Video of the Week: They will be dancing in the streets of Raith tonight

Over twee dagen speelt Celtic in de League Cup tegen Raith Rovers. Weinig bijzonders, zou je denken. Dat gaat een simpele overwinning worden voor The Bhoys tegen de middenmotor uit de First Division. Dat dacht ook iedereen in 1994, toen beide clubs tegenover elkaar stonden in de finale van dezelfde beker. Celtic had al zes jaar lang geen prijs gewonnen en het publiek smachtte naar een beker. De League Cup werd dan ook heel serieus genomen, maar het lukte weer niet. Het bleef 2-2 en uiteindelijk won Raith Rovers na het nemen van penalty’s. Het is de grootste prijs die Raith ooit won, want voor de rest werden er wat titels gepakt in de eerste en tweede divisie. De overwinning op Celtic leverde Raith zelfs een tripje naar Bayern München op. Die avond werd er dan ook gedanst in de straten van Raith.

Dat laatste klopt natuurlijk niet. Raith Rovers komt helemaal niet uit het plaatsje Raith, maar uit Kirkcaldy. Maar dat was niet bij iedereen bekend. In de jaren zestig won Raith Rovers een belangrijke wedstrijd en BBC-commentator Sam Leitch sloot af met de legendarische zin “They will be dancing in the streets of Raith tonight”. Dat vonden ze bij Raith in het begin niet leuk, omdat het de desinteresse van de BBC in de kleinere Schotse clubs nog maar eens bewees, maar later groeide het uit tot een running gag. Met name Jeff Stelling van Sky Sports gebruikte graag een variant op deze uitspraak. De uitslagen van de Welshe Premier League komen altijd als laatste en als TNS (stond vroeger voor Total Network Solutions) won, eindigde hij altijd met “They will be dancing in the streets of Total Network Solutions tonight.”

De uitspraak heeft Raith Rovers op de kaart gezet, hoewel er nog altijd mensen zijn die denken dat Raith Rovers uit het plaatsje Raith komen. Maar daar tillen ze nu niet meer zo zwaar aan. Vooral in 1994, toen de uitspraak overal te lezen was na de overwinning op Celtic, kon ze het daar in Kirkcaldy niets schelen. Het was ook een klassieke overwinning. Celtic kwam in de 84e minuut op 2-1 en de beker leek binnen. Eindelijk weer eens een prijs voor The Bhoys, maar het mocht niet zo zijn. Twee minuten later maakte Gordon Dalziel de 2-2. Verlengen dus. Daarin werd niet gescoord en het werden penalty’s. Uitgerekend Paul McStay, de beste man aan de kant van Celtic miste. 6-5 voor Raith Rovers en feest voor de mannen uit Kirkcaldy. Extra zuur was dat de finale, vanwege de verbouwing van Hampden, op Ibrox werd gespeeld.

Door de overwinning mocht Raith Rovers voor het eerst, en tevens voor het laatst, Europa in. In de eerste ronde werd GÍ Gøta uit de Faerøer opzij gezet en in de tweede ronde waren The Rovers te sterk voor ÍA Akranes uit IJsland. Mooie resultaten en die leverde Raith een droomloting op tegen Bayern München. In Schotland verloor Raith Rovers met 0-2, maar ondanks de kansloze missie reisden er duizenden fans van Raith mee naar het Olympia Stadion. Ze konden juichen, want bij rust stond het 0-1. Na de rust zette Bayern München de boel recht en werd het 2-1 voor de Duitsers, maar er was volop respect voor de Schotten. Het lokte Der Lothar jaren later de uitspraak uit dat hij maar drie clubs uit Schotland kende: Celtic, Rangers en… Raith Rovers. Hij kende ze wel, in tegenstelling tot de BBC-commentator.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s