Michael Johnson: Former Wunderkind

Michael Johnson Grad1

April 2007 bezocht ik Watford v Manchester City. Liam Gallagher zat in uitvak en werd door de City-fans toegezongen met “who are ya?”, de oude East Stand van Vicarage Road stond nog rechtop, City had toen geen rooie cent te besteden en was blij dat ze er niet uitvlogen, Watford degradeerde die dag wel en bij The Citizen speelde het supertalent Michael Johnson mee. Johnson, en verdediger Micah Ricards, zouden de toekomst van City gaan worden. Er werd veel van ze verwacht. Vooral van Johnson, die een paar maanden later het enige doelpunt zou scoren bij City v Derby County. Echt een wereldgoal. Een maand later maakte hij weer een mooie, ditmaal tegen Villa. Maar sinds 2008, hij was toen net 20, is er weinig meer van hem vernomen, op de randzaken na. Vandaag werd Johnson, nog in het bezit van een contract tot 2014, afkocht door City . Hij is nu 24 jaar en ik vraag me af of we hem nog ooit gaan zien.

In 2007 lag de wereld nog aan de voeten van Johnson. Sven-Goran Eriksson, die de nieuwe manager was van de club, noemde hem een toekomstige international en wilde Johnson voor geen enkele middenvelder ruilen, zelfs niet voor Steven Gerrard. Het was uitgerekend het Liverpool van Gerrard dat een bod van 10 miljoen pond deed op Johnson. City wuifde dat weg, want dankzij een Thaise overname hadden ze de centen niet echt nodig. Johnson was een vaste waarde in Jong Engeland, maar eind 2007 ging het voor het eerst mis: Johnson kreeg een hernia en moest onder het mes. Maanden lag hij eruit, maar na zijn operatie keerde hij weer terug in de basis.

Johnson was in het begin van 2008/2009 weer gewoon basisspeler. Hij leek hersteld te zijn van zijn blessure en met Elano en Ireland vormde hij een goed middenveld. Ondertussen werd City overgenomen door de Arabieren. Johnson raakte weer geblesseerd en kon bijna een jaar niet spelen. Toen hij terugkeerde bij de groep, zag hij ineens allemaal nieuwe gezichten. Ineens was Johnson niet meer dé hoop van de fans, maar mannen als Robinho, Adebayor, Santa Cruz en Tévez hadden die rol overgenomen. Op het middenveld was de concurentie ook moordend geworden. Pas eind september maakte hij zijn eerste minuten in het team, maar het was maar van korte duur. In december raakte Johnson zwaar geblesseerd aan zijn knie tijdens een trainingspotje. Weer maanden eruit.

Er bleven ondertussen maar sterren komen en Johnson raakte steeds verder uit zicht. Hij scoorde nog wel, maar dat was in de nachtclubs van Manchester. Johnson deed zich tegoed aan de drank en het fastfood en er werd gefluisterd dat hij ook graag coke snoof. Johnson werd daarom in 2011 voor een seizoen uitgeleend aan Leicester City. Die betaalden 1 miljoen pond daarvoor, maar schrokken zich kapot toen ze de totaal onfitte Johnson zagen. Hij speelde slechts zeven matige potten voor Leicester en werd weer teruggestuurd. Sindsdien is er weinig meer vernomen op het voetbalveld van Johnson, die van blessure naar blessure rolde.

Hij kwam de laatste maanden in het nieuws doordat hij tweemaal beschonken achter het stuur zat. City, die niet op een tientje meer of minder kijken tegenwoordig, wilde daarom van hem af. Met zijn 25.000 pond per week was Johnson een van de slechtsverdiende spelers in de selectie, maar het deed het imago van de club geen goed. Mancini vond hem een probleemgeval worden. Gisteren lekten er foto’s uit op Twitter,  waarop een nogal zware Johnson te zien is (voor en na). City vond het nu wel genoeg en ze hebben hem daarom vandaag uitgekocht. Het einde van het voormalige wonderkind of gaan we hem nog terugzien? Ik hoop eigenlijk het laatste, want natuurlijk heeft hij er zelf ook schuld aan, maar hij is ook slachtoffer van zijn vele blessures en had net pech dat City alles kon kopen wat ze wilden. Hopelijk heeft zijn favoriete club Leeds United nog een plekje voor hem over en gaan we nog ooit wat van Michael Johnson horen.

Advertenties

Een Reactie op “Michael Johnson: Former Wunderkind

  1. Triest verhaal. Aan de top raken is niet simpel, maar er blijven is nog moeilijker. Verwachtingen worden groot, en de druk neemt toe. Niet iedereen kan daar mee om. Voetbaltalent is 1 ding, mentale weerbaarheid is wat anders. Ik kan me voorstellen dat enkel een mentaal enorm sterke speler zich staande kan houden met zoveel blessurelast. Reken er de negatieve publiciteit bij, en zo raak je ontspoord. Ik vrees dat hij niet de laatste is die aan de hoge verwachtingen in combo met pech ten onder is gegaan. De topsportwereld is erg hard en genadeloos op dat vlak: wie niet presteert, moet niet teveel op sympathie rekenen van de club. In die zin, met de hele wereld die je volgt en een enorme druk, leven de spelers van grote clubs denk ik een veel minder droomleven dan vele mensen van buitenaf denken.

    Het beste is misschien dat deze kerel enkele stappen terugzet en een club zoekt in de League One of League Two waar hij even uit the limelight staat en zonder die enorme druk rustig opnieuw naar zijn beste niveau kan uitgroeien. Als de club hem naast het veld dan goed begeleidt, kan het best wel goed komen. Maar ik denk dat de mindere druk en aandacht van een paar reeksen lager hem misschien beter zou passen dan de non-stop druk van een Premiership speler. Een jaartje of 2 a 3 weer opbouwen in derde of vierde afdeling, en dan komen de clubs uit de hoogste twee reeksen vanzelf wel aankloppen. Soms moet je een stap terugzetten om dan rustig te herbronnen en nadien weer een grote stap voorwaarts te zetten.

    Ik ken de speler niet zo goed maar hoop voor ‘m dat het goed komt. Je kan zeggen dat ie ook schuld treft aan zijn gedrag, maar desondanks: je wenst niemand toe om af te glijden in de vergetelheid, en al zeker niet als er drugs etc bij komen kijken. Zoiets wens je je ergste vijand niet toe. Hopelijk komt hij ooit terug in beeld op positieve manier, het belangrijkste wordt een club vinden die hem goed omkadert en hem goed begeleidt. Dan is het een kwestie van tijd en zelfvertrouwen opdoen en groeit ie vanzelf wel weer naar een hoog niveau.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s