Charlton Athletic 7–6 Huddersfield Town

In Nederland kent iedereen wel de Heerenveen v Ajax uit 1950. Na 61 minuten stond het daar 1-5, maar Heerenveen kwam nog terug tot 6-5. De wedstrijd is legendarisch geworden. In Engeland hebben ze ook zo’n wedstrijd waarin een club van een uitzichtloze situatie terugkwam en uiteindelijk won. Wat het nog knapper maakte, was dat Charlton met maar tien man speelde. Vandaag is het precies 55 jaar geleden dat 12535 man op een koude, vochtige Valley deze pot zagen. In de loop der jaren was zogenaamd iedereen erbij toen Johnny Summers de wedstrijd van z’n leven speelde en zowat eigenhandig de 1-5 achterstand omboog in een 7-6 overwinning. Ik had daar wel bij willen zijn.

Het was een belangrijke pot, op die 21ste december 1957. Zowel Charlton als Huddersfield hadden promotieplannen, maar ze hadden allebei al wat achterstand opgelopen. Beide clubs vonden zichzelf eigenlijk te groot voor de Second Division (nu de Championship). Huddersfield was in 1956 gedegradeerd en Charlton een jaar later. Zaak was om snel weer terug te keren. Bij Huddersfield stond de latere legendarische Bill Shankly aan het roer. Op de openingsdag van het seizoen hadden beide club elkaar ook al getroffen. Na een 0-3 ruststand, was Huddersfield nog teruggekomen tot 3-3. Een mooie comeback, tot afgrijzen van Jimmy Trotter, destijds de manager van Charlton. Nu, aan de vooravond van kerstmis, stond Charlton zesde en Huddersfield elfde. Maar omdat het allemaal zo dicht bij elkaar stond, was het kampioenschap voor beide clubs nog wel reëel.

Het weekend voor kerst is traditioneel de slechtst bezochte speelronde op de Engelse voetbalkalender. Men spaart voor kerst en er moeten inkopen worden gedaan. Boxing Day-voetbal wil niemand missen, dus wordt vaak de wedstrijd ervoor overgeslagen. Zo kon het gebeuren dat er maar 12535 man naar The Valley kwamen, een stadion waar destijds 75000 man in konden. Maar die zouden geen spijt krijgen, hoewel het er in het begin somber uitzag. In de 17ste minuut Moest Charlton-aanvoerder Derek Ufton het veld verlaten met een blessure en, wissels waren nog niet toegestaan, moest Charlton verder met tien man. Tien minuten later kwam Huddersfield op 0-1 en in de 35ste minuut werd het zelfs 0-2. Veel fans die radio aan het luisteren waren, waren blij dat ze juist deze wedstrijd hadden geskipt. Dat zou niets meer worden, was het idee. Maar vlak na rust maakte Johnny Summers de 1-2. Kon het dan toch nog?

The Terries maakten snel een einde aan de illusie dat er nog wat te halen viel en in de 62ste minuut stond het 1-5. Een drama tekende zich af voor The Addicks. Veel mensen verlieten het stadion al. Het was koud en nat en ze hadden geen zin om hun club vernederd te zien worden. Maar een minuut naar die 1-5, scoorde Johnny Ryan de 2-5. Weer een minuut later maakte Summers 3-5. Summers bleef maar scoren en in de 73ste, 78ste en 81ste minuut scoorde hij opnieuw en ineens stond Charlton met 6-5 voor. Shankly was woedend en kon amper juichen toen Howard de 6-6 scoorde vier minuten voor tijd. Maar hij kon nog bozer worden, want vlak voor tijd was het Johnny Ryan die de 7-6 scoorde en dat met slechts tien man. Nog altijd is deze wedstrijd de ultieme comeback in het Engelse voetbal. Voor Huddersfield ging het seizoen als een nachtkaars uit, terwijl Charlton de titel op twee punten na miste en promotie op een puntje na, maar met deze wedstrijd schreven ze wel geschiedenis.

Advertenties

Een Reactie op “Charlton Athletic 7–6 Huddersfield Town

  1. Ik herinner me in recente tijdperken slechts 2 partijen die ook zo een sensationeel scoreverloop hadden: Marseille tegen (als ik me niet vergis) Montpellier was een twee of drie seizoenen geleden 5-5 nadat l’OM eerst 5-0 voorstond. En dan was er recent de beruchte Duitsland-Zweden waar 4-0 uiteindelijk 4-4 werd. Dat het aantal recente zulke wedstrijden heel zeldzaam is, bewijst bij hoe moeilijk het is om andere voorbeelden te herinneren. Probeer even te denken aan de laatste 10 jaar en een gelijkaardige wedstrijd te noemen. Ik kan er geen andere herinneren dan die 2 die ik zonet genoemd heb. 5-5, 7-6, 6-5, dat zijn eerder hockeyscores dan voetbalscores. Ze noemen het wel eens “vooroorlogs”, ik weet niet of men bedoelt dat in het tijdperk voor Adolf gewoon meer gescoord werd, het kan ook duiden op hoe diverse tactische varianten ontstonden na de WO2 waarvan sommigen een sterker accent op verdedigen legden (zie het Italiaanse voetbal en de uitvinding van catenaccio). Feit is inderdaad dat vroeger regelmatig zulke wedstrijden plaatsvonden, terwijl dat de laatste 40 a 50 jaar zeldzamer en zeldzamer werd. Ligt het aan betere verdedigers, betere tactische benadering, … ??? Er was een tijdperk dat een 0-0 een rariteit was (denk aan de interlands voor de tweede wereldoorlog toen veel wedstrijden eindigden met een 7 of 8 goals op de teller), nu is een wedstrijd met 7 of 8 doelpunten een rariteit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s