Preview Vincktrip

Er zijn vier dingen zeker in het leven: je wordt geboren, je moet belasting betalen, je sterft en SJ en ik gaan in het najaar vincken in (N-)Ierland. De traditie startte in 2009 en we zijn nu alweer toe aan de vierde editie. Dit seizoen leken we voor het eerst Noord-Ierland links te moeten laten liggen, maar uiteindelijk zien we daar zelfs twee wedstrijden dankzij verschuivingen. Ons oorspronkelijke plan was namelijk Finn Harps op vrijdagavond, Ballimanard op zaterdagmiddag en Sligo zaterdagavond. De potten van Finn Harps en Ballimanard werden verschoven, waardoor deze drie wedstrijden niet meer mogelijk waren. Een klein rouwmomentje, want nu lijkt zelfs (N-)Ierland niet meer veilig te zijn voor verschuivingen.

Maar gelukkig zijn we zo flexibel als Barbapapa en is er uiteindelijk is nog een mooi alternatief uit komen rollen. We landen vanmiddag in Belfast en gaan in die stad mijn favoriete Ierse club vincken: Cliftonville. Die spelen dan tegen de enige andere ‘katholieke’ club op het hoogste niveau in N-Ierland: Donegal Celtic. De volgende dag is het maar een klein stukje naar het noorden rijden om Coleraine v Dungannon Swifts mee te pakken. The Showgrounds van Coleraine staat op de gevarenlijst en mag er wel wezen. Goede vinck dus. Na die pot gaan we ruraal Ierland in om in Ballybofey Finn Harps het op te zien nemen tegen Waterford United. Ook een oud stadionnetje dat binnenkort weggaat. Op papier een heel mooie triple .

Advertenties

5 Reacties op “Preview Vincktrip

 1. Tenzij die niet meer op het hoogste niveau spelen, maar ook Newry City is qua achtergrond “katholiek” (ik zet dit tussen haakjes omdat geen enkele club in Noord Ierland nog langer spelers selecteert op basis van politiek of geloof, die tijden zijn gelukkig verdwenen).

  Ik heb Cliftonville-Donegal Celtic nog bijgewoond in 2006, het was toen die kooi er nog stond achter de ene goal. Het werd toen een saaie 0-0 maar Cliftonville nu is wel sterker dan het Cliftonville van toen, dus het zou me verbazen als Cliftonville deze pot niet wint met enkele goals verschil. Ze zijn nu een beetje een topclub in Noord Ierland, toen ik er was waren ze eerder een middenmoter. En Solitude is zo een geweldig stadion dat het nooit kan tegenvallen, wat de wedstrijd ook moge wezen.

  Finn Harps is 1 van de enige clubs in Ierland die ik nooit gevinckt heb toen ik er woonde, maar ik heb er wel een sjaal van, gratis gekregen van een Harps fan toen zij bij Shelbourne kwamen spelen. Opvallend was dat op een vrijdagavond en ondanks de afstand tussen Donegal en Dublin, er een 150 of 200 Harps fans meegereisd waren. Dat is meer dan sommige clubs vlakbij Dublin meebrachten aan fans. Een fanatiek publiek hebben ze bij Finn Harps wel, en met fanatiek bedoel ik in positieve zin: ze zijn erg trouw en komen in (naar Ierse normen) grote getale af op de wedstrijden. Derry City is de grote rivaal dus die vernoem je beter niet in Ballybofey.

  Het enige minpunt aan heel die streek is Daniel O’Donnell, de Ierse variant van Jan Smit of Frans Bauer. Die man zingt vreselijk slecht maar oudere dames (pensioengerechtigde leeftijd en ouder) vinden hem geweldig. Die vent is daardoor 1 van de best verkopende zangers van Ierland terwijl elke Ier jonger dan 50 jaar hem vreselijk vindt. Hij woont in Donegal en op de bejaarden na zijn ze er absoluut niet trots op. Wel de moeite en ook een exportproduct van Donegal is Moira Brennan, 1 van de beste zangeressen van Ierland (ook bekend met haar band Clannad)

  Coleraine staat al jaren op de gevarenlijst wegens geldproblemen maar ze overleven het telkens weer en vinden altijd net op het nippertje genoeg geld om te overleven. Gelukkig maar want zij hebben een naar Noord Ierse normen trouwe aanhang en een fraai stadionnetje. Zou zonde zijn als die club zou verdwijnen.

 2. Newry City is failliet. Twee jaar gedegradeerd en afgelopen seizoen niet gepromoveerd. Helaas bestaan ze dus niet meer.

  • Zonde. Toen ik in Belfast woonde stopte ik nu en dan eens in Newry onderweg naar Dublin toen ik in Dublin concerten ging bijwonen. Geen heel bijzonder stadje maar zeker levendig en geen klein dorpje of zo. Dus daar hoort gewoon een voetbalclub te bestaan, al was het maar om de jeugd de kans te geven te voetballen zonder helemaal naar Belfast of Dundalk te moeten rijden. Ik neem aan dat er wel lokale amateurclubs actief zijn maar dat is toch niet hetzelfde. In Omagh is de lokale club ook al bankroet gegaan. Het Noord Ierse voetbal wordt op den duur, op Portadown na, een soort Belfast League met een paar gastploegen die geen rol van betekenis spelen. Het kan niet gezond zijn voor de league als zowat de helft van de ploegen uit de hoogste reeks uit Belfast komen. Mooi dat in Belfast het voetbal nog ietwat floreert maar die andere steden horen gewoon ook een goed draaiende club te hebben.

   • Dat is inderdaad het gevaar. Nu Windsor Park helemaal verbouwd gaat worden, zal de competitie sowieso erg saai gaan worden met ieder jaar dezelfde kampioen. Die 5%-regel moet zo snel mogelijk worden afgeschaft, willen ze in N-Ierland nog iets van een competitie overhouden. Ben dan ook erg blij dat momenteel Cliftonville en Coleraine de lijstaanvoerders zijn. Tenminste eens was andere clubs dan Linfield.

   • As long as it lasts… Uiteindelijk gaat Linfield wel weer kampioen worden vermoed ik. Wat Noord Ierland nodig heeft is
    a) een tweede Belfastse club die echt langdurig meedraait bovenin (Cliftonville is aan een opmars bezig maar hoe lang duurt die? Crusaders idem dito: draaien goed maar onvoorspelbaar. en Glentoran heeft weinig geld)
    b) de andere steden zoals Newry, (London)Derry en Omagh die een club in de hoogste afdeling hebben

    Nu is de league de facto in feite een Belfast League met een paar gastclubs uit andere steden die geen rol van betekenis spelen. De laatste seizoenen kwam Linfield’s tegenstand vooral van Glentoran, Cliftonville en sporadisch Crusaders maar zolang al die clubs zo kort op elkaar spelen vissen ze qua sponsors en toeschouwers in dezelfde vijver. Het is onverklaarbaar dat men in andere steden geen club stabiel draaiende kan houden. Portadown houdt nog het beste stand, nochtans een veel kleiner oord dan pakweg Omagh, Derry of Newry die puur qua inwoneraantal en potentiële sponsors meer potentiëel hebben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s