Pictorial Tribute to Somerton Park

Somerton Park by Andrew Quelch 1996

Komende vrijdag gaan SJ en ik Newport County vincken. Die spelen sinds dit seizoen in het geweldige Rodney Parade, het rugbystadion van Newport. Gelukkig maar, want Spytty Park, waar Newport van 1994 tot en met 2012 in speelde, was een afschuwelijk sintelbaanstadion. Daarvoor speelde de club in een topstadion: Somerton Park. Van 1912 tot en met 1989 was dit het thuis van de club (daarna volgden er vijf jaren in Engeland). Het stadion werd ook voor speedway en hondenraces gebruikt. De speedwaybaan was zo klein, dat de motoren ook over de hoeken van het veld reden. Vandaar dat ze voor speedwayraces delen veld bij de cornervlaggen eruit haalden en er later weer terug stopten. In 1937 kwamen er 24.268 man naar Somerton Park, om de derby tegen Cardiff City in de Third Division te vincken, nog altijd een record.

Volle bak voor de halve finale van de Welsh Cup.

Volle bak voor de halve finale van de Welsh Cup.

Mijn favoriete foto van Somerton Park, eveneens genomen tijdens de halve finale van de Welsh Cup.

Mijn favoriete foto van Somerton Park, eveneens genomen tijdens de halve finale van de Welsh Cup.

Somerton Park in 1981. Let op de achtergrond. Puur genieten.

Somerton Park in 1981. Let op de achtergrond. Puur genieten.

Somerton Park was niet echt mooi, maar toch had het wel iets. De floodlight, de heuvels op de achtergrond en het allegaartje van tribunes hebben wel iets.

Somerton Park was niet echt mooi, maar toch had het wel iets. De floodlight, de heuvels op de achtergrond en het allegaartje van tribunes hebben wel iets.

De gare turnstiles van Somerton Park in 1988.

De gare turnstiles van Somerton Park in 1988.

Mannetjes van de hulpdiensten keken lekker mee.

Mannetjes van de hulpdiensten keken lekker mee.

Achterkant van Somerton Park, met drogende was in een achtertuin. Van dit soort foto's word ik altijd erg gelukkig.

Achterkant van Somerton Park, met drogende was in een achtertuin. Van dit soort foto’s word ik altijd erg gelukkig.

Het aankondigingsbord met de allerlaatste wedstrijd die op Somerton Park werd gespeeld.

Het aankondigingsbord met de allerlaatste wedstrijd die op Somerton Park werd gespeeld.

Uitzicht vanaf de Cromwell Road End.

Uitzicht vanaf de Cromwell Road End.

Gare terracing.

Gare terracing.

Helaas werd er in 1994 begonnen met de sloop van het stadion.

Helaas werd er in 1994 begonnen met de sloop van het stadion.

En uiteindelijk bleef er een kale vlakte over. Tegenwoordig staan er huizen op deze eens sacrale plek.

En uiteindelijk bleef er een kale vlakte over. Tegenwoordig staan er huizen op deze eens sacrale plek.

Foto’s zijn van The Amber Terrace en kun je vergroten door erop te klikken.

Advertenties

9 Reacties op “Pictorial Tribute to Somerton Park

 1. Ziet er een lekkernijtje uit. Heb je in Wales niet meer zulke oude stadions die er nog wel staan? Door het relatief amateuristische karakter van de League of Wales (dan volstaat een klein stadionnetje met de nodige gebreken nog altijd) zou je verwachten dat de stadionvereisten niet zo strict zijn en er dus in Wales nog heel wat “hidden gems” op stadionvlak zouden zijn… Ik kan me voorstellen dat ze in Engeland hun criteria hebben op stadionvlak, maar in de League of Wales kan ik me voorstellen dat ze zo een aftands stadion nog altijd oogluikend toestaan gezien het allemaal relaxeder en minder professioneel omkaderd is dan in Engeland.

 2. Maar Gerrit, wat vind je er eigenlijk van dat Newport County uitkomt in de Engelse Conference? Het is toch een club uit Wales nietwaar.

  • Ik ben tegen het over de grens spelen, en vind dat de Welshe clubs die in Engeland uitkomen (ook Swansea en Cardiff) verplicht moeten worden door UEFA om te “verhuizen” naar de League of Wales. Het zou de Welshe liga qua media aandacht en niveau erg goed doen, en misschien zouden ook Europees dan enkele resultaten leiden tot verdere opwaardering van de liga. Ofwel moet je 1 UK liga en 1 UK nationaal team hebben (wat ik persoonlijk het meest logische vind, stel je voor dat men overal gaat splitsen en je voor de 50 staten van de VS een aparte status toekent…) ofwel houd je de 4 home nations van het UK volledig apart en horen er geen Welshe clubs thuis in Engeland. Ik ben dus tegen de Welshe clubs in de Engelse liga, maar zeker niet tegen die clubs an sich of tegen het Welshe voetbal. Integendeel, ik vind de League of Wales erg interessant en vind het jammer dat er zo weinig informatie en media aandacht rond bestaat. Dus ik heb niets tegen die Welshe clubs, alleen vind ik niet dat ze in Engels voetbal thuishoren en zou ik ze liever in de League of Wales zien uitkomen. Vooral Cardiff City zijn enorm hypocriet, die zijn heel anti-Engels (oa verbranden van de Engelse vlag, proberen iedereen op de tribune Welsh te doen spreken) maar spelen wel in de Engelse league, hoe hypocriet kan het zijn? Zo een club wens je in feite een bankroet toe zodat ze verplicht worden een phoenixclub te starten, doch die zou dan wel moeten in Wales gaan spelen gezien het weinig waarschijnlijk is dat UEFA opnieuw een uitzondering zou toestaan.

   De enige gevallen in dewelke over de grens spelen acceptabel is, is wanneer er geen andere keuze is. AS Monaco en de Liechtensteinse clubs bv, Monaco is geen UEFA lid dus hun competitie is niet erkend door UEFA, en Liechtenstein heeft enkel een bekertoernooi maar geen competitie. Derry City is een twijfelgeval, toen in de jaren 70 de club zich terugtrok uit Noord Ierland’s liga was dat min of meer gedwongen vanwege veiligheidsredenen, dus toen kon je rechtvaardigen die club in Ierland onder te brengen. Maar Derry City ging bankroet in 2010 en een phoenixclub werd toen opgericht, gezien de Troubles in Noord Ierland nu toch zo goed als verdwenen zijn had die phoenixclub eigenlijk in Noord Ierland moeten gaan spelen. Het veiligheidsargument van het oorspronkelijke Derry City gaat immers niet meer op voor het nieuwe Derry City dat pas een paar jaar geleden is gesticht.

   Nu zijn er nog gevallen van over de grens spelen uiteraard… FC Andorra in Spanje, San Marino Calcio in de Italiaanse liga, de enclaves van Duitsland en Italië in Zwitserland hebben hun team in de Zwitserse lagere reeksen, in de Israelische liga heb je enkele clubs uit joodse (illegale) nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever, in de Australische competitie komt een Nieuw-Zeelandse club (Wellington Phoenix) uit, in Hong Kong speelt 1 club die over de “grens” in China speelt, in Marokko heb je AS Laayoune uit de Westelijke Sahara, in de VS heb je teams uit Canada, Anguilla en Bermuda, er is zelfs een Nederlandse club (SV Eede) die in een Belgische amateurliga speelt… Allemaal echter op laag niveau waardoor UEFA en FIFA hier geen aandacht aan besteden, maar in feite hebben geen enkele van die clubs een geldig excuus om over de grens te gaan spelen, misschien met SV Eede (terreinafmetingen zijn niet conform de Nederlandse bond), Laayoune (de Sahara wordt grotendeels door Marokko bezet en de vrije gebieden hebben geen competitie) en die clubs uit de joodse nederzettingen op de West Bank (onveilig om in de Palestijnse competitie aan te treden) als enige uitzonderingen tot de veiligheid en praktische obstakels om in “eigen land” te spelen van de baan zijn.

   In de gevallen van de Britse home nations had enkel Derry City een echt geldig excuus voor hun “verhuis” en in feite is het huidige Derry City een nieuwe club die pas na de Troubles is opgericht, dus ook dit geval is dubieus.

   Er moet een simpel reglement zijn waar weinig ruimte voor twijfelgevallen bestaat. Elke club in eigen land laten voetballen is de logica zelve, anders krijg je toestanden waar bv een Luxemburgse topclub in Nederland of Belgie wil voetballen om meer volk te lokken en tegen bekende clubs te kunnen spelen elke week. Mooi; maar waar trek je de grens als je op lukrake basis uitzonderingen toelaat? Veiligheidsredenen zouden de enige uitzonderingssituaties mogen zijn. Over kolonies met een eigen competitie en nationaal team kan je discussiëren, bv een speler uit de Falklands heeft weinig kans om door de Britse coaches te worden opgemerkt en kan beter bij een Falklandse nationale ploeg aankloppen. Maar dan spreken we over afstanden van 8000 tot 9000 kilometer. Engeland, Wales, Noord Ierland en Schotland kunnen geen zulk excuus uitroepen dus de logica zou eigenlijk een fusie tot een Britse FA zijn met 1 gezamenlijke liga en nationale ploeg. Want ook hier: waar trek je de grens? Catalonië, Baskenland, Tibet, Somaliland, Tsjetsjenië etc zullen ook best een eigen nationale team zien zitten, maar als we dit allemaal toelaten krijg je op den duur 500 FA’s binnen de FIFA en heb je een grote chaos. Tradities zijn mooi, maar als de logica aangeeft dat ze voorbijgestreefd zijn moet je er mee durven breken, hetgeen lijkt me wel het geval is voor die speciale status van de Britse home nations.

  • PS: om dezelfde reden ben ik ook geen voorstander van een BeNe Liga zoals al meermaals werd voorgesteld. Goed, je kan argumenteren dat je dan erg veel interessante toppers hebt als je Ajax, PSV, Feyenoord, AZ, Twente, Standard, Anderlecht, Club Brugge, RC Genk … bij elkaar zet, dan heb je bijna elk weekend wel ergens een topaffiche. Maar van zodra UEFA en FIFA zulke uitzonderingen gaan toestaan is het hek van de dam. Een competitie met niets dan leuke clubs zou heel interessant zijn, maar eens je een precedent schept gaan nog tal van clubs plots uitzoeken of ze over de grens niet lucratiever aan de bak kunnen. Je moet ergens een grens trekken, en de grenzen van een soevereine staat lijkt me de eenvoudigste en (op enkele uitzonderingen na) enig onbetwistbaar criterium. Dan blijven enkel clubs in bezette gebieden waar veiligheid tot uitzonderingsmaatregelen dwingt over, maar is het voor de rest zo klaar als een klontje: elke club speelt binnen de grenzen van eigen land. “Land” definiëren we als een staatkundige soevereine eenheid. Eenvoudiger kan haast niet, voor kolonies kan een aparte status toegekend worden enkel indien ze bijvoorbeeld in een ander continent dan het “thuisland” liggen: opnieuw een duidelijk criteria waar simpelweg logica wordt toegepast eerder dan discussiëren waar je wel/geen uitzondering toestaat.

   • William van Holsteijn

    Lekker kort en krachtig antwoord, net zo lang als n bootreis naar England duurt!

   • Niemand in Belgie zit op Brugge-Feyenoord, Standard-Feyenoord of Anderlecht-Feyenoord te wachten qua veiligheid. Sportief is het misschien twee keer leuk maar je mist alle lokale en nationale rivaliteit tussen bepaalde clubs. De topdivisie zou wellicht nog een paar jaar interessant met de door jou genoemde clubs. Maar de divisisies eronder? Visé vs Zwolle of Mons vs Veendam. Dat gaat geen volle bakken trekken.

   • Peenvogel, volledig met je eens. Ik ben ook erg tegen een BeNe liga. Zoals je aanhaalt, tussen Feyenoord en Ajax is er een enorme traditie van lange rivaliteit, in België heb je hetzelfde tussen Anderlecht en Standard. Maar een Feyenoord-Anderlecht of Ajax-Standard, hoe goed de spelers ook zijn, zou nooit diezelfde gevoelens losweken omdat het wedstrijden zonder historie zijn. Ik denk dat enkel die hard fans en gloryhuntertypes zo een BeNe liga zouden steunen, maar dat de doorsnee supporter er echt niet op zit te wachten. En terwijl bv Feyenoord-Anderlecht nog een mooie affiche is, zit je evenzeer met pakweg Charleroi-Heerenveen of Groningen-Kortrijk, ik betwijfel dat veel fans van de uitploeg 400 km gaan rijden voor zo een wedstrijd.

    In de marge, het plan zou zijn om een BeNe Liga met 16 teams of 18 teams te hebben (ofwel 50-50 ofwel 60 procent Nederlandse clubs en 40 procent Belgische) die dan de soort BeNe Premiership wordt. Daaronder zouden dan twee “Eerste Divisies” zijn, een Belgische en een Nederlandse. Op die manier heb je elk seizoen een promoverend team uit beide landen, en tegelijk hoeven clubs als pakweg ADO of Beerschot geen lange afstanden afleggen om tegen pakweg VVV of Lierse te spelen. Enkel de hoogste reeks zou een gemengde “superliga” met de beste teams uit beide landen zijn.

    Ik ben er absoluut geen voorstander van, deels vanwege praktische redenen als vanwege hetgeen je al aanhaalde wat betreft rivaliteit en traditie. In het UK kan je van een andere situatie spreken, gezien het toch eenzelfde land is (tot nader orde horen Schotland en Wales nog steeds bij het UK). In geval van de Benelux spreken we over afzonderlijke landen waar wel vriendschapsbanden bestaan tussen clubs maar geen traditie van lange rivaliteiten. Een UK league (hetgeen de facto zou neerkomen op de Premier League aangevuld met de top-2 of zo uit Schotland) zou in die zin anders zijn. Een Celtic-Liverpool zie ik zo voor me in een kolkend stadion vol uitgelaten fans. Ik betwijfel dat hetzelfde zou gebeuren bij een Feyenoord-Anderlecht. Hoezeer sommigen het betwisten; Schotland en Engeland zijn en blijven delen van eenzelfde natie. Een UK League zou dus nog wel door de beugel kunnen zonder dat het kunstmatig aanvoelt denk ik (zeker gezien de rivaliteiten en traditie uit Engeland bewaard wordt en je er met pakweg Celtic en Hearts twee extra clubs bijkrijgt die ook voldoende historiek en aantrekkingskracht hebben om een meerwaarde voor die competitie te zijn. Vergeet niet dat Rangers en Celtic vroeger al nadachten over in Engeland te voetballen omdat wedstrijdjes tegen St Johnstone en Kilmarnock na een tijdje toch ook wat gingen vervelen)

 3. Ben eens met Veendam voor de beker naar Hoek geweest. Als supporters de reis betalen anders kon die club dat niet doen. Dat wordt leuk naar Mons!

  • Hoek 🙂 De bekendste amateurclub van Nederland in België gezien de korte afstand tot België. Ik vraag me af of de Zeeuwse teams ten zuiden van de Westerschelde niet beter in België zouden spelen in een amateurliga (ik ben er principiëel niet zo voor maar ik probeer me even in te leven in die clubbestuurders). Afstand van Hoek naar Brugge of Gent is in een half uurtje overbrugd. Afstand van Hoek naar Sneek … je snapt wat ik bedoel. Wel een leuk sportpark daar in Hoek (leuk naar de normen van hun niveau) , Zeeland hoort eigenlijk een club in het betaald voetbal te hebben al denk ik dat je dan met Vlissingen een betere locatie hebt praktisch gezien. Ik hoop nog altijd dat de Waddeneilanden eens in de beker een team hebben dat ver raakt en dat dan een grote club voor de KNVB Beker richting Texel of Ameland moet. Dat zou leuke folklore zijn. VV De Monnik (uit Schiermonnikoog) had zo een goede grasmat dat Steaua Boekarest het eilandje uitkoos voor hun oefenkamp, enige gunst die men terug vroeg was een oefenwedstrijdje tussen De Monnik en Steaua (die eindigde op 1-23 maar ik kan me indenken dat heel dat eilandje in de ban van die wedstrijd was. Stel je voor dat die dan een wedstrijd met inzet mogen spelen tegen Ajax of Feyenoord… Heel het eiland staat dan op stelten)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s