Video of the Week: Newport State of Mind

Komende vrijdag naar de Welshe derby tussen Newport en Wrexham en dat op het geweldige Rodney Parade. Newport State of Mind. Dat is ook de titel van een lied dat als parodie werd gezongen Empire State of Mind. Het is een mooi nummer, want Newport, best wel een pauperstadje, wordt daarin bezongen alsof het een wereldstad is. Ik heb het wel voor underdogsteden, dus ik mag dit graag horen. Het lied was in 2010 een grote hype en werd meer dan 2,5 miljoen keer bekeken op Youtube. De opbrengsten zouden naar een lokaal goed doel gaan, maar daar stak zakkenvuller Jay-Z een stokje voor. Hij wilde namelijk zijn zoveelste bontjas kopen van dat geld, waardoor de mental health charity Newport Mind kon fluiten naar de centen.

Advertenties

2 Reacties op “Video of the Week: Newport State of Mind

  1. Jay-Z, ergerlijk figuur. zegt veel over de Amerikaanse hiphop als je weet dat die vent nog meevalt vergeleken bij Snoop Dogg en 50Cent … Een CD van die laatste is het meest efficiënte laxeermiddel dat er bestaat. Dat geld had gewoon naar die charity moeten gaan, en zeggen dat rap en hiphop aanvankelijk over sociale problemen van de zwakkere maatschappijgroepen gingen en niet over geld en vrouwen zoals nu. De eerste generatie rappers kunnen vrees ik enkel kotsen bij figuren als Jay Z. Ik ben opgegroeid met jaren 90 muziek en hoewel snoeiharde noise rock en gothic mijn voorkeursgenres zijn, kan ik nog altijd enorm genieten van sommige nineties muziek. Een groep als The KLF die hun hele inkomsten van hun muziek in brand staken op Jura (het Schots eilandje waar Orwell zijn laatste jaren van zijn leven doorbracht) als statement tegen de gecommercialiseerde muziekwereld, kan je enkel meer en meer appreciëren als je ziet welke figuren in die muziekwereld met de plak zwaaien. KLF was een opgestoken middenvinger richting Jay Z en soortgelijke figuren (en meteen ook richting de illuminati en de vrijmetselaars).

    Los van het geknoei met de opbrengsten van het lied, is een rapnummer over Newport anderzijds wel geniaal qua concept. Newport in godsnaam… Jammer dat ze het niet in eigen beheer uitbrachten zodat ze de opbrengst konden schenken aan die charity, maar het concept van een rapnummer als ode aan een grauw Welsh stadje blijft geniaal.

  2. In de marge nu ik KLF noemde: na al die jaren nog altijd cult. De stadium house versie van Last Train To Transcentral is meen ik door Exeter City nog gebruikt als muziek die werd gedraaid wanneer de spelers het veld betraden. Transcentral dat overigens in de hele KLF saga de mythische plek was waar de groep vandaan zou zijn gekomen (met hun roots in het verloren continent MuMu), terwijl het eigenlijk gewoon een kraakpand in Londen was waar de muziek werd gecreëerd. Dat waren nog eens tijden muzikaal gezien. Figuren als Jay Z kan je eerder producten van een malafide platenmaatschappij noemen eerder dan echte artiesten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s