Plough Lane

Een van de redenen waarom Wimbledon uiteindelijk is vertrokken naar Milton Keynes is het ontbreken van een eigen stadion. Ze trokken in bij Crystal Palace, maar uiteindelijk houdt geen club het vol zonder eigen stadion. Ze hadden er wel eentje: Plough Lane. Van 1912 tot en met 1991 speelde de club daar. Een stadionnetje dat ruim voldeed aan de eisen van de non-League, maar op het hoogste niveau kon dat echt niet. Vooral niet na de ramp op Hillsborough, toen clubs werden gedwongen hun stadions aan te passen. De club kreeg ook geen enkele medewerking van de gemeente. Tot en met 1998 werd Plough Lane gebruikt voor wedstrijden van het reserveteam van Wimbledon. Daarna stond het leeg en graasden er paarden van zigeuners op het veld. In 2002 ging een bulldozer er overheen en sinds 20008 staan er appartementen.

Plough Lane in 1935

Plough Lane in 1966. De houten tribune die je hier ziet, kocht Wimbledon van Clapton Orient (nu Leyton) in 1923 en was zelfs in 1966 al stokoud.

Deze dus

Hier van dichterbij zie je pas hoe oud die tribune is. Stamt uit 1906 en werd in de jaren tachtig onveilig verklaard na de brand in Bradford.

Luchtfoto met Plough Lane bovenin en onder zie je het Wimbledon Stadium. Dat is voor hondenrennen en Wimbledon wil, als dat stadion weg is, daar een nieuwe ground voor de club gaan bouwen. Eindelijk weer thuis.

Dit stond aan de overkant.

En de staantribune tijdens een wedstrijd. Mooi ook die flats op de achtergrond.

Plough Lane in het zonnetje.

Helaas was het hier al in verval.

Vandalen sloegen al snel hun slag.

Net als de vegetatie.

Gek genoeg staan er in verlaten stadions vaak wasmachines en badkuipen.

Helaas werd het stadion in 1998 definitief gesloten. Op deze foto zie je de oude South Stand en een van de grazende paarden van de zigeuners.

Vegetatie nam de boel over, zoals hier te zien is.

En hier. Heerlijke hekken trouwens op Plough Lane.

Weer met de flats op de achtergrond, maar ditmaal is het een treurig zicht.
Plough Lane: 1912-2002.

Advertenties

3 Reacties op “Plough Lane

  1. Eeuwig zonde dat dit stadion er niet meer staat, alles dankzij die verrader Sam Hamman die de grond heeft verkocht om het geld in zijn eigen zak te steken i.p.v. de beloofde verbouwing uit te voeren.

    Het is een enorme droom dat we weer op Plough Lane gaan spelen, maar het lijkt nu toch te gaan gebeuren! Als het doorgaat, zal dit het ultieme thuiskomen zijn. Nu al ruim 21 jaar zonder thuiswedstrijden en counting, maar het einde lijkt in zicht…

  2. Die “till I die” is toch wel een wat marginaal iets, maar alle clubs lijken dat over te nemen. Voetbalfans zijn tribalistische wezens.

    Anyways, het zou mooi zijn als Wimbledon naar haar originele stek zou kunnen terugkeren. Blijkbaar is de ruimte er, financiëel is het haalbaar, … Het zou een enorme verwezenlijking zijn als ze dit voor elkaar krijgen zonder grote geldschieters en zo. Het zou hen van harte gegund zijn en het zou een realisatie zijn die maar weinig phoenixclub hen hebben voorgedaan.

    Dreigt Kingstonian FC dan niet overkop te gaan? Want als ze weer naar Plough Lane gaan zal men het huidige stadion allicht verkopen, en Kingstonian FC lijkt geen geld te hebben om het stadion terug te kopen?

  3. Gerrit, er is enkele jaren geleden een 25-jarige overeenkomst met Kingstonian getekend dat ze zeker in het stadion kunnen blijven. Deze overeenkomst vervalt niet als AFC Wimbledon naar Plough Lane verhuist. Met een eventuele verhuizing zal vast al rekening gehouden zijn in de overeenkomst. Al weet ik niet wat de exacte afspraak is, zal er dus een constructie vastgelegd zijn. Een van de opties die ik me kan bedenken is dat AFC Wimbledon het stadion blijft gebruiken voor het tweede elftal (om in de nieuwe development structuur mee te doen, moet je bepaalde faciliteiten voor je 2de elftal hebben, wat Kingsmeadow heeft), wellicht neemt Kingstonian dan met deelbetalingen over die periode het stadion over ofzo.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s