Dundee United loves Dens

De Dundee derby die we komende zondag gaan bezoeken wordt gespeeld op Dens Park, de thuishaven van Dundee. Gek genoeg heeft juist stadsgenoot Dundee United erg goede herinnering aan dit stadion. In dit stadion wonnen ze tweemaal de Schotse League Cup en werd de enige titel gehaald. Bizar eigenlijk dat het uitgerekend allemaal op het veld van de blauwe buurman gebeurde. De Scottish Cup van 1994, en later die uit 2010, zijn de enige twee prijzen van Dundee United die niet werden gewonnen op Dens Park. Het vreemde is ook dat Dundee United op Dens Park een veel gunstigere balans heeft tegen Dundee dan in eigen huis. Ze wonnen 31 keer bij de buurman, tegenover 18 nederlagen. Een terugblik op de vijf mooiste overwinningen van United op Dens Park.

11/09/1965: Dundee v Dundee United 0-5, 15.058

In de jaren zestig is alles nog erg overzichtelijk in Dundee. Dundee FC is de grote club. In 1962 worden ze kampioen en een jaar later halen ze de halve finale van de Europa Cup I. Dundee United is in 1960 gepromoveerd en speelt voor het eerst in decennia op het hoogste niveau. Ze spelen de spreekwoordelijke tweede viool. Op het moment van deze wedstrijd heeft United slechts vier keer gewonnen op Dens Park, terwijl ze er al vaak hebben gespeeld. Maar al die overwinning zijn in de drie jaar daarvoor geweest, waaronder een 2-4 in de lente van 1965. Tijd voor wraak, denken ze bij The Dees. Het gaat echter helemaal mis. De drie Scandinavische aanvallers van Dundee United spelen Dundee helemaal zoek. Met name de Deen Finn Døssing is helemaal los en scoort een hattrick. Het wordt 0-5, tot op de dag van vandaag de hoogste score in een Dundee derby.

12/12/1979: Aberdeen v Dundee United 0-3, 28.984

Midden jaren zeventig verandert de ‘balance of power’ in Dundee. Het ondenkbare gebeurt in 1975: Dundee FC degradeert. Dundee United is ondertussen onder Jim McLean aan het uitgroeien tot een erg goede subtopper. Maar een prijs is nog steeds niet gewonnen, terwijl er in die van Dundee een landstitels, een Scottish Cup en drie League Cups staan. Na het halen van de bekerfinale en twee derde plekken is het tijd voor een tastbare prijs en die kan er komen in 1979. Dundee United staat namelijk in de finale van de League Cup. Tegenstander is het Aberdeen van Alex Ferguson die dat seizoen de titel winnen, waarna The New Firm een feit is. Besloten wordt om de finale niet op Hampden te spelen, maar op Dens Park. In principe niet zo neutraal, maar Ferguson vond het een goed idee. De eerste pot wordt 0-0, waarna er vier dagen later een replay is. Het dodelijke spitsenduo Pettigrew en Sturrock zorgt ervoor dat United met 0-3 wint en de eerste hoofdprijs voor The Arabs is een feit en dat nog wel op het veld van de stadsgenoot.

06/12/1980: Dundee v Dundee United 0-3, 24.466

Een jaar later staat Dundee United opnieuw in de finale. Tegenstander is Dundee, dat en divisie lager speelt. Opnieuw wordt ervoor gekozen om de finale niet op Hampden te spelen (deze twee finales zijn de enige van de League Cup die niet in Glasgow zijn gespeeld). Dens Park is wederom de plaats van handeling, aangezien dat het grotere stadion van de twee is. Dundee United maakt dat niet zoveel uit, want ze zijn er van overtuigd dat ze gaan winnen. Beide hebben onderweg naar de finale een grote scalp gehaald: Dundee verslaat Aberdeen, dat in die jaren hét topteam van Schotland is, terwijl Dundee United Celtic opzij zet. Rangers was in die jaren A-A en stelde weinig voor. De finale is de grootste Dundee derby die tot dan toe is gespeeld en Dundee, dat later dat seizoen zou promoveren, kan lang bijblijven. Vlak voor rust maakt Davie Dodds echter de 0-1 en The Dees zijn gebroken. Na de rust scoort Paul Sturrock nog tweemaal en uiteindelijk wordt het 0-3. De prijzenkast van The Arabs begint ook eindelijk gevuld te worden.

14/05/1983: Dundee v Dundee United 1-2, 29.106

Begin jaren tachtig heerst The New Firm in Schotland. Alex Ferguson en zijn Aberdeen en Jim McLean en Dundee United zijn de twee topteams van Schotland. Maar waar Aberdeen de titel verschillende malen wint, lukt dat Dundee United maar niet. In 1983 steken Aberdeen, Celtic en Dundee United ver boven de rest uit. De laatste speelronde breekt aan en Dundee United (54 punten), staat er eentje voor op de andere twee. Om de overmacht te illustreren, nummer vier Rangers heeft slechts 38 punten. Alle drie hebben ze een beladen potje op het programma staan. Aberdeen thuis tegen Hibs (winnen ze met 5-0), Celtic uit naar Rangers (winnen ze met 2-4) en Dundee United mag naar buurman Dundee. Er kan geen kip meer bij op Dens Park. The Dees gunnen United de titel wel, maar niet op hun veld. Dan maar een andere keer. Binnen elf minuten staat het echter 0-2 en niets lijkt meer mis te kunnen gaan, totdat Iain Ferguson in de 27ste minuut de 1-2 maakt. The Arabs weten niet wat te doen: aanvallen of de voorsprong vasthouden? Een zenuwslopend uur volgt, maar mede dankzij de keeper met de fantastische naam Hamish McAlpine, weet United de voorsprong vast te houden. The Arabs zijn kampioen en wederom vieren ze een feestje op Dens Park.

30/04/2005: Dundee v Dundee United 1-2, 11.263

Bizar eigenlijk dat de laatste keer dat United op Dens Park speelde al meer dan 7,5 jaar geleden is geweest. Zo’n gat is sinds 1960 niet voorgekomen. Deze pot was een erg belangrijke. Dundee stond negende en Dundee United tiende, maar nummer twaalf Livingston stond akelig dichtbij. Op zich leek Dundee wel veilig, maar voor United was het een kwestie van moeten. De drie eerder derby’s van dat seizoen hadden ze niet kunnen winnen. In augustus had Dundee met 1-2 op Tannadice gewonnen, terwijl ze in november ook in eigen huis de punten hadden behouden: 1-0. Eind januari was het 2-2 geworden op Tannadice en het was al tien derby’s geleden dat United nog eens gewonnen had. Ze moesten deze eigenlijk winnen. Het werd een slijtageslag. Na een 0-0 ruststand brak de wedstrijd open. United kwam op 0-1, waarna Lovell via de penaltystip de 1-1 scoorde. In de 71ste minuut was het Jim McIntyre die de 1-2 scoorde en ondanks een gigantisch slotoffensief bleef het dat. Dundee kwam de klap niet meer te boven en degradeerde op de laatste speeldag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s