Video of the Week: Maggie Thatcher, your Boys took a hell of a beating

De kwalificatierondes voor het WK 2014 in Brazilië zijn weer begonnen, ook voor Engeland. The Three Lions speelden twee dagen geleden uit tegen Moldavië en mogen over twee dagen op Wembley proberen op zes punten te komen, tegen Oekraïne. Vandaag precies 32 jaar geleden speelde Engeland ook een kwalificatiewedstrijd. Destijds in Oslo. Noorwegen stelde toen nog geen fuck voor en tegen Engeland werd flink opgekeken door de Noren. Noorwegen won echter met 2-1, waardoor Engeland de laatste wedstrijd tegen de Hongaren moest winnen om zich te kwalificeren. Dat lukte, maar iedereen zal zich deze pot tegen de Noren herinneren door de Noorse commentator die helemaal uit z’n plaat ging. De uitspraak “Maggie Thatcher, your Boys took a hell of a beating”, is legendarisch geworden.

Mensen van mijn leeftijd, zo net boven de dertig, zien Noorwegen als een redelijk voetballand. In 1994, 1998 en 2000 kwalificeerden ze zich voor eindrondes met stug voetbal. Als ze zich in 2014 gaan plaatsen verbaas ik me daarom niet, want ik heb de Noren al wel een op een eindtoernooi gezien. In 1982 was dat anders. Noorwegen was een van de zwakke broertjes ven Europa en hadden zich alleen in de oertijd van het voetbal (1938) geplaatst voor een eindtoernooi. Daarna waren ze een lachertje geworden. Een beetje te vergelijken met Andorra en Luxemburg. In de kwalificaties voor het EK in 1980 hadden ze slechts één puntje gepakt uit acht wedstrijden en was er onder andere thuis met 0-4 verloren van de Schotten. Noors voetbal stelde niets voor. Engeland had de heenwedstrijd op Wembley dan ook makkelijk met 4-0 gewonnen.

Op die koude woensdagavond in Oslo, stond er alleen nog iets voor de Engelsen op het spel. De Noren waren al uitgeschakeld en stonden onderaan in de poule. Engeland, Hongarije en Roemenië streden om de twee plekken die recht geven op het WK. De Engelsen hadden nog twee potten voor de boeg en winnen in Oslo betekende zo goed als zeker missie geslaagd. Ondanks dat de Noren al uitgeschakeld waren, kwamen zat Ullevaal stampensvol met 28500 man. In Noorwegen (en ook Zweden) zijn ze namelijk helemaal gefascineerd door het Engelse voetbal. Dat het nationale elftal van dat land langskwam, was dan ook een happening van jewelste. Men hoopte alleen niet geslacht te worden.

Engeland had een sterk team opgesteld, met Ray Clemence in doel, mannen als Bryan Robson en Glenn Hoddle op het middenvelder en Kevin Keegan en Trevor Francis (de eerste speler die meer dan een miljoen kostte) in de aanval. Ron Greenwood had zelfs zoveel keuze dat John Barnes op de bank zat. Het leek ook een makkie te worden, want na een kwartiertje spelen zorgde Robson voor de 0-1. Maar ineens stond Noorwegen op. Eerst maakte de in 2003 helaas aan kanker overleden Roger Albertsen (die een paar weken eerder door Winterslag was overgenomen van FC Den Haag, ook ex-Feyenoord) de 1-1, waarna Hallvar Thoresen (die na vijf seizoenen bij Twente net was overgenomen door PSV, is nog altijd de meest scorende buitenlander in de Nederlandse competitie) de 2-1 scoorde in de 41ste minuut. Engeland was in shock.

Het bleef 2-1 en commentator Bjørge Lillelien ging helemaal uit z’n plaat. Gelukkig is er Youtube, zodat iedereen het tegenwoordig kan horen. Lillelien was zo door het dolle heen dat ze uitgerekend Engeland hadden verslagen, dat hij allerlei namen van beroemde Engelsen, zoals Churchill, Lady Di, Lord Nelson,  ging opnoemen en ze vertelde dat ze hadden verloren van Noorwegen. Met name Thatcher werd er speciaal uitgelicht. Lillelien riep haar naam en vroeg of ze hem kon horen. Daarna sprak hij de legendarische zin: “Maggie Thatcher, your Boys took a hell of a beating”. Nog altijd een van de meest bekende uitspraken van een commentator en al ontzettend vaak gepersifleerd in de Engelse media. Bijvoorbeeld toen ze de Australiërs versloegen in de Ashes van 2002.

De gehele tekst van Lillelien, waarbij ik de Noorse stukjes maar heb vertaald:   “Vi er best i verden (we zijn de beste ter wereld)! Vi er best i verden! Vi har slått England 2-1 i fotball (we hebben Engeland met 2-1 verslagen met voetbal)! Det er aldeles utrolig (het is ongelooflijk)! Vi har slått England (we hebben Engeland verslagen)! England, kjempers fødeland (Engeland, het land van de voetbalreuzen). Lord Nelson, Lord Beaverbrook, Sir Winston Churchill, Sir Anthony Eden, Clement Attlee, Henry Cooper, Lady Diana, vi har slått dem alle sammen (we hebben ze allemaal verslagen), vi har slått dem alle sammen. Maggie Thatcher, can you hear me? Maggie Thatcher your boys took a hell of a beating! Your boys took a hell of a beating!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s