Harry Hotspur

Tottenham Hotspur bestaat 130 jaar, tijd om eens naar die vreemde ‘achternaam’ te kijken. Veel clubs hebben saaie achternamen. In Engeland zijn er ontelbare City’s, Town’s en United’s. Gelukkig zijn er nog een paar clubs die voor wat originelers kiezen. Tottenham Hotspur is een van die clubs. Er zijn weinig clubs die ‘Hotspur’ als achtervoegsel hebben en als ze er al zijn, zoals Holyhead Hotspur in Wales, dan is het afgeleid van Tottenham. De naam Hotspur is afkomstig van de ridder Harry Hotspur, gaat ver terug in de geschiedenis en is daarom zo mooi. Voor de oorsprong ervan moeten we terug naar Normandië om via Northumberland en diverse slachtvelden in Londen te eindigen.

In 1066 varen Willem de Veroveraar en zijn Normandiërs het kanaal over. Ze winnen de Slag bij Hastings en Engeland is van de Fransen, hoewel de Normandiërs eigenlijk gewoon nakomelingen van de Noormannen waren. Het is al bijna duizend jaar geleden, maar nog altijd zie je de invloed van Willem en zijn maten terug. Veel Engelse woorden zijn afkomstig uit het Frans en er zijn verschillende plaatsnamen die erg Frans klinken. Chapel-en-le-Frith vind ik altijd het mooiste voorbeeld. Maar terug naar Harry Hotspur, want met Willem kwamen er een hoop Normandische edelmannen mee. Die kregen grote stukken land van Willem in ruil voor hun steun. Een van de edelmannen was William de Perci (later verbasterd tot Percy). Die kreeg een mooie lap grond in het noordoosten van Engeland.

Zo gingen er eeuwen voorbij, terwijl de Percy’s ondertussen een mooi kasteel in Alnwick hadden neergezet en deden wat edelen in die tijd deden: neuken, vreten, vechten en belasting innen. De Percy’s werden gezien als de ongekroonde koningen van noordoost-Engeland. In 1364 werd een nieuwe troonopvolger geboren, Henry Percy. Deze Henry was nogal een heethoofd, wat hem de bijnaam Harry Hotspur opleverde. Hotspur betekent zoiets als ‘hete sporen’, vernoemd naar de sporen die Henry destijds aan de schoenen had om paarden in galop te krijgen en aan te vallen. Hotspur was overigens een positieve bijnaam, want door zijn vurige temperament ging hij altijd voorop in de strijd en leidde hij zijn troepen naar veel overwinningen.

Ondertussen zorgden de Percy’s ervoor dat Henry IV de nieuwe koning werd ten faveure van Richard II. Harry Hotspur werd een belangrijke commandant van het leger van de nieuwe koning en vocht tegen de Schotten en Fransen. Harry Hotspur kreeg een eretitel en werd officieel Sir Henry Percy. Maar in 1403 liep het fout. De Percy’s en Henry IV kregen een conflict over geld en het werd oorlog. Bij Shrewsbury kwamen beide legers elkaar tegen. Ondanks de uitstekende vechtkunsten van Harry Hotspur, verloor zijn leger. Hij kreeg een pijl in zijn gezicht en stierf. Henry IV liet zijn vroegere vriend onthoofden en daarna vierendelen. De lichaamsdelen werden naar de uithoeken van Engeland gestuurd om tentoon te stellen aan de bevolking. Van je vrienden moet je het hebben.

Henry Percy was een van de beste krijgers uit zijn tijd en werd zelfs door zijn tegenstander bewonderd, maar dat is niet de belangrijkste reden waarom hij nog altijd niet vergeten is. Shakespeare gaf  hem namelijk een prominente rol gaf in zijn toneelstuk Henry IV. Mede daardoor kent iedereen Harry Hotspur nog, want het verhaal wordt vaak voorgelezen op scholen. In Alnwick staat nog altijd het Alnwick Castle, dat ooit van de Percy’s was. Veel mensen zullen het al wel eens onbewust gezien hebben, want de buitenkant is gebruikt voor Zweinstein in de Harry (wéér een Harry) Potter-films. In Alnwick staat ook een standbeeld van Sir Henry Percy. Eigenlijk zou iedere fan van Spurs een keer op bedevaart moeten naar het noordoosten van Engeland om dat standbeeld en het kasteel te vincken.

Want waarom noemt een voetbalclub zich naar een ridder uit de veertiende eeuw? Dat is eigenlijk vrij simpel, want de Percy’s kregen, toen het nog boterde tussen hen en Henry IV, een stuk land dat in het hedendaagse Londen ligt.  Ook het Percy House staat daar in de buurt. Toen enkele cricketers die daar speelden een naam zochten, noemden zichzelf dan ook de Hotspur Cricket Club, vernoemd naar Harry Hotspur. Toen ze in 1882 ook een sport zochten om in de winter te beoefenen, werd dat voetbal. Op 5 september was het dan zover en werd Hotspur Football Club opgericht, twee jaar later veranderd in Tottenham Hotspur FC, vernoemd naar de wijk waarin de club speelde.

Het houdt hier overigens niet op met de link tussen Sir Henry Percy en Tottenham Hotspur, want ook het logo van de club hebben ze te danken aan deze oude ridder. Percy was namelijk ook een liefhebber van sport. Geen voetbal, maar hanengevechten. Deze hanen (cockerels) kregen ‘spurs’ aan hun poten, zodat het allemaal wat bloederig werd. Toen ze bij Tottenham een logo zochten, leek een cockerel ze wel gepast. In 1909 maakte een oud-speler, William James Scott, een bronzen cockerel en die op het dak van de West Stand stond (sttat nu veilig binnen en is vervangen door een replica). Veel elementen zijn verdwenen uit het huidige logo van Spurs (de zeven bomen gepland door de ‘seven sisters’), Bruce Castle, de twee leeuwen (het familiewapen van de Percy’s), maar de cockerel van Harry Hotspur mag en zal nooit verdwijnen.

Advertenties

6 Reacties op “Harry Hotspur

  1. Mooi achtergrondverhaal maar ergens toch ontgoochelend. Ik dacht bij die naam aan een soort geiser, een warmwaterbron op zijn IJslands, eerder dan een bitsige ridder. Ik heb gevoelsmatig nooit wat met Tottenham gehad en nu die laatste romantische illusie weg is doet de club me helemaal niets meer. Binnen Londen vind ik Barnet met verve de aangenaamste League club en voorts uiteraard Wingate & Finchley. Van de Premiership clubs uit Londen spreekt geen enkele me echt aan, de lower league clubs uit de stad zijn boeiender. Als ik echt een Londense PL club moet kiezen zou ik voor Chelsea gaan puur vanwege de Israelische connectie die er geweest is (Benayoun voorop) maar ik zeg dan wel Chelsea bij gebrek aan alternatieven. Londen zit vol leuke clubs maar die spelen allen in de lagere niveaus 😦

  2. Schitterend verhaal,ik zie het allemaal voor mij, leuk om de geschiedenis te leren kennen waar de clubnaam vandaan komt. Het gedrag van de edelen is in de loop der eeuwen niet veranderd.
    Groeten Hans.

  3. Pingback: The Tottenham Cockerel | Doing the 116 Blog

  4. Pingback: Boleyn Castle | Doing the 116 Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s