Wolverton Park

Milton Keynes is in de jaren zestig aangewezen als “New Town”, maar het is geen Almere. Er zitten ook oude delen bij. Het is namelijk een verzameling van verschillende dorpjes, waaronder Milton Keynes, Bletchey en Wolverton. In dat laatste dorpje stond een van de alleroudste stadions van Engeland: Wolverton Park. Het werd in 1885 gebouwd en groeide uit tot een belangrijk stadion. De hoofdtribune, met maar liefst drie gables, werd in 1899 neergezet en was tot voor de kort de een-na-oudste voetbaltribune van Engeland (alleen die in Great Yarmouth is ouder). Helaas mislukten pogingen om de tribune als monument te classificeren en werd het in 2009 gesloopt. Een van de weinige historische gebouwen van Milton Keynes moest ook plat.

Wolverton Park werd in 1885 gebouwd in opdracht van de London North & Western Railway Company, die ernaast een grote werkplaats had. Het stadion, dat de naam LNWR sports ground droeg, was voor de arbeiders die zich daar konden ontspannen. Het was niet alleen voor voetbal bedoeld, maar ook voor atletiek, tennis, wielrennen en bowls. De opening vond plaats onder het toeziend oog van 15.000 spoorwegarbeiders en inwoners van Wolverton, en de sports ground groeide daarna uit tot een stadion met nationale allure. Het was de trots van Wolverton. Zo lag er een wielerbaan rondom het veld en die werd door veel Britse Olympiërs gebruikt om op te trainen. In 1922 verdween de LNWR en kreeg het stadion de naam Wolverton Park.

Het stadion kreeg ook een vaste bespeler: de voetbalclub Wolverton Town. Deze stokoude club, uit 1887, speelde tot en met 1992 in het stadion. In dat jaar ging de club failliet. Lang stond Wolverton Park niet leeg, want Milton Keynes City nam het stadion meteen over. Helaas lieten de gloryhuntende locals de club links liggen en gingen ze liever naar PL-clubs uit Londen. MK City trok amper volk en daarom is 1987 het laatste jaar waarin er veel publiek naar het stadion kwam. De finale van de Berks & Bucks Cup tussen Aylesbury United en Wycombe Wanderers trok 4000 man. Milton Keynes City haalde vaak maar 1% van die aantallen. Ze gingen in 2003 dan ook failliet en nadien stond het stadion leeg en werd er door niemand meer onderhoud aan gepleegd.

Langzaam rotte het stadion weg, dit tot afgrijzen van veel historici. Zij deden in 2001 al een aanvraag om de hoofdtribune op de monumentenlijst te zetten, maar dat werd afgewezen. Vandalen begonnen na het faillissement van MK City het stadion te slopen en in een laatste poging het te redden, vroegen de historici of Wolverton Park niet kon worden opgenomen in het “English Heritage’s Register of Historics Parks and Gardens”. Dat zou bescherming moeten bieden, maar ook dat werd afgewezen. Projectontwikkelaars namen het stadion en omringende gebieden over en bouwden appartementen bij het stadion. Het stadion werd gesloopt en is veranderd in een park.

Is er dan niets meer van over? Jawel. Er ligt nog een klein deel van de wielerbaan en er een soort replica van de oude hoofdtribune neergezet, inclusief de drie gables die de oude uit 1899 ook had. Verder zijn de “Royal Train Shed”, de loods van LNWR die tegen het stadion aan lag, en het toegangshuisje van het stadion op de monumentenlijst gezet. Ze hebben geprobeerd er iets leuks van te maken en het ziet er best aardig uit, maar wat was het mooi geweest als een deel van het stadion behouden was gebleven. Maar helaas. Ik heb het stadion helaas nooit gezien, maar Tims 92 was er wel. Hij vinckte zowel de ‘before’ als de ‘after’ situatie. Hieronder het resultaat.

Een van de weinige foto’s van Wolverton Park, toen het nog in gebruik was.

Wolverton Park gezien vanaf het treinstation.

Hier liepen de spelers tot 2003 het veld op.

De iconische tribune met de drie gables.

Hier tribune nummer twee, met de naam van Milton Keynes City erop.

En dit is de derde tribune van het stadion.

En hier ze alle drie in een beeld, met de oude treinloods van LNWR op de achtergrond.

De wielerbaan waar verschillende Olympiërs op hebben gereden.

En in 2010 zag het er ineens zo uit. Het toegangshuisje en de loods staan er nog.

Maar de rest is P-P, hoewel er een tribune ter ere van het oude overleden beestje is neergezet. Uiteraard met drie gables, hét kenmerk van de oude tribune.

Gelukkig is er een stukje van de wielerbaan behouden gebleven.

Nogmaals de “tribune” die in het parkje staat. Op zich nog wel leuk gedaan.

Advertenties

5 Reacties op “Wolverton Park

  1. Je zou toch denken dat ze in zo’n stad wat zuiniger zouden zijn op hun historie. Wat een briljante tribune. Ik neem aan dat je dit park zondag nog even meepakt?

  2. Eeuwig zonde en steeds een gelijkaardig verhaal; bespeler van het stadion verlaat de club, stadion komt leeg te staan en raakt in verval. Een amateurclub neemt de intrek in het stadion maar kan de kosten voor onderhoud niet aan, en vertrekt ook weer. Stadion is intussen een ruïne geworden en gaat plat.

    Ik was allicht 1 van de laatste sobere zielen die De Klokke heeft bezocht, het legendarische stadion van Club Brugge waar ze eind jaren 70 nog de Europacup finale tegen Liverpool speelden. Toen kwam het lelijke Jan Breydelstadion er en vertrok Club, ze lieten De Klokke na aan amateurclub Eendracht Brugge. Die konden onmogelijk een stadion van ca 20000 plaatsen onderhouden en na enkele jaren vertrokken ze naar een betaalbaarder accomodatie. Sindsdien stond het leeg. Ik was daar 1 maand voor de afbraak begon. Het gras stond zowat een meter hoog, schapen liepen op het veld, op de terraces lagen stukken plafond (het dak van de tribune was al deels ingestort), op de zittribune stond onkruid overal en er lagen ook brokstukken van een deels ingestort dak, en in de kantine lag het vol drugsspuiten. Het eens zo sierlijke stadion’s laatste gebruikers waren lokale junks die in de ruïne onder de hoofdtribune heroine kwamen spuiten. Een maand nadat ik er was begon de afbraak. Deed echt pijn aan de ogen als groundhopper om te zien wat een ruïne het was geworden.

    Hetzelfde verhaal merk ik bij veel oude verdwenen stadions: de originele bespeler vertrekt en dan weet je dat de kans op afbraak groot is. Dan overleeft een stadion enkel als de nieuwe bespeler ietwat kapitaalkrachtig is en het onderhoud kan betalen, maar met amateurteams zoals een Milton Keynes City is dat ondoenbaar. Gelukkig begint men stilaan met oude stadions te klasseren als beschermd monument, zodat afbraak onmogelijk wordt. Had men daar eerder mee begonnen dan hadden heel wat fraaie stadions in Europa nu bedevaartsoorden geweest voor stadionliefhebbers. Er zijn nu eindelijk enkele stadions geklasseerd en dus gered van de afbraak, maar er zijn er ook zoveel al afgebroken dat uiteindelijk slechts een minimaal procent stadions aan de sloophamer ontkomen zijn. De laatste paar authentieke stadions die nog overblijven. In feite zou UNESCO zich er mee moeten moeien zodat op geld beluste lokale overheden geen kans hebben om de gronden te verkopen. Klinkt misschien gek gezien UNESCO erfgoed wil beschermen, maar een stokoud stadion is toch ook een beetje erfgoed? Ik wil het nu niet gaan vergelijken met de Temple Dome of de Akropolis, maar sommige stadions zijn de titel “cultureel erfgoed” wel degelijk waard. Men mag hun sociale rol binnen een maatschappij op lokaal vlak ook nooit vergeten, nog een extra argument waarom men zorgvuldig moet omspringen met de laatste authentieke grounds die nog overblijven.

  3. Je hebt helemaal gelijk. Een stadion kan die titel zeer zeker dragen. De combinatie van kosten en de lucratieve verkoop van de gronden laten de balans nog altijd veel te vaak de verkeerde kant op slaan.

    Pas foto’s gezien van De Klokke toen het in verval was. indrukwekkend. Jammer dat van die Brugse voetbalhistorie nagenoeg niets over is en dat Cercle en Club zichzelf hebben veroordeeld tot een draak van een stadion als het Jan Breydel. Voor een van de weinige keren ben ik voor nieuwbouw. Laat ze maar gaan bouw op Chartreuse

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s