Bertie Peacock: The Little Ant

Wie in Noord-Ierland Coleraine zegt, zegt meteen Bertie Peacock. De man is een legende in de stad en ver daar buiten. In Glasgow adoreert men deze in 2004 overleden voetballer. Het groene deel dan, want ondanks zijn protestantse komaf, is Peacock juist een legende bij Celtic. Ik wist dat er een aantal jaar geleden een standbeeld voor hem was neergezet in Coleraine. Dat was dan ook een vinckdoel, toen ik de stad aandeed. Het beeld staat in het centrum en was dus snel gevonden. In het overwegend protestante Coleraine is ervoor gekozen om het beeld niet in een shirt van Celtic te hijsen, maar een van Noord-Ierland. Ook mooi en het zorgt ervoor dat sektarische mafkezen het beeld niet vernielen.

Bertie Peacock werd 29 september 1928 geboren in het Noord-Ierse Coleraine. Zijn eerste club was de lokale FC. Peacock, een speler die zowel in de verdediging als op het middenveld uit de voeten kon, viel al snel op en in 1948 vertrok hij naar Glentoran, een van de grootste clubs van Noord-Ierland. Ook daar stak Peacock er bovenuit en veel Engelse en Schotse clubs dongen naar zijn diensten. Het werd Celtic. Opvallend, want Peacock was een Noord-Ierse protestant en die moesten weinig hebben van Celtic. Voor Peacock was dat geen bezwaar, want hij was nooit sektarisch en had ook katholieke vrienden. Peacock zou de jaren erop een goede combinatie vormen met linksbinnen Charlie Tully, toevallig een Noord-Ierse katholiek.

Peacock groeide bij Celtic uit tot een publiekslieveling. Hij werkte keihard, en kreeg daardoor de bijnaam “The Little Ant”. Peacock werd aanvoerder. Niet alleen van Celtic overigens, maar ook van Noord-Ierland. Dat pikte het Noord-Ierse publiek overigens wel, in tegenstelling tot de volgende aanvoerder die voor Celtic speelde (Neil Lennon) die met de dood werd bedreigd door mafkezen. In 1953 was Peacock lid van het team dat de Coronation Cup won, het toernooi tussen vier topteams uit Engeland en vier uit Schotland ter ere van de kroning van Queen Elisabeth II, die bizar genoeg nog altijd op de troon zit. Verder won hij met Celtic de double in 1954 en was hij aanvoerder van het team dat Rangers met 7-1 versloeg in de finale van de League Cup.

Helaas zat Peacock nét in de verkeerde tijd bij Celtic. Jimmy McGrory was manager en ondanks dat hij topspits was, 472 goals in 445 wedstrijden, was hij geen sterke manager. Daarnaast was het bestuur vooral geïnteresseerd in het verkopen van spelers om hun eigen zaken te vullen. Tussen 1938 en 1966, dat laatste jaar werd Celtic weer kampioen in het eerste jaar onder Jock Stein, pakten The Bhoys alleen in 1954 de titel. De enige dus die Peacock won als speler van Celtic. Veel te weinig voor zo’n goede speler, maar eigenlijk waren alleen hij, Charlie Tully en Bobby Collins echte toppers in die jaren. Peacock was ook aanvoerder van Celtic en werd gezien als een echte leider. Hij kreeg dan ook een daverende ovatie toen hij in 1961 afscheid nam van Celtic. In totaal speelde hij 453 wedstrijden en scoorde hij vijftig keer.

Internationaal waren er ook successen voor Peacock. Zo was hij aanvoerder van het Noord-Ierse team dat in 1958 de kwartfinale van het WK haalde. In de poulefase werden ze tweede, vóór Tsjechoslowakije en Argentinië, waarna de Fransen in de kwartfinale te sterk voor ze waren. Maar die kwartfinale is bij de folklore van het Noord-Ierse voetbal gaan horen. Peacock was in totaal twaalf jaar international voor Noord-Ierland en maakte daarin twee goals. “The Little Ant” zou van 1962 tot en met 1967 manager van zijn land zijn. Hij deed het redelijk. Zijn grootste wapenfeit is dat hij George Best een kans gaf in het elftal, een keuze waar hij nooit spijt van heeft gekregen.

Na zijn vertrek bij Celtic kon Peacock bij veel clubs terecht, maar hij koos ervoor om terug te keren bij Coleraine. De kleine mier werd er speler-manager van zijn hometown club. The Bannsiders hadden tot op dat moment nog helemaal niets gewonnen. Dat veranderde nadat Peacock manager werd. In 1964 werd Coleraine op een haar na kampioen. Een jaar later werden ze opnieuw tweede, maar werd wel de eerste hoofdprijs gewonnen: de Irish Cup. In 1969 en 1970 won Coleraine de Blaxnit Cup, een bekertoernooi voor Ierse en Noord-Ierse clubs. Zeven jaar bestond dit toernooi en The Bannsiders zijn het enige team dat tweemaal de beker won.  Die finale van 1969 was tevens de laatste keer dat Peacock meevoetbalde.

In 1970 verbaasde Coleraine de hele voetbalwereld door Kilmarnock uit te schakelen in de UEFA Cup. Schotland was toen nog een A-land en Noord-Ierse clubs wonnen zelden. In 1972 werd opnieuw de Irish Cup gewonnen. Maar er was nog altijd één prijs die Peacock heel graag wilde winnen: de titel. Dat lukte eindelijk in 1974. Het is tot op de dag van vandaag de enige keer dat Coleraine landskampioen werd. Peacock vond dat zijn taak volbracht was en nam ontslag. Hij besloot ook helemaal te stoppen als manager. Hij werd gewoon supporter van de club en later werd hij vice-president.

Peacock ging zich na zijn afscheid als manager richten op jeugdvoetbal. Hij werd een van de initiatiefnemer van de Milk Cup, een van de grootste jeugdtoernooien ter wereld. In 1986 werd hij geridderd vanwege zijn verdiensten voor het jeugdvoetbal. In 2004 stierf Peacock op 76-jarige leeftijd aan een hartaanval. Twee jaar later werd de club Bertie Peacock Youths opgericht ter ere van hem. Die club is uitgegroeid tot een van de betere jeugdclubs van Noord-Ierland. Het zou mooi zijn als er spelers van die club ooit uitkomen voor Coleraine. In 2007 werd besloten dat er een standbeeld moest komen. Daardoor zal hij nooit vergeten worden in Coleraine.

Advertenties

Een Reactie op “Bertie Peacock: The Little Ant

  1. William van Holsteijn

    Leuk stuk, zeer uitgebreid. Als rechtgeaarde Celtic-fan had ik (toch) nog nooit van hem gehoord dus was extra geinteresseerd.
    En jij noemde t op twitter n stukje….!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s