Newport County in Europe

Newport County v CZ Jena

Morgen vincken we Newport County. Een club met een roemrucht verleden. Ze hebben zelfs een keertje in Europa gespeeld, toen ze nog mee mochten doen aan de Welsh Cup (waar ook Engelse clubs uit de grensstreek aan meededen, zoals bijv. Shrewsbury, Hereford, Crewe en Chester). Newport County won de Welsh Cup slechts éénmaal: in 1980. En route to the final, versloegen ze Cardiff, Wrexham en Merthyr Tydfil. Tegenstander daarin was het Engelse Shrewsbury Town, dat in de halve finale Swansea versloeg. De finale ging over twee potten en Newport won ze allebei. Feest in Newport, want naast de Welsh Cup promoveerde Newport naar de Third Division (nu League One) en stond de club een avontuur in Europa te wachten.

Net zoals voor Merthyr Tydfil in 1987, zou dit Europese avontuur eenmalig zijn. Maar nog altijd wordt er over gesproken in Newport. Het was in die prachtige Europa Cup II, een toernooi dat door de UEFA de nek is omgedraaid, want het leverde te weinig geld op en de clichéclubs wonnen niet keer op keer. Er deden dat seizoen toppers mee, zoals Celtic, Benfica, AS Roma en Valencia. De Nederlandse deelnemer was Feyenoord en België vaardigde Thor Waterschei af. Het concept was simpel: gewoon allemaal in één pot en loten maar. Voor Newport County rolde er een Britse tegenstander uit: Crusaders uit Noord-Ierland. De Welshmen wonnen de eerste pot in eigen huis met 4-0 en in Belfast werd het 0-0. Newport door.

De eerste ronde maakte, mede door de vrije loting, al enkele grote slachtoffers. CZ Jena wipte AS Roma eruit, Timisoara was te sterk voor Celtic en de Franse bekerhouder Monaco verloor van Valencia. Feyenoord en Waterschei gingen, net als Newport, door naar de laatste zestien. Newport County lootte daarin het Noorse Haugar (tegenwoordig heet die club na een fusie SK Haugesund), dat Sion in de eerste ronde had uitgeschakeld. De heenwedstrijd in Noorwegen eindigde in 0-0. Het oh zo belangrijke uitdoelpunt was niet gescoord, maar dat bleek achteraf helemaal niet nodig te zijn. Newport speelde in eigen huis de Noren helemaal van dat mat en toen de rookwolken optrokken, stond het 6-0. Newport in de kwartfinale!

Bij de loting van de kwartfinale was Newport County de tegenstander die iedere wilde. CZ Jena werd de gelukkige. Jena had niet alleen in de eerste ronde AS Roma verslagen, maar de ronde erop ook een van de andere topfavorieten: Valencia. Bij Jena zat een, voor Twente-fans, oude bekende op de bank: Hans Meyer. Hij zag met verbazing dat Newport County stand hield in Oost-Duitsland. Uiteindelijk werd het 2-2 (klik hier voor oldskool beelden) en stond Newport County op de drempel van de halve finale. Het nietige Newport, een middenmotor op het derde niveau in Engeland, had zich goed staande gehouden tegen een topclub uit de DDR, waar een aantal internationals rondliepen. Het moest niet gekker worden.

Dat werd het ook niet. Meer dan 18000 kwamen naar Somerton Park toe. Newport County was gehandicapt, want topspits John Aldridge, die later bij Oxford United en vooral Liverpool furore zou maken, was geblesseerd. Newport werkte zich helemaal kapot, vocht voor iedere bal, maar na negentig minuten wonnen de Duitsers: 0-1. Het avontuur van Newport County was over, maar met opgeheven hoofd verlieten ze het toernooi. Jena had een ronde later minder moeite met Benfica en speelde de finale tegen Dinamo Tbilisi (dat Feyenoord uitgeschakelde in de halve finale). De Georgiërs wonnen uiteindelijk ook de finale, die slechts door 9000 man werd bijgewoond.

Ondanks de zure uitschakeling, denken ze in Newport nog met een glimlach terug aan dit avond. Het avontuur is onderdeel van de folklore van de club en in 1996 bracht de band Flyscreen, afkomstig uit Newport en grote fans van de lokale club, het lied “Carl-Zeiss Jena” uit, een ode aan het team van Newport dat zo geweldig presteerde. Stiekem is het wel heel erg jammer dat de Europa Cup II is opgeslokt door die vreselijke Europa League, een toernooi dat totaal niet aanspreekt. Een heroprichting van de Europa Cup II zou geweldig zijn voor kleinere clubs. Ondanks dat Newport County zich niet meer via de Welsh Cup kan kwalificeren voor Europa, zouden ze het daar ook toejuichen. Dan is het toernooi weer terug waarin zij zo’n geweldig avontuur beleefden.

Advertenties

2 Reacties op “Newport County in Europe

  1. De Europacup II… Dat waren pas tijden. In de jaren 90 was Brussel eens gastheer voor die finale, en dat werd Paris SG tegen Rapid Wenen. PSG in een finale is nu niet zo ondenkbaar, maar een Oostenrijkse club is tegenwoordig al tevreden als ze de eerste ronde overleven. De Europacup II bood een ideaal platform voor die kleinere clubs om zich in de kijker te spelen.

    Ik moet zeggen dat ik de Europa League wel boeiend vind, meer dan de Champions League. In de CL is het clichematig deelnemersveld (Barca, Real Madrid, Bayern, Ajax, Anderlecht, Man United, Arsenal, Chelsea, Milan, Juventus, …) stilaan echt een te grote deja-vu die enkel in de eerste fase nog een paar boeiende potten heeft dankzij deelname van clubs als BATE Borisov, Midtjylland, Maccabi Haifa, APOEL Nicosia, … De rest van de deelnemers is zo voorspelbaar, en ik heb Chelsea-Barcelona nu echt wel vaak genoeg gezien voor de komende jaren. In de Europa League stuit je op veel nieuwe clubs, en dat is altijd leuk om te ontdekken. Daar heb je plots deelnemers als Hapoel Ironi Kiryat Shmona, Neftci Baku, Viktoria Plzen, Limassol, Videoton, … Leuk allemaal. Het zou echter leuker zijn als men de Europacup II en Europacup III opnieuw loskoppelt van elkaar, en als UEFA het niet als vuilnisbak voor grote clubs benadert: de nr 3 van een Champions League poule nog een herkansing geven in de Europa League is in feite weer een manier om grote clubs te beschermen en hen nog een platform te bieden zelfs al verknalden ze het in de CL groepsfase.

    Ik vrees alleen dat bedrijven als EA Sports, Heineken, Mastercard, Gazprom etc zodanig massaal geld in de Champions League pompten dat UEFA nooit een beslissing zal durven nemen die die sponsors niet zo leuk zouden vinden. In feite hebben die sponsors de facto quasi evenveel macht als de UEFA zelf. Misschien moeten kleinere clubs eens het heft in handen nemen en een soort Europacup IV zelf organiseren los van UEFA. Met een sponsor die het financiert en die geen eisen stelt wat beschermen van topclubs betreft, zou zoiets moeten mogelijk zijn.

  2. PS over het videofilmpje van CZ Jena tegen Newport : waren daar Welshe fans aanwezig? Hoewel Oost Duitsland minder de grenzen gesloten hield dan andere Warschaupact landen (vanuit West Berlijn kon je als toerist relatief eenvoudig Oost Berlijn binnen, eenvoudiger dan voor Berliners zelf) was reizen naar de andere kant van het IJzeren Gordijn in beide richtingen niet evident. Ik herinner me de beelden van die befaamde Europacup finale Barcelona-Steaua, gespeeld in Sevilla, de wedstrijd waar Steaua op strafschoppen won nadat doelman Ducadam alle Barcelonese penalty’s had gestopt. Dat stadion zat bomvol Barca fans en hooguit een 10 mensen van Steaua, het reizen naar een niet-Oostblokland was verre van eenvoudig en omgekeerd was het voor een Britse of West Europese club ook niet evident om een horde fans naar het Oostblok mee te nemen. Zonder het te vergelijken met bv Noord Korea waar je als buitenlandse bezoeker simpelweg verboden wordt een competitiewedstrijd bij te wonen, maar ik vraag me af of die Welshe fans zomaar vrij Oost Duitsland binnen en buiten konden?

    PS: ik ben communist, maar geen voorstander van het IJzeren Gordijn of gelijkaardige toestanden. Het massaal sluiten van de grenzen was een idee van Stalin, een figuur waar hedendaagse communisten zich niet echt mee identificeren (wel met de leer van zijn voorganger, Lenin. Was die maar wat langer in leven gebleven zodat Stalin nooit aan de macht kon komen…)

    Een 9000 toeschouwers voor een Europese finale Jena-Tbilisi was een behoorlijk aantal gezien toen slechts weinig mensen in Oost Europa buitenlandse trips konden maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s