The Road to Wembley: Chelmsford City v Colchester United

Vanavond start de First Round Proper van de FA Cup. Samen met de derde ronde de mooiste van allemaal. In deze eerste ronde zitten nog een aantal echt kleine club, die de kans hebben om te stunten tegen profclubs. Dit keer zijn er een aantal geweldige potten uit komen rollen. Cambridge City v MK Dons, Hereford v Shrewsbury, Bristol Rovers v Sheffield United, Fylde v Accrington, Braintree v Tranmere, Metropolitan Police v Crawley, Forest Green Rovers v Port Vale, Boreham Wood v Brentford en vooral Dorchester v Plymouth zijn geniaal. Toch kies ik zelf voor een andere pot. Chelmsford v Colchester, een onvervalste Essex derby.  En hij wordt bij de juiste club gespeeld, want bij bekerwedstrijden hoort de kleinere club altijd thuis te spelen.

Chelmsford zit zichzelf als dé stad van Essex. Het is het administratieve centrum van de county en ook de enige plaats met City-status. Die kregen ze overigens pas een paar maanden geleden, maar ze noemen zich als Chelmsford City sinds 1938 vanwege de kathedraal. Het doet ze dan ook pijn dat plaatsen als Colchester en Southend al wel jarenlang een club in de Football League hebben en Chelmsford City dat nooit lukte. Met de New Writtle Street ground (record daar was 16807 toeschouwers, uitgerekend tegen Colchester) hadden ze een aardig stadion en ze waren een van de grootste clubs in de non-League, maar nooit werd de club gekozen in de League. Sinds 1997 spelen ze in het afschuwelijke Melbourne Athletics Stadium en wachten ze op promotie naar de Conference, maar dat wil maar niet lukken. Keer op keer zijn de play-offs een te groot struikelblok.

Colchester is dan wel niet zo groot als Chelmsford, het is een veel leuker plaatsje. De oudste stad van Engeland, wordt het wel eens genoemd. Het was een Romeinse nederzetting en ook in latere tijden bleef het een belangrijke stad. Het is er goed toeven en veel fans vinden het een leuke away, hoewel dat nieuwe stadion van ze geen lust voor het oog is. De club zette voor WO II enkele nette prestaties neer in de FA Cup en werd mede daardoor in 1950 gekozen om in de Football League te komen spelen en, met uitzondering van de seizoenen 90/91 en 91/92, speelden ze altijd in de League. De laatste keer dat beide clubs elkaar in een officiële wedstrijd tegen kwamen was in de FA Cup van 1968. Colchester won voor 16807 man met 0-2. Zoveel kunnen er zaterdag niet eens komen, maar het leeft wel ontzettend in Essex.

Op de DT116 manier:

Tividale (9) v Stratford Town (9) 5-2 (att. 117)

Maine Road (9) v Bacup Borough (9) 2-1 (att. 68)

Hastings United (7) v Chatham Town (8) 3-1 (att. 101)

Blyth Spartans (7) v Workington (6) 1-1 (att. 502)

Workington v Blyth Spartans 1-0 (att. 219)

Leek Town (8) v Altrincham (6) 0-2 (att. 962)

South Park (9) v Metropolitan Police (7) 0-3 (att. 643)

Chelmsford City (6) v Colchester United (3) 3-1 (att. 3016)

Op de Brian James manier:

Tividale (9) v Stratford (9) 5-2 (att. 117)

Heath Hayes (9) v Tividale (9) 3-4 (att. 70)

Wolverhampton Casuals (9) v Tividale (9) 1-1 (att. 44)

Tividale v Wolverhampton Casuals 4-2 (att. 101)

Hinckley United (6) v Tividale (9) 5-3 (att. 239)

Hinckley United (6) v Ossett Albion (8) 2-2 (att. 270)

Ossett Albion v Hinckley United 1-0 (att. 222)

Bradford Park Avenue (6) v Ossett Albion (8) 4-1 (att. 477)

Doncaster Rovers (3) v Bradford Park Avenue (6) 3-1 (att. 4602)

Advertenties

3 Reacties op “The Road to Wembley: Chelmsford City v Colchester United

  1. Chelmsford is volgens mijn informatie ook de eerste fan-owned club in Engeland. Al sinds 1993 staan de supporters daar aan het roer,

  2. En Chelmsford won verrassend met 3-1 voor een uitverkocht huis.

  3. Heel wat clubs claimen de eerste fan owned club te zijn. Het hangt ook af hoeverre de fans het echt voor het zeggen hebben. In Turkije is elke club verplicht fan owned, het is de enige toegestane bestuursvorm op papier. In praktijk worden de clubs echter gewoon geleid door een bestuur, gelukkig maar. Ik meen dat Duitsland ook een systeem heeft dat fan owned promoot, en meer dan 49 percent van de aandelen bij dezelfde persoon of investeerder is verboden. Maar ook daar zijn quasi geen clubs echt “fan owned”. Dus er is altijd de nuance of een club fan owned is in de zin van “1 stem per fan” of gewoon fans die een zeker aandeel hebben binnen een club met echter een duidelijke hiërarchie. Twee behoorlijk verschillende concepten. Ik denk dat fan owned zoals wat Bilbao en Barcelona doen nog best OK is, de socio’s verkiezen het bestuur en die nemen dan het gezag in handen. Fan owned in de letterlijke zin (dus 1 stem per fan) is een concept waar ik niet in geloof.

    Ideaal, maar dat is louter mijn persoonlijke mening, is dat alle profclubs in overheidshanden komen. Ik ben als communist sowieso voor het nationaliseren eerder dan privatiseren, en sport hoeft hier geen uitzondering te zijn. Amateurclubs kan je natuurlijk niet allemaal nationaliseren, doch een bestuur onder stricte overheidscontrole volstaat op lokaal amateurniveau wel. De profclubs zouden idealerwijs geheel in staatshanden komen. Again, dit is louter mijn opinie.

    Als we over fan owned spreken kan ik nog ergens heil zien in het verkiezen van een bestuur door de fans, maar in het “1 stem per fan” principe geloof ik niet.
    .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s