Intro Newport County v Wrexham

 Newport%2016

2013 begon goed, met een bezoekje aan Newport County v Wrexham. Een mooi Welsh onderonsje om de koppositie in de Conference en dat op Rodney Parade, in plaats van dat verschrikkelijke sintelbaanstadion dat ze tot deze zomer hadden. De wedstrijd werd helaas geen klassieker, maar vervelend was het allerminst. Dat waren wel overal die bordjes waar NAC op stond, maar je kunt niet alles hebben. We kwamen nog veel oude bekenden tegen en tijdens een avondwedstrijd op een terrace staan is toch wel een van de mooie dingen in het leven. Alles bij elkaar dus een goede vinck en misschien vinden we beide clubs volgend jaar wel terug in de Football League, het zou zomaar kunnen. Het verslag van deze pot vind je hier.

Advertenties

9 Reacties op “Intro Newport County v Wrexham

 1. Fraai, had toch een ander beeld van Newport. Fraaie foto´s en verslag andermaal

 2. Het verhaal van de ondergang van Newport lijkt wel een beetje op dat van Tranmere in dezelfde periode. Bij Tranmere was er in 1984 ook een gekke Amerikaan, Bruce Osterman, die de boel overnam – schijnbaar de eerste niet-Britse clubeigenaar in de League. Die stak de club flink in de schulden en in 1987 vloog Tranmere bijna uit de League, wat waarschijnlijk het einde van de club zou hebben betekend. Maar toen kwam de club in handen van Peter Johnson en in de laatste wedstrijd van het seizoen 1986/1987 wist Tranmere zich toch nog te handhaven in Division Four.

  Dat bleek achteraf het begin van een gouden periode voor de club, in belangrijke mate geholpen door die voormalige spits van Newport, John Aldridge…

 3. Ziet er dik in orde uit. Mooie combo van een stokoude tribune met paddock (zolang de constructie en dak authentiek aanvoelen storen die plastic stoeltjes niet eens zo) en daar tegenover een tribune met bizarre kleurencombo. Als je dan toch moderne tribunes neerzet is een beetje creatief met kleuren vaak leuk, zo lijkt het toch fraaier dan de doorsnee nieuwbouw tribunes met enkel de clubnaam als kleurvariatie in de stoeltjes. Jammer dat achter beide doelen de tribunes niet wat hoger zijn, maar het lijkt een leuke ground en zeker voor dit niveau zelfs boven de standaard.

  Dat rugbyshirt is geweldig, ik hou wel van die kitscherige kleurencombinaties. Er bestaan al veel te veel geel-blauwe, rood-witte, groen-witte, rood-gele … clubs. Beetje creatief zijn is altijd welkom. Het paars-donkergeel van Hakoah bijvoorbeeld, het bruin van (het verder erg foute) Sankt Pauli, en hoezeer ik niet zo pro Amerikaans ben maar de shirts destijds in het motief van hun vlag (stars + stripes) was geweldig. Ik ben geen rugbyliefhebber maar zelfs ik zou zo een shirt van Stade Francais kopen: roze met bloemetjes en vage gezichten op getekend, alsof het shirt uit een hippiecommune komt. Zoiets weet ik wel te waarderen. Het fluorescerend roze shirt van Hong Kong vroeger was nog zo een cult shirt; (doet me er aan denken: is er uberhaupt een club die in het grijs speelt ?)

  An sich ben ik niet zo voor Welshe clubs in het Engelse league systeem, maar toch heb ik ergens wel een sympathie voor Wrexham. Jammer dat zij niet in de League of Wales spelen, maar los daaran is het een erg aardige club waarvan ik vroeger tijdens de Ceefax tijden elke week de resultaten even checkte. Mooie traditieclub en met een erg historisch stadion.

 4. Dit lijkt me overigens geen straat maar de oprit van een parking. gezien de staat van de infrastructuur is je auto daar parkeren allicht wel een garantie op een gebroken ruit, zeker ’s nachts. Van alle parkingplaatsen die ik ooit zag is dit toch wel een erg verpauperde. Ik zie ook nergens bewakingscamera’s. En dat hotel verwijst naar de koninklijke familie bij naam, maar de onderste verdieping heeft alle ramen laten dichttimmeren. Bizar. In feite zou je in pauperplaatsen (keuze genoeg in het UK en Ierland) eens de lokale crime statistics moeten bekijken. Zonder te veralgemenen, maar echt uitnodigend ziet dat stadje er niet uit… Maar dat maakt groundhoppen mede een leuke hobby: je komt op plaatsen waar de doorsnee persoon nooit zou komen.

  • Hey Gerrit, waarom vind je Sankt Pauli erg fout? Aangezien je communist bent en ik heb mij toch laten wijsmaken dat bij de supporters van Sankt Pauli veel mensen zitten met linkse en communistische gedachten. Ik kan ook verkeerd zijn, daarom de vraag.

   • Sankt Pauli is erg links ja, maar zeker geen communisten (misschien een kleine minderheid); eerder anarchisten en punks. Het probleem is dat de club erg hypocriet is in wat ze doen. Uiteindelijk was Sankt Pauli tot voor 25 jaar een grijze club tot plots een cult sfeertje rond de club ontwikkelde. De club heeft dat handig uitgebuit marketinggewijs en een alternatief imago uitbuiten met winst als doel, is gewoon verdoken kapitalisme. Ze spreken zichzelf dus heel erg tegen en de fans trappen er nog in ook. Bovendien stelt de club “wij staan open voor al wie anders is dan de massa”. Hun voorzitter is openlijk homo, dat is mooi, maar er is ook de zaak Biermann. Jarenlang met depressies kampend, ondernam een mislukte zelfmoordpoging, en van zodra hij dit toegaf zette Sankt Pauli hem op straat. “Wij omarmen alles wie anders is dan de massa”, maar die zin is niet helemaal af: “behalve als hij ons meer geld kost dan opbrengst”. Een club die echt meent dat ze openstaan voor mensen die niet in de massa passen, gaat geen speler bij het groot huisvuil zetten van zodra hij eerlijk spreekt over zijn depressies. Moest Sankt Pauli het echt menen, dan hadden ze hem juist moeten bijstaan in die periode, desnoods een tijdje onbetaald verlof, maar toch niet gewoon ontslaan? Sankt Pauli is in die zin een club zoals er duizenden zijn, maar die zich anders proberen voordoen dan ze echt zijn. Uiteindelijk is zo een imago uitbuiten nog steeds commerciëel denken en kapitalisme.

    Wil je in Duitsland echt een alternatieve club, dan heb je twee goeie opties: Union Berlin (een echte volksclub waar de sfeer opperbest is en iedereen welkom is – op Dynamo Berlin na misschien :)) en TeBe Berlin (een wat kleinere aanhang die echter deels uit kunstenaars, academici en alternativo’s bestaat… zij lopen er alleen niet zo mee te koop)

    Ik heb bij Sankt Pauli vooral een indruk dat het anarchisten zijn op de tribunes, en dat is toch wel wat anders dan communisten. Ik heb nog nergens een hamer en sikkel op een spandoek gezien aan de Millerntor. Livorno is ook zo een geval: ze verkopen sjaals met Che Guevara zijn gezicht op, en met andere linkse logo’s. Als ze echt communisten zijn, dan gaan ze dat niet zo uitbuiten. Het verkopen van Che Guevara sjaals blijft een verkoop, en hun doelpubliek is en blijft cliënteel, ongeacht wiens gezicht op die sjaal staat.

    Als je echt communisten wilt zal Hapoel Tel Aviv het dichtst in de buurt komen, die hebben zelfs de hamer en sikkel in het clublogo, hebben een enorm hechte band met de Mistradut (Israelische socialistische vakbond en beweging) en hun fans zijn ook zeer uitgesproken extreemlinks. Rayo Vallecano is niet echt communistisch, meer links met anarchistische trekjes, maar ook zij zijn een leuke club.

    Echt communisme in de sport bestaat niet in Europa, daarvoor moet je eerder in Cuba zijn: elke club krijgt een exact hetzelfde budget van de staat, en de spelers zijn soms wel professional maar zelfs die krijgen hetzelfde loon als de doorsnee arbeider. Noord Korea heeft een gelijkaardig systeem waarbij de meeste clubs ook eigendom van de overheid zijn, dat vind ik het ideale systeem.

    Let ook op de diverse stromingen binnen het communisme. Marx en Engels hadden een andere interpretatie dan Lenin (Derde Internationale), Stalin of Mao. Sommige mensen beschouwen het Castroïsme als een nieuwe Internationale. Persoonlijk ben ik volgeling van de theorie van Lenin, waar een authoritaire staat de maatschappij en economie (inclusief professionele sportclubs) beheerst. De meeste anarchisten geloven niet in autoriteit en gaan meer uit van een maatschappij van gelijkwaardigen zonder staatsorgaan die als moderator optreedt. Ik denk dus niet dat Sankt Pauli fans hetzelfde gedachtengoed hebben als ik, het enige raakpunt zijn de linkse idealen. Maar mijn voorkeur gaat meer uit naar het type communisme dat in de USSR onder Lenin ontwikkelde, en het systeem dat in Cuba wordt toegepast. Anarchisten hebben eenzelfde “vijand” (de liberalen en neoliberalen en de multinationals) maar de oplossing voor het probleem verschilt wel grondig naargelang de vorm van communisme je in gelooft. En los daarvan, als Sankt Pauli echt zo links is, dan is het vercommercialiseren van dat imago wel een flinke sprong richting kapitalisme. Nu kan je zeggen dat als je geen munt probeert te slaan uit je imago, je sportief niet meer mee gaat kunnen. Inderdaad, maar wie echt idealistisch is en in het communisme gelooft gaat met plezier enkele reeksen degraderen eerder dan een verdoken kapitalisme toepassen om mee te kunnen blijven draaien aan de top.

   • Nog een club met zeer linkse aanhang (maar bij ons wat minder bekend) is Impact Montreal uit Canada. Bij thuiswedstrijden hangen er vaak een resem Cubaanse vlaggen. Ik heb echter nooit gehoord dat de club zich ook op een links publiek richt, dus het zal wel eerder de aanhang dan de club zelf zijn die uitgesproken linksgezind is. Ik heb ook wel eens gehoord dat ironisch genoeg Red Star Belgrado erg extreemrechts is, ondanks de naam Red Star die juist het omgekeerde zou doen vermoeden. Maar zeker ben ik het niet van dat laatste.

    In principe zijn alle Hapoel clubs socialistisch of communistisch van origine (HaPoel betekent letterlijk “de arbeider”) maar ondanks de talrijke Hapoel clubs in Israel, is Hapoel Tel Aviv de enige bij wie dat linkse gedachtengoed nog heel sterk aanwezig is op de tribunes. Zij zijn nu wel losgekoppeld van de Mistradut maar houden nog steeds nauwe contacten met socialistische bewegingen en vakbonden. Bij de meeste andere Hapoel clubs is dat ofwel verdwenen of te kleinschalig om vermeldenswaardig te zijn.

    Mijn opinie is dat een club die het allemaal echt meent de daad bij het woord moet voegen en zich distantiëren van het commercialiseren van het voetbal, zelfs al betekent dat dat goede spelers andere (beter betalende) oorder gaan opzoeken. Momenteel zie ik nergens in Europa een club die echt communistisch is, anarchistisch en zeer socialistisch wel, maar dat is toch nog weer net wat anders als communisme. Ik zou graag het Cubaanse model of Noord Koreaanse model zien overwaaien, waar clubs door de staat bestuurd of gecontroleerd worden, sponsoring vervangen wordt door een jaarlijks budget (elke club evenveel geld) en spelers’ maximumlonen niet hoger liggen dan de maximumlonen voor de doorsnee arbeiders en bedienden. Dan zou er echt sprake zijn van communisme in het voetbal. Sankt Pauli doet gewoon aan marketing en is dus in die zin gewoon kapitalistisch, ookal is hun doelpubliek wat anders dan bij de doorsnee clubs. Zolang je dat commerciëel uitbuit echter…

 5. Haha foto van Pipe!! ex Notss County en Bristol Rovers ondermeer! Die kerel valt me altijd op! Grappig

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s