Classic Football Kits: Stranraer 2004-2006

Stranraer 2005

Zaterdag staat de South West derby weer op het programma. Het ‘kleine’ Stranraer neemt het dan op tegen grote broer Queen of the South, dat al bijna kampioen is.  Voor Stranraer is SFL2 al erg hoog, want het is een van de kleinste clubs van Schotland. Pas in 1994 promoveerde de club voor het eerst in zijn geschiedenis, uiteraard meteen gevolgd door degradatie. In 1998 was er opnieuw feest, maar het jaar erop was het alweer over. Daarna werd de club in 2004 weer kampioen. Terwijl iedereen onmiddellijke degradatie verwachtte, promoveerden The Blues opnieuw. Een klein wonder en Stranraer mocht in bovenstaand shirt spelen tegen o.a. Dundee, St. Johnstone en St. Mirren. Voor Stranraer joekels van clubs. Samen met Queen of the South streden ze lang tegen degradatie, waarbij Stranraer uiteindelijk het onderspit dolf. Het jaar erop vlogen ze er opnieuw uit en zat Stranraer weer gewoon in SFL3, hun natuurlijke niveau.

Sponsor – Stenaline is een logische sponsor. Bij de naam Stranraer denkt bijna niemand in Schotland aan de voetbalclub. Het plaatsje is namelijk vooral bekend als havenplaats voor de afvaart naar Belfast en Larne in Noord-Ierland. Het Zweedse Stenaline baat deze lijnen uit en is tevens een van de grootste werkgevers uit Stranraer. In 1996 werden ze sponsor van Stranraer, als opvolger van SeaLink, en dat zijn ze nog steeds.

Designer – Line

Wie droegen dit shirt? Lee Sharpe, Barry John Corr, Stephen Swift, Murray Henderson, Allan Jenkins, Dene Shields, Michael Moore, Ian Ross

Shirt is afkomstig van de geniale site Historical Football Kits

Advertenties

4 Reacties op “Classic Football Kits: Stranraer 2004-2006

 1. Ook weer leuk om te lezen! Typisch toch, dit is n club die niet eens Topklasse waardig is, maar heeft ook weer zn aantrekkingskracht op mij. In Ned zou zo’n club mij weinig aanspreken. Daarom heb ik altijd veel plezier in t lezen van dergelijke stukjes!

  • Ik heb precies hetzelfde. Nederlandse amateurclubs doen me niets, maar zo’n clubje als Stranraer weer wel. Ze bestaan al meer dan 140 jaar en hebben gewoon amper iets gewonnen, maar ieder jaar is er weer de hoop.

 2. Ik denk dat dat komt omdat er zoveel ‘goede’ amateurclubs zijn. Alleen al de hoofdklasse telt 84 clubs. De eerste klasse telt 152 clubs. Het niveau ligt behoorlijk dicht bij elkaar, waardoor je niet gek op moet kijken dat clubs binnen 5 jaar van 2e klasse naar de hoofdklasse promoveren of andersom. Omdat er 6 hoofdklassen en 11 eerste klassen zijn (Zuid II kent alleen een zondag eerste klasse) is het verloop ook nog eens immens.

  Ik denk dat de topklasse wel enigszins verbetering in brengt, maar die moet ook eerst een geschiedenis opbouwen, voordat je daar over roemruchte clubs kunt spreken.

  In Engeland en Schotland is dit heel anders geregeld, Behalve dat het verloop in de bovenste divisies een stuk kleiner is, hebben de divisies daaronder ook een uniek karakter. Wat in Nederland de Hoofdklasse Zaterdag A is, is in Engeland de Isthmian League, en in Schotland de Highland League. Dat brokkelt tegenwoordig ook langzaam af, omdat de er schijnbaar geld verdiend kan worden aan die leagues (in Engeland althans), maar toch klinkt het een stuk anders dan in Nederland, waarin je letterlijk in de anonimiteit voetbalt.

  Noem mij gek, maar het klinkt toch een stuk anders of je tegen de amateur-kampioen van Noord-Nederland moet, of tegen 1 van de 6 kampioenen van de Hoofdklasse.

  • Toen ik in Belfast woonde, was er daar een heuse Stranraer fanclub. Het ging om een 5-tal mensen die eigenlijk een excuus wilden om een dagje weg van huis te zijn en graag voetbal keken, dus een Schotse club gaan steunen leek hen wel wat: eenvoudig voor een dagtrip en een perfect excuus om er regelmatig op uit te trekken. Probleem was : welke club? Celtic en Rangers vonden ze te clichematig en wilden ze dus niet, en enkele van de wat obscuurder clubs bleken qua afstand dan weer te ver. Toen realiseerden ze zich dat je vanuit Larne rechtstreeks per boot naar Schotland vaart en aanmeert in Stranraer. De keuze om voortaan dus Stranraer te volgen was toen meteen gemaakt. Begon als een uit de hand gelopen grap, maar uiteindelijk trokken die lui wel erg vaak de Ierse Zee over om naar Stranraer te gaan kijken. Met dank aan die sponsor, want het was door die eenvoudige en efficiënte bootverbinding dat ze uiteindelijk Stranraer kozen.

   Ik vind de Nederlandse amateurreeksen erg leuk. Geniale namen kom je daar tegen. IJsselmeervogels, TONEGIDO, Xerxes, Achilles 29, Bataven, De Treffers, Rooms in Alles, Kozakken Boys, … Ik wou dat we in België diezelfde creativiteit hadden. Bovendien hebben veel van die Nederlandse amateurverenigingen wel degelijk een lange traditie in hun dorp of wijk van herkomst, en vaak sportparken die best aardig zijn. Ik heb in België op het tweede niveau al stadions gezien die minder goed aan de normen voldeden dan de sportparken van clubs als Spakenburg, Scheveningen, Eijsden, Hoek, …
   Nu, let wel, in België zelf zijn er zowel in provinciaal voetbal als in de aparte liefhebbersliga’s (die los staan van de Belgische FA) ook enkele geniale amateurclubs die vaak een diepe roots hebben in hetzij hun dorp, hun wijk, of bv studentenclubs of arbeidersclubs die al meer dan 30 jaar overleven. In zekere zin vind je meer traditie bij zulke clubs dan bij sommige clubs op hoger niveau die iets kunstmatigs hebben (ik denk bv aan FCV Dender, Lommel United, FC Brussels, …)

   Ik denk dat je in elk land charmante clubs hebt op laag niveau en dat elke league wel zijn eigen varianten heeft van Stranraer. Je moet gewoon diep genoeg graven. Maar bijvoorbeeld clubs als een Red Star Paris, FC Magdeburg, Rayo Vallecano (ok, speelt in de hoogste reeks maar is qua gevoel nog altijd een kleine wijkclub), Finn Harps, UCD, … Draaien al lang mee maar hebben nooit wat gewonnen, of hun laatste triomf dateert van zo lang geleden dat slechts weinig fans het hebben meegemaakt. En toch overleven die clubs, met nog altijd evenveel geloof om (opnieuw) de klim naar de top te maken. Bovendien heb je overal wel clubs die nooit iets vermeldenswaardig gepresteerd hebben maar als je teruggaat in de tijd al een 80 of 90 jaar blijken te bestaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s