens zelf door te hebben en dus zie je soms een Israelische vlag aan de muur in een Rangers cafe. Dat de doorsnee Israeli absoluut niet gelukkig is met zoiets lijkt iedereen te ontgaan. Ik kwam ooit eentje tegen die zei die de pro-Britse clubs in Noord Ierland en Rangers “the chosen people” steunden. Hij werd door zijn vrienden, nochtans allen zelf joden, meteen op zijn plaats gezet en duidelijk gemaakt dat enige connecties met Linfield of Rangers totaal ongewenst waren. Misschien dat Beitar een uitzondering is, maar dat is dan een kleine minderheid Israeli’s.

  Het hanteren van politieke symboliek op tribunes stoort enorm. Vaak zwaaien fans met zulke symbolen puur om bij de groep te horen, zonder te beseffen wat zo een symbool eigenlijk betekent. Ik krijg spontaan het maagzuur als ik politiek getinte vlaggen op tribunes zie opduiken wanneer het duidelijk is dat die er enkel hangen om een soort clan-sfeerttje op te roepen. Ik ben communist maar heb een hekel aan Che Guevara vlaggen in voetbalstadions. Weten die lui die met die vlag zwaaien wie Che was, hoe de Cubaanse revolutie is verlopen, kunnen zij het verschil tussen Leninisme, Juche en Maoisme uitleggen? In veel gevallen niet. Wel, hanteer dan die vlag niet, want mensen die wel oprecht in de betekenis van die vlag geloven kunnen er aanstoot aan nemen. Dat sommige clubs zoals Livorno nog voetbalmerchandise met communistische symboliek verkopen is al helemaal kotsopwekkend want zo moedig je onwetendheid aan onder de bezoekers. De enigen die een politiek geladen vlag zouden moeten hanteren zijn zij die echt weten waar het voor staat en oprecht in die ideologie geloven. En zelfs dan is er de vraag of een voetbalstadion wel de gepaste plek is. Je gaat toch ook niet in een shirt van een voetbalclub naar een partijbijeenkomst van de communistische partij? Of je draagt toch ook geen Ajax shirt tijdens het gebed in de synagoog?

 3. PS: Antwerpen is de broedplaats van het Vlaamse nationalisme en van de partijen en bewegingen die dat dermate ver doortrokken dat het in racisme en intolerantie vervalt. Beangstigend dat zulke partijen daar nu de macht hebben. En heel ironisch dat Antwerp als joods wordt aanzien door sommigen, terwijl ook op de Bosuil extreemrechts gedachtengoed opduikt (gelukkig slechts bij een kleine groep mensen)

  De enige joodse voetbalclub van Antwerpen is Maccabi. Daarnaast is er nog Maccabi Brussels. Beide clubs hebben het helaas zeer moeilijk om te overleven zonder hun joodse identiteit overboord te gooien. Op die twee clubs na zijn er in België geen clubs die een speciale connectie en historische link met de Joodse mensen hebben. Turks, Marokkaans, Spaans, Italiaans, Portugees etc getinte clubs hebben we dan weer in overvloed 🙂

 4. Shalom…. YIDARMYYYYYYYYYYY….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s