The Flying Monk ground

Komende zaterdag is het weer Non-League Day, ieder seizoen weer een van de hoogtepunten van het Engelse amateurvoetbal. Net zoals vorig seizoen, besteden we er dit jaar natuurlijk ook weer aandacht aan. Dit jaar door er een club uit te lichten. Of eigenlijk geen club, maar een stadion. Of eigenlijk ook geen stadion, maar een stadionnaam. Het gaat namelijk om The Flying Monk ground van Malmesbury Victoria. Misschien wel de mooiste stadionnaam in Engeland. Het is jammer dat het stadion zo saai is, de competitie waarin ze spelen erg teletoeterig en dat Malmesbury zo’n pokke eind weg is, anders zou ik deze club wel eens vincken. Alleen al om de naam van die ground.

De naam van het stadion is afkomstig van een, helaas gesloten, pub in Malmesbury. Gelukkig is er nog een foto van bewaard gebleven. Bovenaan dit artikel staat nog het pub sign van deze boozer. Maar deze pub heeft z’n naam natuurlijk ook ergens vandaan. Ooit leefde in Malmesbury namelijk de monnik Eilmer. Eilmer vond het goed toeven in de Malmesbury Abbey, maar het was ook allemaal wel wat saai al dat bidden. Eilmer las daarom heel veel. Een van de mooiste verhalen vond hij het Griekse verhaal van van Icarus gelezen. Icarus was, samen met zijn vader gevangen genomen op Kreta en wilde ontsnappen. Hij maakte vleugels en vloog weg. Icarus werd echter overmoedig ging te dicht bij de zon vliegen, waarna de was van zijn vleugels smolt en hij in zee stortte.

Vliegen, dat leek Eilmer ook wel wat. In 1010 bouwde hij een stel vleugels, ging op de abdj van Malmesbury staan en vloog uiteindelijk 200 meter, voordat hij een harde landing maakt. Eilmer overleefde en kreeg de bijnaam “The Flying Monk”. Eilmer was wel de rest van z’n leven kreupel, maar dat weerhield hem er niet van om nog een poging te ondernemen. Alleen ging dat feestje niet door, want de abt stak daar een stokje voor. Hij had genoeg van Eilmer fratsen. Toch werd Eilmer een legende en in 1920 werd hij geëerd met glas in loodraam in Malmesbury Abbey. Twee jaar geleden was er zelfs een groot feest het stadje, vanwege het feit dat het duizend jaar geleden was dat Eilmer zijn poging deed. Maar de mooiste tribute blijft nog altijd het feit dat de lokale voetbalclub in The Flying Monk ground speelt.

Advertenties

4 Reacties op “The Flying Monk ground

  1. The Frying Pan, was dat ook geen stadion in Engeland? Dat is ook zo eentje dat je zuiver voor de naam alleen zou vincken. Als gothic fanaat vond ik Dark Lane geweldig, jammer dat dat stadion niet meer gebruikt wordt.

    The Flying Monk… Het klinkt geweldig al moet ik zeggen dat ik liever van pastoors uit de buurt blijf. We hebben in België niet zo een beste reputatie wat betreft de geestelijken hun gedrag …

  2. Dat is The Dripping Pan in Lewes. Fraaie naam inderdaad, net als The Giant Axe in Lancaster. Zelfs zonder die naam is dat al een leuke ground. En dan is er, voor de liefhebbers van toilethumor onder ons, nog Butthole Lane van Shepshed Dynamo.

    • Butthole Lane. Dat zou een perfecte titel zijn voor een ranzige Oost Europese pornofilm met veel gebruik van de “achterdeur” … Laten we ook Gayfield Park in Arbroath niet vergeten. Minder ranzig maar heel poëtisch: “Solitude” en “Seaview”, beiden in Belfast. Dat zijn heel fraaie stadionnamen. In België en Nederland zijn veel te veel stadions (her)noemd naar vage sponsors. Het “Vast & Goed Stadion”, “Fujifilm Stadion”, … Daar wordt de doorsnee fan niet meteen vrolijk van. Het dieptepunt is Pizza Hut Park, het stadion waar Colorado Rapids uit de hoogste divisie in de VS in spelen (gelukkig gecompenseerd door briljante clubnamen als San Jose Earthquakes, New England Revolution, Chicago Fire, Kansas City Wizards, …)

  3. Ik vond het Bargain Booze Stadium van Witton Albion wel wat hebben. Ook goed, The Old Spotted Dog van Clapton, Humbug Park van Crossgates Primrose, Billy Goat Park van Foxdale AFC en het Silentnight Stadium van Barnoldswick Town waar het volgens mij geen gekkenhuis is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s