Highland derby

Ik houd van het obscure. Zo kan ik genieten van mijnwerkersdorpjes, vervallen kustplaatsjes en mysterieuze gebieden. De Schotse Hooglanden hebben me altijd gefascineerd. Door de film “Highlander”, maar ook door de uitgestrekte vlaktes waarin je niets of niemand tegenkomt. Het voetbal is er ook lange tijd onbekend geweest door de afgelegen ligging. Aberdeen was lange tijd de meest noordelijke Leagueclub in Schotland. Aberdeen, dat is voor Highlanders bijna Engeland. Een tropische locatie. Uiteindelijk werden er in 1994 (Ross County en Inverness) en in 2000 (Peterhead en Elgin) clubs uit de Highland League toegelaten. Inverness bereikte al snel de SPL en afgelopen april deed Ross County ze na. Daardoor wordt de SPL nu getrakteerd op een ware Highland derby.

De fusieclub Inverness Caledonian Thistle en Ross County speelden op 13 augustus 1994 hun eerste wedstrijd in de Schotse Football League. Twee weken later stond hun eerste ontmoeting ooit op het programma. Meteen ook de eerste Highland derby in de SFL. In Dingwall won Inverness met 1-3. De return in Invereness werd 0-0, waarna Ross County in de New Years derby met 3-1 won. De laatste wedstrijd van het seizoen werd 3-0.  Hoewel Caley in de onderlinge ontmoetingen de sterkste was geweest, was het Ross County dat hoger eindigde in de competitie: derde tegenover een zesde plek voor Inverness. Het verschil tussen beide clubs was maar liefst vijftien punten. Dat vonden ze wel mooi in Dingwall, want de grote stad was verslagen.

Het jaar erop was het omgekeerd. Ross County won allebei de thuiswedstrijden en in Inverness werd het 1-1. Maar ditmaal eindigde Caley hoger (derde plek) dan Ross County (vierde plek). Het seizoen erop liet Inverness duidelijk zien dat ze de sterkere club van de twee waren. Alle vier de derby’s werden gewonnen (dat heeft geen van de twee clubs sindsdien gedaan) en Caley werd kampioen. Ross County, dat derde was geworden, zat daardoor zonder derby. Twee seizoenen later, in 1999, werd Ross County kampioen van SFL3, maar in hetzelfde jaar werd Inverness tweede in SFL2 en promoveerden ze ook. Weer geen Highland derby. Gelukkig slaagde Ross County er in 2000 in om ook naar de SFL1 te promoveren en de Hoogmis van de Hooglanden stond weer op het programma.

Vier seizoenen lang zouden beide clubs tegen elkaar spelen, en dat vier keer per jaar. Ook al eindigde Inverness meestal hoger, de derby’s waren redelijk in balans: Caley won zeven keer,  vijf keer werd het gelijk en Ross County pakte de overige vier winstpotten, waaronder een 1-5 in en tegen Caley. Tot op de dag van vandaag de hoogste uitslag in een Highland derby. Het seizoen 2001/2002 was ook een mooie voor Ross County, want ze werden toen vierde. Inverness werd slechts zesde en voor de tweede keer in de geschiedenis, eindigden The Staggies hoger dan de grote buurman. Ondertussen waren er in die jaren ook twee bekerontmoetingen. In zowel de Challenge Cup als de Scottish Cup was Inverness met 1-0 te sterk.

In 2004 promoveerde Inverness en ze groeiden uit tot een redelijke SPL-club. Ross County maakte nooit echt aansprak om te promoveren en in 2007 degradeerden ze zelfs naar het derde niveau. Een derby leek verder weg dan ooit, maar twee jaar later stond hij weer op het programma. Ross County was in 2008 weer gepromoveerd en Inverness in 2009 verrassend gedegradeerd. In 2009/2010 stond de derby maar liefst vijf keer op het programma, want ook de in de Challenge Cup kwamen ze elkaar weer tegen. Er zijn weinig zekerheden in het leven, maar dat Inverness de Highland derby met 1-0 wint is er eentje van. Dat werd het dan ook. Caley zou de finale halen en met 3-2 verliezen van Dundee. Daar was ik bij en was een van de leukste wedstrijden die ik ooit bezocht.

In de competitie leek Dundee ook te sterk voor de rest. Inverness begon ook niet sterk aan de competitie. De eerste derby werd 1-3 voor Ross County en de return in Dingwall eindigde in 2-1 voor The Staggies. Die pot had ik bijna bezocht, want de Highland derby stond hoog op mijn verlanglijstje. Helaas viel deze op dezelfde dag als Raith Rovers v Dunfermline en ik koos daar voor. Na de jaarwisseling veranderde de vorm van beide teams. Dundee en Ross County leken uit te gaan maken wie de titel zou gaan winnen, maar het was uiteindelijk Inverness dat hem zou pakken. Van de laatste twintig wedstrijden wonnen zij er vijftien en werd het vijfmaal gelijk. Daarbij zat een 0-0 in Dingwall, maar de return werd met 3-0 gewonnen. Ross County zakte weg en werd vijfde, terwijl Inverness de titel pakte en weer naar de SPL mocht. Wel speelde Ross County de bekerfinale, dankzij onder andere een overwinning op Celtic in de halve finale, maar die werd verloren tegen Dundee United.

In 2010/2011 leek Inverness lange tijd op weg naar Europa, maar uiteindelijk werden ze slechts zevende. Ross County bakte er niets van en moest uitkijken voor degradatie. Ze werden slechts achtste, een plekje boven de degradatiestreep. Maar afgelopen zomer keerde wondermanager Derek Adams weer terug. Ross County had wat geld te investeren en won de titel met een gigantische voorsprong. Inverness had het even moeilijk, maar kwam uiteindelijk niet echt in degradatiegevaar. Gelukkig maar, want daardoor staan er weer een Highland derby’s op het programma dit seizoen. Morgenavond is de eerste, in Inverness. Ik hoopte dit jaar de versie in Dingwall te vincken, maar op 2 januari diep de Highlands in gaan, is geen goed idee. Misschien dan maar de tweede, als beide clubs in dezelfde helft komen na de split.

Een Reactie op “Highland derby

  1. Hoewel geen fan, eerder sympathisant, is Inverness al jaren mijn favoriete Schotse club. Het is mooi dat er eindelijk een Highland derby komt op het hoogste niveau. Mocht ik geen angststoornissen hebben en me daardoor niet tot dagtrips moeten beperken, zou ik zulk een wedstrijd met veel plezier bijwonen. Helaas dus momenteel een onmogelijkheid voor me maar als dit op TV komt zet ik me wel in de Irish pub pal voor de TV. Jammer dat de eilanden rondom de Highlands geen club in de League hebben doch begrijpelijk, begin maar eens om het betaalbaar te houden elke twee weken vanuit Stornoway of Lerwick richting Glasgow of Edinburgh te reizen. Praktisch en financieel gezien is Elgin echt wel het noordelijkste dat mogelijk is voor de League vrees ik, een Wick Academy draait goed als amateurclub maar die zouden nooit elke uitwedstrijd zo ver tot zuid Schotland kunnen reizen zonder zich in de schulden te steken. Wel mooi dat er voor de beker soms nog obscuurder clubs uit uithoeken van het land meedoen. Ik hoop nog altijd dat Celtic of Rangers eens uit bij Wick moeten, dat zou een enorm exotische trip zijn en gezien de Old Firm altijd op TV komt zou dat een glimp in een extreme uithoek toelaten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s