The Wombles

Een van de leukste bijnamen in het Engelse voetbal vind ik The Wombles, de bijnaam van eerst Wimbledon FC en tegenwoordig van AFC Wimbledon. De andere bijnaam is The Dons, maar die doet me minder. Is ook wat vreemd om te gebruiken, aangezien MK Dons die ook heeft. Sowieso is het gebruik van The Dons in Milton Keyes erg raar, want die naam is afgeleid van Wimbledon. Ik zie ze overigens hun clubnaam nog wel eens veranderen in MK City bijvoorbeeld. Maar in dit stukje gaat het niet over die ene bijnaam, maar over de andere. De naam The Wombles is namelijk afkomstig van een boek en later serie die zich afspeelt in Wimbledon en dat soort bijnamen mag ik graag zien. Beter dan onoriginele namen als The Reds of The Blues. Gaaaap.

Op een koude ochtend, het was Boxing Day, liep Elisabeth Beresford met haar kinderen door Wimbledon Common, een groot park in het Londense stadsdeel Wimbledon. Een van haar kinderen kon de naam van het park niet goed uitspreken en zei “Wombledon Common”. En ineens heb ze een idee. Beresford ging een boek schrijven over fictieve beestjes die in Wimbledon Common leefden en de naam “Wombles” hadden. Ze bedacht een hele hoop Wombles en baseerde ze op haar familieleden en gaf ze topografische namen. Het eerste boek bracht ze in 1968 uit en werd een groot succes. Uiteindelijk zou ze vijf boeken uitbrengen, die enorm populair waren bij kinderen. Dankzij Beresford werd Wimbledon bekend door meer dan tennis alleen. Later kwam de voetbalclub daar ook bij, maar dat zou pas in de jaren tachtig gebeuren.

De boeken waren populair, maar de Wombles werden pas echt een hype, toen de BBC begin jaren 70 een serie over ze uitbracht. Wombles als Great Uncle Bulgaria, Tomsk, Miss Adelaide, Alderney en Wellington kent iedere Brit van rond de veertig nog altijd. Er kwam een film over The Wombles en er werd een band opgericht onder die naam. In 1975 stopte de serie, maar ze bleven populair en in 1997 en 1998 kwam er nog een remake. Veel clubs in Wimbledon hebben een Womble als mascotte. Zo is “Alderney Womble” de mascotte van Wimbledon RFC (rugby), heeft de tennisclub er een en had het oude Wimbledon FC “Wandle Womble” als mascotte (Wandle is de lokale rivier). MK Dons heeft natuurlijk geen Womble, maar AFC Wimbledon wel. Het mooie is dat de club Elisabeth Beresford de naam liet kiezen. Die koos voor Haydon Womble, vernoemd naar het treinstation dat dicht bij het oude stadion Plough Lane lag. Hier een foto van de sympathieke Haydon.

Advertenties

2 Reacties op “The Wombles

  1. Die beestjes lijken weggelopen uit Sesamstraat… Mooi dat een stukje folklore zijn intrede doet in het voetbal, want van bijnamen als “The Reds”, “The Blues” etc wordt een mens niet bepaald vrolijk. Ik vind het doorgaans ergerlijk als in TV uitzendingen de verslaggever de bijnaam van de club gebruikt in plaats van de echte naam. Dit soort verhalen waar echt iets bijzonders achter zit, rechtvaardigt een uitzondering.

    PS: MK Dons zou effectief beter zich hernoemen naar Milton Keynes City of, om het wat origineel te houden, een ander toevoegsel dan “FC”, “United”, “Rovers” maar evenmin “Dons”. De vete tussen die clubs heeft lang genoeg geduurd, het is absurd dat zoveel jaar na die verhuis nog mensen daarover doorzeuren, zeker omdat zowel MK Dons als AFC Wimbledon het goed doen en niemand echt reden tot klagen heeft. Als ze in Milton Keynes de “Dons” zouden vervangen knippen ze de laatste link met Wimbledon door en zouden fans misschien eindelijk de twee clubs als aparte teams behandelen zonder constant die link te leggen. Milton Keynes Ornaments zou mooi zijn, gezien die gouden tekens in het logo. Ben absoluut geen fan (heb niet echt een nr 1 team in Engeland) maar het is hier geen geheim dat MK Dons wel een club is waar ik veel sympathie voor heb. Ik zou het persoonlijk liever zien dat men die “Dons” verandert in de clubnaam. Wimbledon is terug als AFCW en zowel zij als MK doen het erg goed, als men het verleden wil laten rusten zou het verwijderen van die laatste link tussen beide clubs een goede zaak zijn.

  2. Gerrit, toevallig heb ik vrijwel hetzelfde gezegd in “foreign fans”, dat MK Dons er goed aan doet de naam te veranderen en beiden dan een streep onder het verleden kunnen zetten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s