Last match at Roker Park

Meestal krijg je rare spam in je mailbox, maar soms zitten er juweeltjes tussen. Zo kreeg ik van Michel Hulman zijn foto’s toegestuurd van Sunderland v Everton. Een bijzondere pot, want het was de laatste wedstrijd op Roker Park. De foto’s zijn esthetisch niet zo geweldig, maar ik kan er erg van genieten. Ze zijn niet zo scherp en aan de kleding zie je dat het de jaren negentig zijn. Maar wat ben ik jaloers. Michel stond gewoon op de Fulwell End tijdens de laatste wedstrijd op Roker Park. Beter kan het bijna niet worden. Het Stadium of Light is, zeker voor een nieuwbouwstadion, best aardig, maar dit zijn de echte stadions. Vanwege kathedralen als Roker Park ben ik ooit verliefd geworden op het Engelse voetbal. Hieronder de oldskool foto’s van Michel, waarvoor dank.

Advertenties

2 Reacties op “Last match at Roker Park

  1. 😦

    Ik keek in de jaren 90 als tiener elke weekend naar Engels voetbal op TV (de Vlaamse zender VT4 had toen de uitzendrechten voor de EPL) en ik herinner me Roker Park nog levendig vanuit die uitzendingen. Dat programma dateert uit de tweede helft van de jaren 90 dus veel herinneringen zijn vaag, maar Roker Park is me meer bijgebleven dan het doorsnee stadion. Het leek een heel mooie arena als ik de TV beelden mag geloven. Ik vond de naam ook iets grims en grauws hebben, puur gevoelsmatig allicht, maar die naam sprak me wel tot de verbeelding. Roker Park. Net zoals Man City toen nog in Maine Road speelde, nog zo een stadion waar de nieuwe naam niet echt een verbetering is tegenover de oude. Roker Park leek, afgaande op de TV beelden, 1 van de leukste grounds van Engeland. Jammer dat het plat ging nog voor ik afstudeerde en een job en inkomen had, ik heb dus nooit de kans gehad om het te bezoeken. Ik klasseer het in de categorie van De Meer, nog zo een stadion wat me na al die jaren levendig bijgebleven is en waar ik dolgraag had willen komen. Als ik me niet vergis heeft ook Derby County toen een nieuw stadion gebouwd terwijl het oudere stadion op de TV beelden afgaand veel leuker oogde.

    De nineties, pure nostalgie. De muziek, het voetbal, … De jaren 90 waren de jaren van de hoop na de gitzwarte koude oorlog in de jaren 80. De grimmige sombere muziek verdween en plots dook haast euforische dansmuziek op. Mensen keken plots weer hoopvol naar de toekomst toe. Door technologische vooruitgang werd het steeds makkelijker om buitenlands voetbal op TV te zien en met clubs in contact te treden, maar de trend naar overcommercialisering en sloop van oude stadions was nog niet ingezet. Voetbal in België was toen nog zonder combiregelingen en fans van beide teams stonden vaak gewoon los door elkaar. Stadions hadden nog geen foute sponsornamen, de Beker voor Bekerwinnaars bestond nog, enkel de echte landskampioenen waren toegelaten in de Champions League, het WK94 was het eerste WK dat ik actief volgde…

    Ik mis de jaren 90 soms wel. Roker Park is qua voetbal 1 van die dingen die me is bijgebleven. Op TV zag het er vrij imposant uit qua uitstraling. Ik hou niet van het gemekker rond “modern football” want niet alles is slecht. Kunstgras ben ik een liefhebber van (al zal ik misschien wel tot een minderheid behoren maar wat mij betreft zou iedereen op kunstgras moeten spelen), en WK’s in Qatar en Japan vind ik super, zo ontdek je de voetbalcultuur in landen waar je voorheen nooit zicht op had. Wat ik vooral mis als ik voetbal nu vergelijk met de jaren 90 zijn de authentieke stadions (de lijst intussen afgebroken magistrale tempels is deprimerend lang …) en dat je nog zonder combiregeling en zonder tribalistisch gedrag naar een wedstrijd kon gaan.

  2. Roker Park bestaat nog wel, maar tegenwoordig moet je ervoor naar Bedfordshire. Helaas net wat minder indrukwekkend dan de Sunderland-versie: http://www.pyramidpassion.co.uk/html/stotfold.html

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s