The Road to Wembley: Luton Town v Millwall

De laatste zestien oftewel  de Fifth Round Proper. Normaal zitten er nu alleen nog grote clubs in, maar dit jaar zijn er toch een aantal kleintjes doorgeglipt. Vandaar dat er ook enkele mooie potjes zijn. Oldham mag, nadat ze Liverpool eruit hebben geknikkerd, het nu opnemen tegen stadsgenoot Everton. Heerlijke wedstrijd. Ook de replay tussen Chelsea en Brentford lijkt me een mooie wedstrijd om te zien. Maar als oude relnicht kies ik voor Luton Town v Millwall. Voor het eerst sinds de Kenilworth Road Riot in 1985, spelen beide clubs een FA Cup-wedstrijd tegen elkaar op Kenilworth Road. Dat niet alleen, Luton Town kan de allereerste non-League club worden die de kwartfinale haalt, sinds de Football League uit vier divisies bestaat.

Het zit komende zaterdag helemaal vol. Logisch ook, want de kwartfinale halen is voor beide clubs al een tijdje geleden. Millwall, dat sinds WO II drie keer zo ver kwam, haalde die ronde voor het laatst in 2004. Toen eindigde het avontuur in de finale. Voor Luton is het sinds 1994 geleden dat ze zo ver kwamen. Overigens is dit ook de eerste keer sinds dat jaar dat ze bij de laatste zestien zijn gekomen. Beide managers proberen de wedstrijd wat te downplayen door te zeggen dat de competitie véél belangrijker is, maar dat vind ik enorme onzin. Fans vinden dit juist geweldig en de penningmeesters ook. Een uitpot op Old Trafford laat de kassa flink rinkelen, zoals Exeter en Burton kunnen beamen.

Sinds nieuwjaar is Luton met een rare reeks bezig. Wolves en Norwich werden verslagen in de FA Cup, waardoor The Hatters de eerste non-League club zijn die er eentje uit de Premier League wippen. Maar in de competitie is het huilen met de pet op. Van de zes gespeelde wedstrijden in 2013, werd er slechts eentje gewonnen. Ze staan daardoor slechts op de zevende plek, zelfs buiten de play-offs. Millwall is een beetje hetzelfde bezig. Preston en Aston Villa werden verslagen in de FA Cup, maar de laatste vier competitiewedstrijden was er verlies. Halverwege januari stonden ze nog 7de, vlak buiten de play-offs, maar ondertussen zijn ze afgezakt naar plek twaalf. Voor beide clubs is een goed resultaat zaterdag dus een enorme opkikker.

Op de DT116 manier:

Tividale (9) v Stratford Town (9) 5-2 (att. 117)

Maine Road (9) v Bacup Borough (9) 2-1 (att. 68)

Hastings United (7) v Chatham Town (8) 3-1 (att. 101)

Blyth Spartans (7) v Workington (6) 1-1 (att. 502)

Workington v Blyth Spartans 1-0 (att. 219)

Leek Town (8) v Altrincham (6) 0-2 (att. 962)

South Park (9) v Metropolitan Police (7) 0-3 (att. 643)

Chelmsford City (6) v Colchester United (3) 3-1 (att. 3016)

Milton Keynes Dons (3) v AFC Wimbledon (4) 2-1 (att. 16459)

Peterborough United (2) v Norwich City (1) 0-3 (att. 13189)

Brentford (3) v Chelsea (1) 2-2 (att. 12146)

Chelsea v Brentford 4-0 (att. 40961)

Luton Town (5) v Millwall (2) 0-3  (att. 9768)

Op de Brian James manier:

Tividale (9) v Stratford (9) 5-2 (att. 117)

Heath Hayes (9) v Tividale (9) 3-4 (att. 70)

Wolverhampton Casuals (9) v Tividale (9) 1-1 (att. 44)

Tividale v Wolverhampton Casuals 4-2 (att. 101)

Hinckley United (6) v Tividale (9) 5-3 (att. 239)

Hinckley United (6) v Ossett Albion (8) 2-2 (att. 270)

Ossett Albion v Hinckley United 1-0 (att. 222)

Bradford Park Avenue (6) v Ossett Albion (8) 4-1 (att. 477)

Doncaster Rovers (3) v Bradford Park Avenue (6) 3-1 (att. 4602)

Oldham Athletic (3) v Doncaster Rovers (3) 2-1 (att. 2783)

Nottingham Forest (2) v Oldham Athletic (3) 2-3 (att. 11293)

Oldham Athletic (3) v Liverpool (1) 3-2 (att. 10295)

Oldham Athletic (3) v Everton (1) 2-2 (att. 9473)

Everton v Oldham Athletic 3-1 (att. 32688)

5 Reacties op “The Road to Wembley: Luton Town v Millwall

 1. Jammer van dit resultaat maar ik denk dat Luton met zeer opgeheven hoofd kan terugblikken op hun Cup run. Die club hoort toch echt in de League thuis, hoog tijd dat ze na die twee “net niet” keren eindelijk weer promoveren naar de League.

 2. Ik was afgelopen zondag naar Chelsea – Brentford geweest. Echt een mooie ervaring. Ook Chelsea ‘betaalbaar’ was, 30 pond ipv normaal gesproken minimaal 45/50. Maar de sfeer van vooral de Brentfordsupporters, die gewoon los tussen de Chelsea fans konden lopen, was mooi. Hele tijd zingen en ruim 6000 man mee, twee ringen op de korte zijde! Alleen jammer dat er van de Chelsea kant alleen gejuicht werd bij de goals en twee keer geprobeerd werd het stadion te laten staan om te zien dat je voor Chelsea bent. Ze kregen slechts een paar vakken mee haha.

  Als liefhebber vond ik het ook mooi dat John Terry en Frank Lampard een goal maakten. Zeker die van Lampard was mooi omdat het zijn 199e voor Chelsea was en hij nu met 26 FA Cup goals voor Chelsea de alltime FA Cup topscorer is. Historisch intikkertje dus. Oscar maakte de mooiste goal, een hakballetje die tergend langzaam langs de keeper en door de benen van een Brentfordverdediger ging.

  Zeker in de eerste helft bood Brentford goed partij, ze kwamen zelfs nog op 1-1. Die werd helaas afgekeurd omdat de scheids 2 seconden eerder terecht had gefloten voor een vrije trap voor Brentford. Het had wel mooi geweest als ze nogmaals voor een stunt konden zorgen, maar zeker in de tweede helft bleek het klasseverschil veel te groot.

  Naast deze stadsderby was ik ook nog naar Crystal Palace – Middlesbrough geweest. Ook Middlesbrough zorgde voor een stamvol uitvak. Helaas zorgden ze voor weinig sfeer, wat de CPFC fans weer opnamen als ‘We forgot you were in”. Geinig sfeertje, alleen is het 90 minuten zingen niet helemaal typisch Engels. Hoogtepunt hier was de 4-1 van oude rot Kevin Phillips (39 jaar).

  Al met al een prachtig voetbalweekend in Londen, zeker Selhurst Park overtrof het KC Stadium van Hull. Maar dat is ook niet zo heel moeilijk.

 3. Lampard; 1 van de weinige Chelsea spelers die alle respect verdient en daar duidelijk uit clubliefde is eerder dan om snel wat de bankrekening aan te dikken. Voor iemand als Terry sympathie opbrengen snap ik niet echt, daarvoor is hij echt te ver over de schreef gegaan naast het veld.

  Mooi dat er geen scheiding van fans was, zou overal moeten zijn. Supporters van beide teams gewoon door elkaar, eerder dan een apart vak voor de bezoekers. Het sociale aspect van voetbal vereist eigenlijk dat zaken als gescheiden vakken worden afgeschaft. Als dat in het rugby kan dat zelfs bij grote finales iedereen los door elkaar zit, dan zou dat toch in het voetbal ook moeten kunnen. Het zou de sociale kant van het gebeuren enorm versterken, want zo leer je nieuwe mensen kennen die je anders misschien nooit ontmoet had. In Ierland heb je per definitie geen gescheiden vakken (Shamrock Rovers als enige uitzondering gezien hun gewelddadige aanhang) en daar waar fans van dezelfde club spontaan wel dicht bij elkaar zitten vond ik het wel leuk om soms net bewust middenin de fans van de tegenpartij te staan. Mits er geen intimiderende sfeer is, is het heerlijk om onder een lentezonnetje met een drankje in de hand te verbroederen en socialiseren. Men zegt wel vaker dat voetbal mensen bij elkaar brengt en bruggen bouwt tussen mensen van totaal andere achtergronden, en dat is gewoon ook zo, zolang je het toelaat.

  30 pond is, ookal is het Chelsea, wel erg prijzig. Voor dat geld heb je een seizoenkaart bij de lokale wijkclub. Het wordt toch eens tijd dat UEFA en FIFA eens maximumbedragen plakken op inkomtickets, transferbedragen en salarissen van spelers. Het moment dat je met het gezin eens een match wil meepikken (3 tot 4 personen) ben je makkelijk een 100 euro kwijt, zelfs in de Benelux (reken hierbij verplaatsing en drankjes). De prijzen die de Engelse toppers hanteren zijn toch echt ver over de schreef. Anderzijds moedigt dit misschien meer mensen aan om ook non-league clubs te bezoeken, hetgeen voor die clubs dan weer een levensader is.

  Stond Benayoun in het team bij Chelsea? Als fan van het Israelische nationale team zou ik hem eerlijk gezegd liever zien vertrekken uit Engeland. Bij Liverpool had hij zijn vaste stek, bij Chelsea komt hij te weinig aan spelen toe en die uitleenbeurt aan Arsenal was slechts een tijdelijke oplossing. In het belang van de nationale ploeg moet hij ergens spelen waar hij normaalgezien onbetwiste basisspeler is. Misschien is de top van Engeland net iets te hoog gegrepen, maar dan zijn er nog steeds opties zoals de Bundesliga (net iets minder dan de EPL maar nog steeds prima qua niveau) of desnoods gewoon terug naar huis en bij een echte topper daar spelen (Hapoel Tel Aviv, Kiryat Shmona of Maccabi Haifa dus). Een transfer naar pakweg Fulham of Stoke lijkt me geen goed idee, want dan mis je de Europese wedstrijden en bij zulke clubs leer je weinig bij als je al Liverpool en Chelsea hebt gehad.

 4. In de marge: in het VRT programma ExtraTime werd genoemd door een voetbalanalyst dat Chelsea een kern van meer dan 50 spelers heeft als je de uitgeleende spelers meerekent. In feite een correcte doch merkwaardige conclusie: jonge talenten heel vroeg onder contract leggen voor iemand anders het doet, maar hen wel meteen een paar jaar uitlenen nog voor ze voor Chelsea zelf gevoetbald hebben. Het is in feite best vreemd, spelers vastleggen met de bedoeling ze niet in te zetten op korte termijn, zeker gezien in sommige gevallen Chelsea hun loon betaalt. Anderzijds, ongeacht of men voor of tegen Chelsea is, het is wel een club met een oog voor talent en met een verstandig beleid. Als nog maar de helft van die uitgeleende spelers effectief na enkele ervaringen tijdens een uitleenbeurt terugkeert en doorbreekt bij Chelsea zelf, dan heeft Chelsea zich wel al van een erg sterke kern verzekerd voor de komende 5 of meer jaar. Hetgeen ik in dit verhaal minder snap is waarom een jonge speler daar tekent als hij weet dat hij toch eerst wordt uitgeleend zonder garantie dat hij nadien goed genoeg bevonden wordt voor het A elftal van Chelsea , je neemt dan als speler wel een groot risico gezien Chelsea je werkgever blijft en je dus geen bewegingsvrijheid hebt op de transfermarkt. Bevalt het bij de club waaraan je wordt uitgeleend en je wil nog wat langer blijven, moet je altijd weer via Chelsea om om te onderhandelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s