The New Year’s Day Massacre

New Year's Day Massacre programme

Waar in Engeland Boxing Day (26 december) de dag was waarop alle derby’s werden gespeeld, was dat in Schotland op Ne’erday (1 januari). In Schotland is namelijk Oud & Nieuw een groter feest dan kerst en in Engeland is het net omgekeerd. Vandaar de traditie op niet op Boxing Day, maar op Ne’erday de belangrijkste potten te spelen. Helaas is de traditie wat aan het verwateren, maar dan spelen ze de belangrijkste potten een dag of twee na 1 januari (zo is de Edinburgh debry ditmaal op 3 januari). Door al die belangrijke derby’s op nieuwjaarsdag, zijn er veel legendarische potten op die dag gespeeld. Waar Engeland met Wednesday v United in 1979 een wedstrijd heeft die “The Boxing Day Massacre” heet, heeft Schotland z’n eigen versie. De Hearts v Hibs uit 1973 heeft met recht de bijnaam “The New Year’s Day Massacre” gekregen. Hibs vernederde Hearts met maar liefst 0-7!

De Schotse competitie was erg spannend in 1972/1973. Celtic stond bovenaan bij de jaarwisseling, maar de twee clubs uit Dundee, Rangers, Aberdeen en het duo uit Edinburgh stonden allemaal binnen de zes punten van The Bhoys. Hibs leek de beste papieren te hebben en kon bij winst in de Edinburgh derby van 1 januari Celtic van de eerste plek afstoten. Vreemd genoeg speelde Celtic die dag namelijk niet. Rangers had daarom een Glasgow derby bij Partick Thistle. Voor de rest was het allemaal smullen in Schotland, met Motherwell v Airdrionians, Ayr v Kilmarnock, Queen’s Park v Clyde, Cowdenbeath v Dunfermline en Stranraer v Queen of the South. Derby days galore! Maar dé wedstrijd van de dag, ook door het ontbreken van de Old Firm en de Dundee derby, was Hearts v Hibs.

Er kwamen 35989 mensen naar Tynecastle voor deze pot. Tot op dat moment waren grote overwinningen (4-0, 5-1, 5-0, 6-1 en 8-3) voorbehouden aan Hearts. Hibernian kon daar alleen een 1-4 uit 1883 en een 4-0 uit 1938 tegenover zetten. Toch was Hibs licht favoriet. Waar Hearts de jaren ervoor vooral in de middenmoot verbleef, deed Hibs goed bovenin mee. Hibs stond ook dit seizoen weer tweede, terwijl Hearts op plek zeven stond met vier punten achterstand. Hibs had destijds ook een indrukwekkend team dat de bijnaam “The Turnbull’s Tornadoes”, genoemd naar manager Eddie Turnbull, in de jaren vijftig één van de “Famous Five”, het team dat drie keer Schots kampioen werd.

Eddie Turnbull had als manager van Aberdeen in 1970 de Scottish Cup gewonnen en was een jaar later tweede geworden in de competitie achter Celtic met The Reds. Maar toen ‘zijn’ Hibs hem in de zomer van 1971 vroeg terug te keren, kon hij niet weigeren. Het eerste succes kwam een kleine maand voor deze pot, want op 9 december 1972 had Hibs voor het eerst in tijden een hoofdprijs gewonnen: de League Cup werd gewonnen, nadat Celtic met 2-1 opzij was gezet. Het volgende doel was de titel of de Scottish Cup, die ze sinds 1902 niet meer gewonnen hadden. Turnbull liet zijn team extreem aanvallend spelen en kregen daar kwam de bijnaam “The Turnbull’s Tornadoes” vandaan. Het publiek hoopte dat Turnbull z’n mannen liet aanvallen, want de Edinburgh derby was een waar snoozefest geworden. Van de acht derby’s voorafgaand aan deze op New Year’s Day waren er vijf in 0-0 geëindigd en waren de andere drie 2-0 geworden voor Hibs. Niet echt spektakel dus.

Achteraf gezien hadden de fans van Hearts gehoopt op een nieuwe 0-0, want Hibernian was ongrijpbaar. Na een kwartier stond het al 0-2 en Turnbull droeg zijn mannen op aan te blijven vallen. Dat had effect, want na 37 minuten stond het 0-5. Ook na de rust bleef Hibs aanvallen en Hearts werd compleet overhoop gespeeld. Na negentig minuten stond het 0-7 en daar mochten ze bij Hearts blij mee zijn. Aan het eind van het seizoen zou Hibs derde worden, terwijl Hearts wegzakte en slechts tiende werd. Acht maanden later nam Hearts wraak, door met 4-1 te winnen, maar Hibs bleef de topdog in de stad en zou de volgende twaalf derby’s tegen Hearts niet meer verliezen.

In de competitie was de rolverdeling ook duidelijk: Hearts bleef middenmoot, terwijl de tornado’s van Turnbull in 1974 en 1975 twee keer tweede werden, achter het ongenaakbare Celtic van Jock Stein. De laatste jaren is Hearts weer superieur aan Hibs, maar bij discussies hoeven de groene mannen maar één ding te zeggen en dat is deze 0-7. Daarom baalden sommige fans van Hearts ook flink toen het team tijdens de Scottish Cup Final gas terug nam na de 1-4. Hibs was klaar voor de slacht en nu werd het ‘slechts’ 1-5, waar het 1-8 had kunnen worden. Nu heeft Hibs nog altijd de recordoverwinning in handen en dat zullen ze overmorgen laten weten, als Hearts v Hibs weer op het programma staat, bijna veertig jaar na dato.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s