Terugblik op 2012

Oval 31
Nog een paar uurtjes en 2012 is weer ten einde. Een mooi jaar aan de overkant. Met Manchester City kregen we eindelijk weer eens een andere kampioen dan de clichéclubs. Voor The Citizens was het de eerste titel sinds 1968. De terugkeer van York City in de League vond ik mooi, net zoals de promotie van Dundee naar de SPL. Dat Rangers P-P ging, zorgde voor een glimlach. Celtic pakte makkelijk de titel en het behalen van de laatste zestien in de CL was geweldig. Maar het meest genoot ik van mijn groundhoptripjes. Het was echt een topjaar. Ik zag geweldige derby’s, geile stadions, mooie goals, mafkezen en historische wedstrijden. Ik denk dat 2012 niet snel overtroffen zal worden, maar je weet nooit.

In totaal zag ik 30 wedstrijden, waarvan twintig in Engeland, zeven in Schotland, twee in Noord-Ierland en eentje in Ierland. Geen in Wales, maar die hebben er ook maar een paar die de moeite van het bezoeken waard zijn. Als ik zo het lijstje terugkijk, ben ik jaloers op mijzelf. Wát een wedstrijden zitten er tussen. Als ik over een jaartje of veertig een schijndood fossiel ben, heb ik in ieder geval mooie herinneringen. Een traditie aan het eind van het jaar is lijstjes maken, dus hierbij de top 10 van bezochte wedstrijden in 2012.

10. Sunderland v Newcastle United

Het was moeilijk, omdat ik maar tien potjes kon kiezen. De eerste acht stonden wel vast, maar deze laatste twee waren bijna niet te doen. Op deze plek had net zo goed Gresley (prachtige, klassieke non-League pot), Wednesday v Leeds (heerlijke derby), Coleraine (hoogtepunt van wederom een mooie Ierland-trip), MK Dons (afspraak met de geschiedenis), Halifax (mooi stadion, pot en stad) of Forfar (tof stadion en imposante away support) kunnen staan. Maar ik kies voor Sunderland v Newcastle. Dramapot, maar toffe sfeer bij tijd en wijle en heerlijke stadion. Vandaar dat ze de top tien hebben gehaald voor de andere twintig wedstrijden.

9. Carlisle United v Sheffield United

Vorig jaar zat ik rond de jaarwisseling in Engeland en dat was genieten. Het waren vier leuke wedstrijden, maar deze was de leukste. Het was de spreekwoordelijke kers op de taart. Veel goals, underdog Carlisle dat wint, de spreekkoren tegen verkrachter Chad Evans en natuurlijk is Brunton Park altijd goed. Volgend jaar misschien toch maar weer in het Beloofde Land zitten, want naar een nieuwjaarsfeest in Waalwijk gaan is toch ook geen topper.

8. Hull City v Leeds United

Geen linkje, want het verhaal is nog niet af. Vooraf was ik erg benieuwd hoe het zou verlopen. De wedstrijd en het stadion waren geen klassiekers, maar alles er omheen was top. De bootreis was erg gezellig en later ook het pubbezoek in Hull. Mooi om met 17 man op stap te gaan. Hier komt zeker een vervolg op volgend jaar, want dit is me toch erg goed bevallen. Eigenlijk veel beter dan verwacht. Een trip waar ik met plezier op terug kijk. Daarnaast is het wel mooi om op 91 van de 92 te staan. Als ik wil kan ik volgende week Port Vale vincken (ga ik overigens niet doen) en dat voelt wel apart.

7. Berwick Rangers v Rangers

Dat Rangers P-P ging, was natuurlijk erg grappig. De nieuwe club, Sevco 5088, kocht de naam, het logo, het stadion en de prijzen. De fans van wijlen Rangers besloten deze nieuwe club te volgen, die in SFL3 mocht starten. Interessant natuurlijk en de tweede uitpot van de Sevco besloten we te gaan vincken. We kregen gratis tickets van een kennis bij Berwick en, buiten het mooie stadion, was het natuurlijk tof dat Berwick een punt pakte. Eigenlijk hadden ze zelfs moeten winnen, maar de 2-1 werd onterecht afgekeurd. Volgend jaar in SFL2 ga ik weer zo’n uitwedstrijd van de Sevco meepakken, want dat is altijd wel vermaak. Alloa Athletic is een grote kanshebber om dan gevinckt te worden.

6. Peterhead v Celtic

In 2012 ben ik geen enkele keer op Celtic Park geweest. Dat komt volgend jaar wel weer. Zelf vind ik de uitwedstrijden vat interessanter. Toen ik zag dat Celtic naar Peterhead mocht, zat ik al bijna in het vliegtuig. Het was een wonderlijke ervaring. Hopelijk gaat Raith v Celtic in februari gewoon door, want dan gaan we weer zoiets meemaken. Ik zag Celtic winnen en Stokes een hattrick scoren. Zelden heb ik zo’n eind-van-de-wereld-gevoel gehad als in Peterhead met die apart lucht, dat power station en die totale leegte. Dit soort potjes zijn de echte krenten in de pap.

5. Sheffield Wednesday v Sheffield United

Afgelopen seizoen ben ik twee keer op Hillsborough geweest. Dat verveelt nooit. Hoewel ik de pot tegen Leeds geweldig vond, was die tegen stadsgenoot United nét even wat beter. Er stond natuurlijk meer op het spel (wie zou er promoveren naast Charlton) en het was uitverkocht. Hillsborough blijft een plaatje en de sfeer was geweldig. Sowieso een mooie trip, want de dag ervoor zaten we bij Gresley en dat was misschien wel de mooiste non-League vinck van het seizoen. Dit soort weekenden geven je weer volop energie.

4. Dundee v Dundee United

Ik werd helemaal gek toen ik zag dat de Dundee derby weer op het programma zou komen. De pot die bovenaan stond op mijn lijstje van “derby’s die ik nog moet bezoeken voordat ik P-P ga”. Gelukkig maakte de wedstrijd mijn verwachtingen waar. Vooraf even de Law opgegaan om beide stadions op de foto te zetten. Daarna genieten van de opbouw. Het was genieten om Dens Park vol te zien. Leuke sfeer ook, alleen had de wedstrijd iets spannender mogen zijn. Ik hoop dat de SPL de Dundee derby van maart gaat verschuiven naar zondag, want dan ben ik er wederom bij.

3. Hibernian v Hearts

Toen duidelijk werd dat er voor de tweede keer in de geschiedenis de Edinburgh derby de Schotse bekerfinale zou zijn, moest en zou ik er heen gaan. Uiteindelijk lukte het om een kaartje te regelen. Vliegticket was een stukje duurder dan normaal, maar voor deze pot had ik dat wel over. En het was het waard, want het werd met 1-5 een historische finale. Ik hoopte op een overwinning van Hibs, maar die wonnen na 110 jaar niet hun tweede Schotse beker. Een derby als bekerfinale, veel mooie gaat het niet worden. Vandaar dat ze de bronzen plak hebben gekregen en ander topwedstrijden hebben verslagen.

2. Wanderers v Royal Engineers

Ineens zie je het bericht dat Wanderers en Royasl Engineers na 140 jaar een rematch van de allereerste FA Cup finale gaan naspelen. Mooi, maar als je leest dat ze op The Kennington Oval gaan spelen waar de pot destijds ook werd gespeeld, word je als vincker helemaal gek. Voor het eerst in decennia werd er een voetbalwedstrijd gespeeld in het cricketstadion. Erbij zijn voelde aan als een voorrecht. De wedstrijd was allesbehalve spannend, maar daar ging het niet om. Ik vinckte de nieuwe en oude FA Cup, zag het mooie paviljoen van The Oval en kwam allerlei iconen uit de voetballerij tegen. Veel beter kan het bijna niet worden. Daarom krijgen ze de zilveren plak.

1. Southampton v Portsmouth

De eerste plek gaat echter naar Soton v Pompey. Southampton is geen bijzondere stad, het stadion is saai en sinds Le Tissier er niet meer speelt, doet de club me weinig meer. Vandaar dat ik Soton nog nooit had gevinckt. Ik wilde die perse met een derby zien en harder dan tegen Pompey ga je het niet krijgen. Tel erbij op dat Southampton voor promotie ging en Portsmouth tegen degradatie vocht en alles klopt. We zaten ook nog eens vlak bij het uitvak en de sfeer was echt geweldig. Het gezang en de banter begon al lang voor de wedstrijd en bleef maar doorgaan. Tel daarbij op dat de wedstrijd ook een kraker was, waarbij Soton in de 89e minuut op 2-1 kwam, maar Pompey uiteindelijk toch nog de 2-2 maakte. Wat een dag en een terechte gouden plak voor deze wedstrijd.

Het gehele overzicht voor de statistiekenpijpers:

01/01: Grimsby Town v Lincoln City 3-1

02/01: Carlisle v Sheffield United 3-2

07/01: Dundee v Kilmarnock 1-1

07/01: Forfar Athletic v Aberdeen 0-4

08/01: Peterhead v Celtic 0-3

21/01: Charlton Athletic v Sheffield United 1-0

25/02: Gresley v Stratford Town 2-0

26/02: Sheffield Wednesday v Sheffield United 1-0

10/03: Hitchin Town v Swindon Supermarine 0-1

06/04: Basingstoke Town v Woking 0-3

06/04: Littlehampton v East Preston 1-5

07/04: Southampt0n v Portsmouth 2-2

21/04: Gillingham v Swindon Town 3-1

19/05: Hibernian v Hearts 1-5

24/08: Romford v Waltham Forest 1-4

25/08: Halifax Town v Workington 5-1

26/08: Berwick Rangers v Rangers 1-1

27/08: Dover Athletic v Eastbourne Borough 0-0

28/09: Cliftonville v Donegal Celtic 3-1

29/09: Coleraine v Dungannon Swifts 2-0

29/09: Finn Harps v Waterford United 1-2

13/10: Tilbury v Grays Athletic 0-1

19/10: Sheffield Wednesday v Leeds United 1-1

20/10: Huddersfield Town v Wolverhampton Wanderers 2-1

21/10: Sunderland v Newcastle United 1-1

07/11: Wanderers v Royal Engineers 1-7

02/12: Milton Keynes Dons v AFC Wimbledon 2-1

08/12: Livingston v Dunfermline Athletic 2-1

09/12: Dundee v Dundee United 0-3

29/12: Hull City v Leeds United 2-0

Advertenties

5 Reacties op “Terugblik op 2012

 1. Mooi lijstje, dat je volgend jaar nog maar zo’n topjaar mag hebben!

  Zelf vorig jaar naar Southampton vs Doncaster geweest, toevallig de wedstrijd voor jouw derby, maar daar was het sfeertechnisch al geweldig. Ben al wat gewend van Feyenoord, maar dit was zo massaal en langzaam, genieten. Ooit maar eens de derby meepakken 😉

 2. Hahaha..geweldig om te lezen, Joris.
  Je bent een bijzondere kerel!

 3. Had ik er zelf bij kunnen zijn (helaas maken mijn mentale problemen een trip van een gehele dag of meer nog altijd quasi onmogelijk) dan denk ik dat ik uit dit lijstje nog het liefst Peterhead-Celtic had genomen. Edge of the world is wat sterk uitgedrukt misschien (als we het over stadions hebben zou ik dan eerder aan Tromsø of Sever Murmansk denken) maar veel geïsoleerder dan Peterhead vind je inderdaad amper; enkel in Rusland schieten me enkele clubs op semi prof niveau binnen die nog verder weg van de bewoonde wereld liggen. Ik zag die pot in de Irish pub op TV, die vuurrode lucht boven het stadion moet geweldig geweest zijn. Dat Celtic voorspelbaar won doet er niet eens toe, die beelden waren genieten van begin tot eind, en dat was gewoon op TV. Moet geweldig geweest zijn om daar live aanwezig te zijn. En ook om de sfeer terplekke op te snuiven. Ik bedoel, wanneer komt een mens anders in Peterhead? Dat maakt groundhoppen ook mede zo mooi, want je komt op plaatsen waar anders amper buitenstaanders komen. Ik kan me een soort desolate plaats voorstellen waar het vaak regent, met een koude wind, en geïsoleerd genoeg dat de dorpsbewoners in een soort eigen wereldje leven ver weg van het meer levendige deel van Schotland, maar uiteindelijk zijn het het soort bestemmingen die je gewoon moet ervaren om het echt te kunnen inschatten denk ik. In die zin hebben Rangers fans geluk, want die komen nu in League Three wel in heel erg obscure plekjes (Elgin bv; wanneer komt een mens daar als hij geen groundhopper is ?)

  Aan iedereen een leuk (vinck)jaar 2013 gewenst en veel succes met jullie respectievelijke favoriete clubs 🙂

 4. PS mijn eigen wensen voor het komende jaar: Rosenborg opnieuw kampioen na 2 jaar aartsrivaal Molde (realistisch), Mallorca dat niet degradeert (al minder realistisch), Israel en Turkije die zich plaatsen voor het WK (zal ook een klein mirakel vereisen), Anderlecht GEEN kampioen in Belgie (ook niet zeer waarschijnlijk) en vincktechnisch gezien gewoon veel amateurpotjes in kleine stadionnetjes ver weg van de combiregelingen, gescheiden vakken en dergelijke: gewoon socialiseren rond het veld met een frisse cola terwijl je een potje voetbal meepikt, heerlijk. Van mijn wenslijst vrees ik dat op Rosenborg kampioen na, het allemaal bij dromen zal blijven maar goed, je weet nooit.

  Mijn grote natte dromen (een road trip doorheen de ex USSR om massaal te vincken, en een thuiswedstrijd van Noord Korea bijwonen) zullen nog wel even op zich laten wachten gezien de psychologische problemen die zulke reizen nog moeilijk maken, maar dat komt er hopelijk later nog wel eens van.

  Wat betreft Brits voetbal: liever geen Man U als kampioen (maar ik vrees dat ze dat wel zullen worden), graag 1 van de traditieclubs terug richting Premiership (Leeds, Sheffield Wednesday en Nottingham Forest bv, die horen echt wel op het hoogste niveau te spelen), moge MK Dons na al die jaren eindelijk eens de playoffs NIET verknoeien, en hopen dat Barnet zich opnieuw redt (heb toch wel een zwak voor die club, en misschien is deze wens nog realistisch ook want ze lijken het altijd net wel op het nippertje te redden).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s