Celtic Park 120 jaar

Vandaag is het precies 120 jaar geleden dat Celtic voor het eerst een wedstrijd speelde op Celtic Park. Tegen Renton, in 1888 nog wereldkampioen, werd het 4-3 en 15000 man (ontzettend veel voor die tijd) kwamen kijken. Het was de eerste officiële wedstrijd in het stadion, dat een week eerder feestelijk was geopend met een sportdag. Het stadion werd omschreven als het beste en mooiste stadion in de UK. Een maand later zou Goodison Park de deuren openen en beide stadions werden gezien als de juweeltjes van stadionland. In die tijd waren er geen echte grote stadions en mede daardoor was Celtic Park heel bijzonder. Tijd om eens terug te kijken.

Overigens speelde Celtic de eerste vier jaar ook op Celtic Park, maar dat was een ander stadion 300 meter verderop. Door een huurverhoging van 900% besloot Celtic te vertrekken. Het oude Celtic Park, waar helaas geen foto’s of tekeningen van zijn bewaard gebleven, werd platgegooid en de Irn-Bru fabriek kwam er voor in de plaats. Hoeveel historie wil je op een plek hebben? Het was niet meer mogelijk om die huur op te brengen en het oog viel op een diepe kuil iets verderop. Daar werd klein gewonnen voor het maken van bakstenen. De kuil moest eerst gevuld worden met meer dan 100.000 kruiwagens met zand, maar de honderden vrijwilligers werkten keihard en binnen enkele maanden lag er een prachtig stadion met tribunes in Oost-Glasgow.

Voor de bouw van Hampden Park in 1903, werden er veel interlands gespeeld. Hierboven Schotland v Engeland uit 1894.

In 1929 verdween ook de Grant Stand aan de overkant. In 1898 betaalde bestuurslid James Grant (vandaar de naam) voor de bouw van deze tribune. Het was een van modernste tribunes uit die tijd.

Zoals zoveel clubs had Celtic een paviljoen. Dat was het kloppende hart van de club, totdat het in 1929 affikte en veel archieven uit de eerste jaren verloren gingen

Na de brand werd The Jungle vervangen en de tribune groeide uit tot een legende.

En in plaats van de Grant Stand kwam deze Main Stand, een imposant bouwwerk.

De  klassieke Main Stand had een imposante entree.

De gehele façade van de Main Stand, inclusief tram

Omdat Celtic in 1988 honderd jaar bestond, besloot het bestuur dat er een andere voorgevel nodig was. Dit is een van de laatste foto’s van de originele façade.

Avondwedstrijden waren altijd erg bijzonder op Celtic Park en dat is nog altijd het geval.

Vlak voor de verbouwingen in 1994 zag Celtic Park er zo uit.

Midden jaren negentig was het net alsof er een bom was gevallen op Celtic Park.

Maar uiteindelijk herrees er een fenix uit haar as: het huidige Celtic Park

Foto’s afkomstig van: http://www.thecelticwiki.com/

Advertenties

6 Reacties op “Celtic Park 120 jaar

  1. Maar dat is juist door die brand gekomen. Daardoor zijn ze destijds de officiele oprichtingsdatum kwijtgeraakt en toen wisten ze niet meer zeker of ze nou in 1887 of in 1888 waren opgericht en hebben ze maar voor 1888 gekozen omdat dat veiliger was om te hanteren. Maar later kwamen ze er toch weer achter dat ze in 1887 zijn opgericht.

  2. Toch leuk dat ik er in de jaren ’80 nog geweest ben!

    • William van Holsteijn

      Geldt ook voor mij. Toendertijd (81) sprak t stadion me niet aan, nu ik terugkijk middels de foto’s is t wel een plaatje!

      • Ik heb een beetje hetzelfde. Vond het voor de verbouwing een lelijk stadion, mede door de afstand tussen veld en tribunes. Maar nu ben ik het toch wel gaan waarderen en ben ik erg jaloers dat jullie er in die tijd nog zijn geweest. Vooral de oude façade had ik graag willen zien. Hij is er nog altijd, alleen staat er nu die nieuwe voor.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s