Coppa Ottorino Barassi

Komende zaterdag eindelijk naar Tilbury. Ik ben vooral fan van deze club, omdat de naam ‘Tilbury’ nogal veel lijkt op die van de schôônste stad van ’t laand: Tilburg. Voor de rest heeft deze club eigenlijk niet veel. Het stadionnetje stelt niet gek veel voor, er komt weinig volk op af, het ligt in een naargeestig gebied en ze hebben fuck all gewonnen. Wat dat betreft zijn er veel meer parallellen te trekken met onze zusjes uit Breda. In de prijzenkast van Tilburg pronken de schaal voor de titel in de Isthmian Division Two, twee Isthmian League Cups en de vage East Anglian Cup. Maar bijna had er een internationale prijs bijgestaan, want in 1976 werd bijna de Coppa Ottorino Barassi gewonnen.

De Coppa Ottorino Barassi, alleen al door de naam ben ik fan van deze cup. Sowieso mag ik graag obscure bekertoernooien volgen, maar dit is wel een heel obscure, want buiten mijzelf heeft alleen UltraHenk van dit toernooi gehoord. Op zich wel logisch, want het was een toernooi in de marge van het voetbal. Vanaf 1968 werd namelijk besloten om de winnaars van de Engelse FA Amateur Cup en de Italiaanse variant, de Coppa Italia Dilettanti, tegen elkaar te laten spelen. De strijd ging over twee wedstrijden: één in Italië en eentje in Engeland. Om de beker nog wat cachet te geven, werd hij vernoemd naar Ottorino Barassi. Barassi was een überbobo, die zowel bij de Italiaanse bond als de FIFA diverse functies heeft gehad. In 1954 was hij een van de oprichters van de UEFA.

Een vage beker vernoemd naar een bobo, zo heb ik ze graag. Het leverde voor de fans van de kleine clubs onvergetelijke trips op. Want hoe vaak kom je als Engelsman nu in Ponte San Pietro, Montebelluna en Jesolo? Daarnaast leverde het een prijs op voor de Engelsen, want vanaf de eerste in 1968 tot en met 1975 (in 1974 werd hij niet gespeeld vanwege organisatorisch problemen) won de Engelse club iedere keer. Dat laatste jaar was het overigens niet meer de winnaar van de FA Amateur Cup die deelnam, want die werd in 1974 afgeschaft, maar de winnaar van de Isthmian Second Division. Staines was dat in 1975 en won tweemaal van Banco di Roma.

In 1976 was het Tilbury dat voor het eerst een keertje kampioen werd. De beloning was niet alleen promotie, maar ook deelname aan de Coppa Ottorino Barassi. Tegenstander was Soresina, uit de buurt van Cremone. Voor veel spelers was het de eerste keer dat ze Engeland uitgingen. Het werden twee spannende wedstrijden, die allebei eindigden in 1-1. Penalty’s moesten de beslissing brengen en Engelsen en strafschoppen is nog een slechtere combinatie dan Nederlanders en pingels. Uiteraard verloren de Engelsen. Het werd 5-3 na strafschoppen voor Soresina en voor het eerst won een Italiaanse club de beker. Het was tevens de laatste keer dat dit toernooi werd gespeeld, dus als Tilbury deze wisseltrofee had gewonnen had ik hem zaterdag mooi kunnen bezichtigen in Essex. Helaas is het leven zo niet, maar het blijft een mooi avontuur voor The Dockers.

Advertenties

9 Reacties op “Coppa Ottorino Barassi

 1. Banco di Roma, briljante clubnaam. Visioen van stoffige kantoorklerken in korte broeken en uitbetaling in zwart geld.

  • Ja, ik kan me ook niet voorstellen dat Banco di Roma een zuivere amateurclub was.

   • Beter een niet-zuivere amateurclub dan een niet-zuivere profclub, zoals in het mediterrane gebied nog als eens het geval is. Zondag was het geloof ik 600.000.000,- schuld tegen 600.000.000,- schuld, eindstand
    2-2. ontopic: joris, zijn er nog meer van die obscure bekertoernooien die wij niet kennen? Watney cup, Coppa Ottorino Barassi… ze worden steeds mooier…….

   • In Brussel is er een liga die “Interbanken” heet, dat zijn enkel teams van diverse banken tegen elkaar en hoe ze het klaarspelen weet ik niet, maar er zijn zowaar 3 divisies. Dat moet wel betekenen dat er sommige banken meer dan 1 team personeelsleden inschrijven want er zijn onvoldoende banken in België om een liga met 3 afdelingen te vullen. Maar die liga bestaat wel echt, bijna alle wedstrijden vinden in Brussel plaats. Er was vroeger ook nog een liga voor enkel advocaten en eentje voor spoorwegpersoneel maar die zijn helaas stopgezet.

    Over obscure bekers gesproken: naast de “gewone” Europa League organiseert UEFA jaarlijks ook een soort UEFA Cup voor amateurselecties. Voor het UK deed een selectie van het eiland Man daar aan mee een paar seizoenen geleden, alsook een selectie van amateurs uit een Noord Ierse recreatieve liga. Die moesten dan tegen gelijkaardige amateurselecties uit Oostbloklanden en Zuid Europese landen. Mooi toernooi, want hoe anders komt een bewoner van het eiland Man ooit in pakweg Moldavië of zo? Hoe je precies kwalificeert voor die UEFA Cup voor amateurs weet ik niet, ik denk dat elk land zijn FA een eigen criterium heeft om de deelnemers aan te duiden. Allicht duiden ze in het UK een soort county selectie aan eerder dan een amateurclub, vandaar die selectie uit het Isle of Man die namens Engeland meedeed aan die UEFA Cup voor amateurteams. Ik ben absoluut geen UEFA liefhebber maar het is wel mooi dat ze toch moeite doen om zo een toernooi te organiseren, jammer dat het niet meer media aandacht krijgt.

    Ik treed Tim K overigens bij. In Spanje is het echt absurd hoe mensen dwepen met de sterren van Real en Barca. Die gasten verdienen een schandalig bedrag voor het beoefenen van, laten we eerlijk zijn, een spelletje. Intussen staan die clubs voor miljoenen in het rood, en overleven ze door leningen bij de banken. Die banken gaan op hun beurt geld bij de overheid lenen, waardoor de overheid moet besparen op zaken als onderwijs en gezondheidszorg. En de mensen blijven intussen maar dwepen met de Messi’s en Ronaldo’s van deze wereld, de wereld op zijn kop. Als de heren uit Barcelona en Madrid ietwat menselijk zijn en echt een heldenstatus willen, dat ze dan eens een jaar gratis spelen en hun loon aan het goede doel afstaan. Ze hebben toch al geld genoeg voor de rest van hun leven, maar als ze nu eens hun loon zouden afstaan zodat de 25 procent werklozen in Spanje een extraatje krijgen, dan pas zouden ze echt een heldendaad verrichten. Spanje is een extreem voorbeeld maar in feite is enkel de Duitse competitie gezond als we de echte top bekijken. In Italië, Engeland en Frankrijk heb je hetzelfde probleem als in Spanje, misschien op kleinere schaal maar toch. Ik vind het ronduit schandalig dat iemand die op een bal trapt meer verdient dan een arts die levens redt. In plaats van te gaan betogen, dat al die mensen eens massaal de rug toekeren aan die grote clubs, dat zou pas een statement zijn.

    Ik weet het, ik zal als communist wel tot een minderheid behoren, maar ik hou niet van fan owned clubs, clubs met rijke geldschieters, etc… De enige bestuursvorm die ik echt helemaal goedkeur is dat clubs in overheidshanden zijn, elke club krijgt van de overheid hetzelfde bedrag om mee te werken, en voetballers mogen geen hoger loon krijgen dan de doorsnee bediende. Dan zouden ze zich nog tevreden mogen prijzen dat ze van hun hobby hun beroep mogen maken.

    Dus ik volg Tim hier: liever een amateurclub die niet helemaal zuiver op de graat is, dan geldverslindende clubs als Real, Barca, Chelsea, Man United, … Als er dan toch niet-koshere praktijken gebeuren, dan zie ik het liever in het amateurvoetbal op kleine schaal dan dat banken moeten lenen om op hun beurt dan weer profclubs met torenhoge schulden te kunnen leningen geven. Trouwens, het is algemeen geweten in België dat zwart geld het amateurvoetbal levende houdt. Ik neem aan dat dit in elk land zo is. Voor lokale sponsors is zo een lokale club vaak het gedroomde middel om zwart geld wit te wassen. Eerlijk? Nee, maar het is klein bier vergeleken met wat die europese topclubs doen, en als zo een amateurclub dan een goede jeugdwerking heeft en een sociaal belangrijke rol speelt dan zou ik al snel een oogje dichtknijpen.

   • Overigens Tim, over obscure toernooien gesproken, wat dacht je van de Beker van de Rozenstreek? Pure poëzie. Helaas een toernooi dat A-A is wegens gebrek aan interesse en geld.

    Voorts meen ik dat Joris op zijn site een verslag had van een Schotse bekerwedstrijd waar quasi niemand buiten Schotland ooit van gehoord had. De naam schiet me niet meteen binnen.

    Het cult toernooi onder de obscure toernooien is de Clericus Cup, de beker van Vaticaanstad. Alle teams bestaan uit student priesters, en er is het unieke concept van de blauwe kaart: een fout die net geen geel waard is krijgt blauw, waarbij de speler 5 minuten naar de kant moet om te bidden en daarna weer het veld op mag. Pure cult _O_ . 1 van die teams heeft een kleine ultra aanhang. Vrome christelijke ultra’s, ben benieuwd wat ik me daarbij moet voorstellen…

 2. Ja, best veel. Ooit komen er nog stukjes over de Blaxnit Cup, de Texaco Cup, de FA Vase, de Gold Cup, de Anglo-Italian Cup, de Glasgow Cup en de Anglo-Scottish Cup. Jammer dat er tegenwoordig weinig bekers meer zijn, vanwege het belang om maar niet te degraderen.

  • Geweldig. Veel mooi leesvoer in het verschiet dus. Ja, zeker jammer. Er is toch niks mooier dan een echte knock out wedstrijd. En dan het lieft zonder uit- en thuiswedstrijd, maar gewoon één wedstrijd knallen. Wat dat betreft is onze eigen knvb cup er wel op vooruitgegaan met de grote clubs zo vroeg in het toernooi erbij. En je ziet gelijk dat het nog spannend is ook….

   • Mogen bij jullie nog steeds reserveteams meedoen aan de beker? Ik herinner me nog dat eind jaren 90 zowel Ajax als Jong Ajax de halve finales bereikten van de beker. Zoiets is toch een afknapper. Kaiserslautern moest een keertje zijn eigen amateurteam bekampen in de beker, Real Madrid won zelfs ooit een bekerfinale tegen haar eigen tweede team.

    Eerlijkste concept voor een beker is inderdaad een enkele wedstrijd (en geen thuisvoordeel afstaan aan de grotere club), geen seeded clubs of reekshoofden, gewoon allemaal de pot in, en het lot beslist. Wat dat betreft zijn de FA Cup en de Coupe de France de mooiste bekers. Hopelijk gaan die hun concept niet snel omgooien.

 3. Je vraagt je ook wel af hoe het was voor de Romeinen van Almas Roma om af te reizen naar het verre, koude, obscure North Shields. Dat moet voor die mannen ook een onvergetelijke ervaring zijn geweest.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s