The Famous Arsenal Clock

Arsenal The Famous Arsenal Clock

Iedere keer als ik Arsenal zie spelen in het Emirates Stadium, mis ik Highbury. Een van de mooiste stadions die ooit in Engeland heeft gestaan. Het enige goede aan het nieuwe stadion, vind ik dat de beroemde ‘Arsenal Clock’ van de Clock End is meegegaan. Je ziet hem hangen als je naar het Emirates Stadium toeloopt, vanaf de Clock End Bridge. Het ophangen van de klok in het stadion was een idee van de legendarische manager (en innovator) Herbert Chapman. Destijds had bijna niemand een horloge en zo konden de fans zien hoe lang er nog gespeeld zou worden, iets waar scheidsrechters minder blij mee waren. De klok werd in 1928 opgehangen bij de North Stand en zou in 1935 verhuizen naar de overkant, de tribune die daardoor in plaats van College End voortaan Clock End zou gaan heten. In 2006 was het over voor Highbury en op 27 juli verhuisde de klok naar het nieuwe stadion.

Foto afkomstig van Flickr

Advertenties

Een Reactie op “The Famous Arsenal Clock

  1. Dit is genieten. Vroeger had je in elk Oostblokstadion zo een gigantisch scorebord waar de tijd gewoon per uurwerk werd aangeduid. Nog altijd bestaan die stadions, maar sommigen zijn ook aan het moderniseren geslagen, al hebben niet alle clubs uit de ex USSR geld voor die modernisaties, zodat sommige van die horloges nog overblijven. Het Olympisch Stadion in Barcelona heeft ook nog zo’n horloge, ik meen Camp Nou ook maar die zit wel goed verborgen tussen de meer moderne elektronische scoreborden. Er waren tot recent zelfs clubs als Sankt Pauli en Union Berlin die niet wilden moderniseren en vasthielden aan een scorebord met een horloge en met bordjes om de score aan te duiden in plaats van een elektronisch scorebord. Ik vrees echter dat door promotie naar de tweede afdeling Union van de Duitse voetbalbond uiteindelijk verplicht werd om ook een elektronisch scorebord te installeren. Nu snap ik wel dat clubs mee willen met hun tijd, maar men denkt te vaak als “het is het ene of het andere”. Stel dat je toch een elektronisch scorebord wil, is er niemand die je verbiedt het oude scorebord er niet naast te laten hangen. Ik ben absoluut geen Arsenal liefhebber (samen met Liverpool de grote gloryhunters club van Engeland – tenminste toen die twee nog prijzen wonnen) maar dit is wel mooi dat ze een stukje historiek mee verhuisd hebben.

    PS: het bizarste aan de moderne stadions zijn die grote videoschermen met beelden van de cruciale fases. In feite geniaal om dwalingen te voorkomen moest de scheidsrechter geen verbod krijgen om naar die schermen te kijken. Nu hangen in veel stadions gigantische schermen maar uitgerekend de ref mag de beelden niet bekijken want stel je voor dat ze dan plots minder foute beslissingen nemen… de horror volgens de oude garde van UEFA.

    Modernisatie is een noodzaak om niet te stagneren, akkoord. All-seater stadions: geen probleem als het er een beetje fraai uitziet. Kunstgras: mag wat mij betreft verplicht worden aan elke profclub (veel efficiënter dan veldverwarming). Teveel clubs vergeten echter dat je kan moderniseren zonder alle traditie overboord te gooien. Die oude scoreborden bv kan je perfect laten hangen, ookal hangt er iets verderop een elektronisch scorebord.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s