The Tartan Army at the Jan Gijzenkade

Komende vrijdag speel ik een potje in het stadion van wijlen HFC Haarlem. Erg mooi. Hier speelde mannen als Ruud Gullit, Raymond Atteveld, Arthur Numan, Luc Nijholt en John Metgod, die later furore maakten aan de andere kant van de Noordzee. Omgekeerd waren het vooral Barry Hughes en Keith Masefield die hun sporen achterlieten in Haarlem. Het enige wat daarna in de buurt kwam van een Britse invasie was het bezoek van heel wat Schotten in 2009. Schotland speelde een dag later tegen Nederland en voetbalgek als ze zijn, bezochten ze Haarlem v Omniworld. @HielkeSCH was erbij en schreef dit stuk over de Schotse invasie in Haarlem.

Alleen een drukke autoweg scheidt ons nog van het stadion van HFC Haarlem. Terwijl ik op het knopje van het voetgangersstoplicht druk, stappen er tientallen volwassen mannen in gekleurde rokken uit de stadsbus. Schotten, zoveel is duidelijk. ‘We love you Haarlem, we do!, klinkt het. Ik begrijp het niet. Dit klopt niet. Versuft druk ik nogmaals op het knopje. Het licht gaat maar niet op groen, en de Schotten worden er al maar meer.

‘Do you know the ticket office?,’ klinkt het in onvervalst Schots. Vlak voordat ik een tegenvraag wil stellen, wat hij hier in godsnaam doet, valt het kwartje. Morgenavond, Nederland-Schotland. De bevestiging komt bij de ingang van het stadion. Een Haarlem-supporter knijpt zijn handen dicht. ‘Honderden Schotten in de stad. En ze komen allemaal.’ Het kantinetje van Haarlem dient als pub; de traditionele stamgasten mengen zich er verbaasd tussen. Cameramensen duiken dankbaar op de luidruchtige prooi.

Het stadion van Haarlem verrast me positief, de sfeer eveneens. Bij de ingang moet drank worden ingeleverd, zo vermeldt ook het toegangskaartje. Liters sterke Schotse drank verdwijnen zodoende in de container, maar het bederft de sfeer niet. De gasten hebben besloten samen met de harde kern van Haarlem massaal achter de thuisploeg te staan. Al ver voor het begin van de wedstrijd staan we in een songmix van Schots en Haarlems. De supporters van de thuisploeg zijn niet te beroerd om mee te zingen, met ‘Tartan Army!’ en ‘Stand up, if you hate England!’. ‘We love you Scotland,’ klinkt het zelfs, als wisselgeld.

Veel supporters zijn er niet. Haarlem – FC Omniworld is geen publiekstrekker. Een handjevol die-hards maakt de oversteek vanuit Almere. ‘What a shite away-support!,’ klinkt het ongenadig uit vele Schotse kelen. Op een hartverwarmende manier vereenzelvigen de buitenlandse gasten zich met de thuisclub – ‘Come on, Haarlem!’. De wedstrijd wordt beleefd als ware een Schotse interland. Het spel van het arme FC Omniworld wordt als gevolg constant begeleid met de Britse ‘booh’s’.

De weinig hoogstaande wedstrijd eindigt in 2-1. De doelman van FC Omniworld is met afstand de slechtste keeper die ik ooit in een profwedstrijd heb gezien. Het publiek op de hoofdtribune zoekt de uitgang op, en kijkt verbaasd naar de hossende menigte aan de overkant. The Tartan Army in Haarlem. Het blijft verbazingwekkend. Ik kijk ze na, terwijl ze naar de kantine annex pub marcheren, en hoor de speaker omroepen dat er een sleutelbos is gevonden.

‘Van mij mogen ze vaker komen,’ zegt één van de Haarlem-stewards. ‘Dan hebben wij ook eens wat te doen.’

Advertenties

9 Reacties op “The Tartan Army at the Jan Gijzenkade

 1. In principe kan je een fles alcoholische drank verbergen in je kilt. Dat schild-achtig ding ter hoogte van de gordel kan je openklappen en daar past een flesje whiskey in. Op die manier kan je dus eenvoudig alcoholische drank binnensmokkelen, tenzij de steward toevallig weet hoe een kilt functioneert en elke bezoeker gaat checken op de inhoud van zijn kilt.

  Tartan Army is altijd leuk om in de stad bezig te zien. Zelfs al presteert het team niet, dan nog reizen er altijd honderden, soms duizenden fans mee met het team. Sommigen zelfs zonder ticket, met het motto dat als ze niets op de zwarte markt vinden ze nog altijd lol kunnen maken in de supporterskroegen. Zorgen, in tegenstelling tot hun Engelse zuiderburen, ook zelden of nooit voor overlast, en zijn altijd bereid om te verbroederen met de fans van de tegenpartij. Wat socialiseren betreft is het 1 van de leukste nationale teams om tegen te spelen, het zijn heel vriendelijke lui en een hele stad vol mannen in kilt is een leuke rariteit. Noord Ierland en Ierland hebben ook geweldige fans trouwens. Over Wales durf ik me niet uitspreken (dat lijkt weinig volk te lokken en meer rugbygezind dan voetbalgezind) en over het schorem van de Engelse fans zullen we het maar niet hebben…

  (PS: 1 van de aangenamer verrassingen die ik in het interlandvoetbal meemaakte was de oefeninterland Ierland-China op het oude Lansdowne Road. Tegen alle verwachtingen in, gezien het geen echt voetbalgek land is, doken er meer dan 5000 Chinese fans op en die lui waren enorm vriendelijk. Ik betrapte me er op dat ik stiekem mee begon te supporteren voor China. Ik kreeg zelfs een Chinees vlaggetje mee als souvenir. Ook de fans van de Faroer waren geniaal, er waren er zo ongeveer 2000 in Dublin toen het Ierland-Faroer was, niet slecht voor een eilandengroep met minder dan 50000 bewoners in totaal)

  Wordt het stadion van HFC Haarlem nu nog gebruikt of dreigt dit te verdwijnen binnenkort? Ik neem aan dat ze daar op termijn weer betaald voetbal willen spelen en een phoenixclub onderweg is?

 2. Heb het even moeten opzoeken maar het deel van de kilt waar je drank in kan stoppen heet de “sporran”.

  Het metalen stukje ter hoogte van zijn kruis kan je openklappen en als tasje gebruiken om dingen mee te sleuren. Maar volgens een Schotse ex-collega van me wordt het quasi exclusief gebruikt om alcoholische dranken mee rond te dragen. Met zo een sporran kan je dus overal whiskey meeslepen voor wanneer de dorst opkomt (hetgeen vrij frequent is bij vele Schotten :))

 3. Wat betreft een phoenixclub voor HFC Haarlem weinig goed nieuws. Sinds 2,5 seizoen speelt fusieclub Haarlem-Kennemerland in het stadion, maar deze club is het eerste jaar onnodig gedgradeerd uit 2e klasse, vorig seizoen met de laatste strohalm via extra plaats in de nacompetitie gepromoveerd, maar nu weer troosteloos onderaan in 2e klasse. Ik heb ze een 4-tal keren bezocht, bij thuiswedstrijden was een tiental oud-Haarlem supporters met rood-blauwe tifo aanwezig. Gezien de prestaties zullen die wel erg volhoudend moeten zijn. Opvallend is wel dat dit jaar Kon. HFC de ranglijsten bestormt, volgend jaar Topklasse?

 4. “De wedstrijd wordt beleefd als ware een Schotse interland” – Ja, wel door deze types, maar het is ook waar dat veel Schotten geen fiducie meer hebben in hun nationale team. “Speelt Schotland? Dan vroeg het nest in,” hoor ik hier veel, van mensen die wel fanatiek een club aanhangen, maar het nationale team ‘shite’ vinden.
  Kom een willekeurige Schotse kroeg binnen als Celtic speelt – de meeste pubs hebben overal tv’s hangen en screenen de wedstrijden – dan zal het druk zijn, als Schotland speelt is dat toch minder.
  Dat is jammer, want Schotten zijn wel geweldige voetbal fans en je kunt goed met ze over voetbal praten.

  • De laatste keer dat ik de Tartan Army zag waren er toch enkele duizenden meegereisd, en waren sommige cafes de hele avond enkel voor de Schotse fans gereserveerd. Was best verrast toen ik een praatje maakte en hoorde dat de groep in kwestie aan die kroeg, supporters van Kilmarnock waren. De Old Firm vonden ze maar niets. Ik was aangenaam verrast. Door de politieke ondertoon ben ik niet zo voor de Old Firm, en soms lijkt het alsof het Schotse voetbal tot die twee clubs kan gereduceerd worden. Dus was aangenaam verrast plots te praten met fans van godbetert Kilmarnock. We hadden het er ook over dat Schotland mogelijks onafhankelijk zou worden van het UK, maar zij vertelden dat ze denken dat dit niet gaat doorgaan, ze leken ook niet echt voor het idee gewonnen en zeiden dat minstens de helft van de Schotten liever bij het UK blijft. Heel aangenaam om gewoon over dit soort thema’s een praatje te slaan met een wildvreemde man in kilt in een leuke sfeer, zo zou verbroedering tussen voetbalfans altijd moeten zijn. Ierland en Noord Ierland hebben ook geweldige fans, over de Engelse fans (en hun nationale team) ben ik niet enthousiast. Dan veel liever de Schotten of 1 van de 2 nationale teams van het Groene Eiland.

   Ik blijf er bij dat er 1 UK nationaal team hoort te zijn, want als je deze precedent volgt kan je net zo goed 50 nationale Amerikaanse teams maken in plaats van 1 enkel Team USA, dan kunnen de Spaanse opstandige regio’s ook hun eigen teams gaan eisen, Tsjetsjenië en Dagestan willen dan een nationaal team los van Rusland, … Ik vind het niet echt correct dat men enkel voor het UK zulke uitzonderingen maakt en daarmee in zekere zin een precedent maakt. Tradities in ere houden is 1 ding, indien de ratio zegt dat er geen reden is om de traditie te behouden dan moet je ook durven afwijken van die tradities. Het enige positieve aan die 4 nationale teams is dat je nu wel naar Noord Ierland, Wales en Schotland kan gaan kijken zonder er de nogal onaangename Engelse fans bij te moeten nemen. Zo een Tartan Army is heel leuk om mee te verbroederen in de kroeg, bij Engeland-fans zou ik eerder uit de buurt blijven. Toch vind ik het weinig logisch dat de facto onafhankelijke landen als Noord Cyprus en Kosovo nog geen UEFA erkenning kregen terwijl niet-soevereine landen als Engeland en Schotland een eigen nationaal team hebben. Zelfs Gibraltar heeft meer autonomie gezien zij geen deel van het UK vormen (Gibraltar zou nu overwegen om lidmaatschap van de Afrikaanse federatie aan te vragen om zo het lobbywerk van de Spaanse bond binnen UEFA te omzeilen). 1 enkel UK team zou in feite gewoon logica respecteren zijn. Het moment dat je niet-soevereine regio’s allen apart gaat beschouwen kan je met gemak een 70 of 80 nationale teams gaan creëren. Ik denk niet dat bv een apart Texaans team enig nut zou hebben. En behalve Engeland stellen die andere Britse nationale teams helaas niet veel meer voor, een enkel UK team (ik vermoed dat we dan over een 9-tal Engelsen spreken aangevuld met misschien Bale en Fletcher) zou dus perfect logisch zijn.

 5. Gerrit, het is waarschijnlijk geen toeval dat ook binnen de voetbal-bestuurlijke organisatie Groot Brittannië meer te zeggen heeft dan andere landen.
  In het IFAB (International Football Association Board) dat de wetten van het voetbal regelt, hebben de 4 Britse ‘Home Nations’ ieder een stem, gelijkstaand aan de stem van de FIFA. Geen enkel ander land heeft zo’n privilege. Bovendien leveren de 4 thuisnaties automatisch de vice-president van de FIFA. Niet democratisch, natuurlijk.
  De verklaring hiervoor ligt in een stukje geschiedenis. De Britten waren kopschuw toen de FIFA door Europeanen begin 20ste eeuw, en ze deden niet mee aan de eerste paar WK’s. Pas na de 2e wereld oorlog accepteerden ze definitief het bestaan van de FIFA. Groot Brittannië zamelde toen geld in om een bankroete FIFA te redden, maar bedongen royale privileges in ruil voor hun hulp.
  Is het eerlijk dat de Britse landen in de 21ste eeuw nog steeds deze privileges hebben? Ik denk dat niet veel mensen het iets van deze tijd zullen vinden, om het zacht uit te drukken..

  • Ik wist van die financiele donatie af in ruil voor enkele privileges, maar wist niet dat het zo ver ging dat ze bv automatisch de vice president van de FIFA mogen hebben. Voetbal is natuurlijk traditie, maar soms moet je met tradities durven breken als iets echt niet meer van deze tijd is. Anders heb je niets van vooruitgang meer. Het lijkt me absurd dat de facto onafhankelijke landen als Noord Cyprus en Kosovo niet erkend worden, maar een niet-soevereine “staat” als Wales wel. Op een gegeven moment moet men tradities durven loslaten en een einde maken aan bepaalde oude rites. Het lijkt me echt tijd dat het UK 1 team heeft eerder dan 4 nationale teams. Want waarom bv wel de 4 home nations en niet de 50 staten van de USA? En gezien de politieke achtergrond zouden bv Catalonië, Baskenland, Tsjetsjenië, Transnistrië, etc ook wel staan springen om een eigen team. Een duidelijke grens moet worden getrokken.

   Om het bij het UK te houden: Wales, Engeland, Schotland en Noord Ierland zijn integraal deel van het UK. Ze hebben wel een eigen parlement, maar goed, Vlaanderen en Brussel en Wallonië hebben dat ook, elke Spaanse deelstaat heeft dat ook. Uiteindelijk zijn ze deel van het UK. Echter, het eiland Man, Gibraltar, Jersey, Guernsey, Falkland Islands, en St Helena zijn GEEN deel van het UK maar hebben de status van crown dependency of overzees gebied met grote autonomie. Ze geven zelf paspoorten uit, bepalen hun eigen immigratiewetgeving, en behoren zelfs niet tot de EU. In feite hebben zij dus meer autonomie dan Engeland of Schotland en zou een apart elftal voor het Isle of Man strict genomen meer steek houden dan een apart Engels elftal. Het ene is een semi-autonome entiteit, het ander gewoon een deelstaat van een land. Vergelijk het met hoe bv Texas gewoon een staat van de VS is terwijl Puerto Rico een protectoraat is met zeer veel autonomie. Sommige van die Britse overzeese gebieden en crown dependencies hebben trouwens al een door FIFA erkend nationaal team: Bermuda, Montserrat, de Britse Maagdeneilanden zijn lid van FIFA, en Hong Kong is dat ook (was tot 1997 in Britse handen maar was al veel eerder een aparte voetbalnatie, mede-stichter van de Aziatische federatie zelfs). Dit valt allemaal te verantwoorden gezien de aparte semi-autonome status van die gebieden. Engeland en Schotland bv hebben niet diezelfde aparte status maar zijn gewoon twee delen van de entiteit UK.

   Maar goed, FIFA is een commerciële entiteit en knielt voor de wensen van de grote landen, sponsorgeld mislopen is een groter zorg dan eerlijke regels voor hen. Gibraltar bv voldeed eigenlijk aan alle criteria voor UEFA lidmaatschap, maar Spanje startte een ware campagne met dreigementen dat zij uit de UEFA zouden stappen als men Gibraltar zou toelaten. Gevolg: 49 van de 53 UEFA leden stemden tegen. (Gibraltar overweegt nu aansluiting bij de Afrikaanse federatie te vragen, gezien Afrika zeer dichtbij ligt en ze daar geen politieke tegenstand zullen krijgen bij hun verzoek tot lidmaatschap). Wie is Spanje om te zeggen dat Gibraltar niet mag voetballen in een officiële competitie? Wie is Servië om te bepalen dat Kosovo niet zou mogen meespelen in het internationale voetbal? En zo kunnen we nog een hele tijd doorgaan…

   Consequentie is hoognodig. Je kan geen diverse criteria hanteren per verzoek. Ofwel laat je ploegen als Engeland autonoom fungeren maar dan moet je dezelfde regel toepassen voor andere sub-entiteiten van andere landen (vb Groenland, Gibraltar; Baskenland, …) ofwel trek je de grens bij enkel autonome erkende staten (in dat geval is een verenigd UK team vereist). Voor het ene land een oogje dichtknijpen en voor het andere met een reglement zwaaien, is oneerlijk.

   Let op: ik voer hier geen pleidooi voor het toelaten van nationale teams van pakweg Texas, Beieren, Asturië etc… Ik denk dat de kalender al vol genoet zit en dat een California-Colorado in een WK voorronde ook weinig steek zou houden. En het idee dat Vlaanderen dan ook een eigen team zou gaan eisen is al helemaal horror. Waar ik wel voor zou pleiten is het terugdraaien van die privileges die sommige landen kregen en een gelijke duidelijke behandeling voor elk FIFA lid, hetgeen ondermeer betekent dat de 4 home nations 1 enkel UK team zouden moeten vormen zoals op de Olympische Spelen ook het geval was.

  • PS: in feite zien we die privileges voor die grote landenteams, op alle fronten terug, ook op clubniveau. Houdt het steek dat Arsenal al in geen jaren een titel won maar wel elk jaar meedoet aan de Champions League? HOudt het steek dat de nr 3 van Italië en Spanje rechtstreeks geplaatst is voor de Champions League terwijl de kampioen van Ierland of Wales meerdere voorrondes moet doorstaan? Houdt het steek dat sommige teams voor Europese wedstrijden hun stadionnaam voor 1 dag moeten aanpassen of hun sponsornaam moeten bedekken omdat de UEFA enkel Heineken reclame aanvaardt en geen reclames voor ander bier (en Gazprom heeft gelijkaardige privileges meen ik)? Houdt het steek om van alle teams die de voorronde doorstaan hebben nog eens reekshoofden toe te kennen zodat zelfs na de voorrondes de grote teams geen te zware tegenstand zouden krijgen? Houdt het steek dat naast de eer van deelname, TV gelden en ticketverkoop de UEFA ook nog eens enkele miljoenen geeft per overwinning in de Champions League?

   Het is allemaal commerciëel, en sportieve integriteit wordt met plezier opzij geschoven. De 4 aparte Britse teams zijn in feite een gelijkaardig iets. Een apart Engels team kan je aan sponsors verkopen als een aantrekkelijk “merk”, een apart Kosovaars team gaat weinig sponsorgeld opleveren dus daar doet UEFA niet eens moeite voor. Een apart Catalaans team zou Spanje afschrikken en die zijn voor de geldschieters juist erg belangrijk dus men buigt voor de eisen van de Spaanse bond. Een WK zonder Engeland, Spanje, Italië, Duitsland, Brazilië, Argentinië of zo zou voor de FIFA een nachtmerrie zijn sponsorgewijs en dus ook qua financiën. Dus men past allerlei truucjes toe om het die landen zo eenvoudig mogelijk te maken. Om de indruk van fair play te wekken betaalt de UEFA of FIFA nu en dan ontwikkelingsprogramma’s, zo heeft de FIFA het nationale stadion van Palestina in de suburbs van Ramallah mee betaald en bracht Blatter met veel media aandacht een bezoek aan de Westelijke Jordaanoever waar hij als held onthaald werd en wat loze woorden sprak over hoe FIFA “football for all” steunt en dergelijke. Ook in Andorra is het nationale stadion meen ik deels gefinancierd door UEFA of FIFA. Uiteindelijk zijn dit echter kleine uitgaves vergeleken met wat binnenkomt qua sponsorgelden, en de sponsors willen niet dat ratio het zou overnemen van lucratieve verdiensten zoals bv een Engels team en een verenigd Spanje. UEFA en FIFA doen wat hen het meeste winst oplevert en zo nu en dan gaan ze een peulschil van dat bedrag investeren om de indruk te wekken dat ze de kleinere teams willen helpen bij hun opbouw. Het is de Palestijnen van harte gegund dat ze nu een eigen stadion hebben, maar ik vermoed dat FIFA niet echt om Palestina geeft en hierin eerder een reclamespotje zag om de indruk te wekken dat ze de kleinere teams uit de nood helpen en niet benadelen. Eens om de paar jaar een kleine donatie geven terwijl je elk jaar gigantische bedragen ontvangt, maakt het eenvoudig om zand in de ogen te strooien en de indruk te wekken dat het er allemaal sereen en eerlijk aan toe gaat.

   In feite zijn de FIFA en de UEFA een beetje de sportversie van de Illuminati. Die hadden/hebben achter de schermen ook de echte macht terwijl enkele marionetten worden ingezet om de buitenwereld een ander idee te geven, maar uiteindelijk wordt alles achter de schermen bijgestuurd in het voordeel van een select groepje machtshebbers. Is het toeval dat de helft van de VS presidenten, heel wat rijke bankiers en de CEO’s van multinationals in de vrijmetselarij zitten??
   FIFA en UEFA zijn een soortgelijk iets. Zij hebben de macht en de machtigste leden moeten in de hiërarchie beschermd blijven, dus achter de schermen doet men wat nodig is om die hiërarchie te beschermen. Naar de buitenwereld toe komt een pionnetje het allemaal met mooie woorden uitleggen en zo nu en dan steekt men een aalmoes toe aan een klein voetballand om de indruk van eerlijkheid te wekken. In feite is het vreemd dat zoveel mensen er blijven intrappen en deze geldverslindende machine blijven steunen door massaal peperdure merchandising en tickets te betalen.

   In feite zou er een split moeten komen tussen professionele sport en amateursport. Desnoods een volledig soevereine amateur-versie van FIFA die volledig los van FIFA werkt, en met voor alle geïnteresseerde landen een vereiste dat een aparte amateur FA wordt gesticht die los staat van de bij FIFA aangesloten FA. Terug naar de roots van de sport en naar de integriteit, zonder lobbyen van bekende landen en zonder invloed van rijke sponsors. En met duidelijke regels en richtlijnen eerder dan het “twee maten, twee gewichten” beleid dat FIFA al jaren voert. Ik vrees alleen dat zo een amateurversie van FIFA financiëel moeilijk zou overleven. 😦

 6. Pingback: Keith Masefield | Doing the 116 Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s