Welsh Premier League

Dit weekend barst het voetbalgeweld in Engeland weer los. Gelukkig. De sportzomer heeft het lijden iets verzacht, maar toch is het nu wel weer tijd dat het balletje gaat rollen. In de Engelse competitie opent Cardiff City, in hun rode tenue, op vrijdagavond de competitie. Huddersfield mag naar Wales rijden. Overigens zijn zij niet de enige Welshe club die op die  avond spelen, want er zijn nog drie wedstrijden in het Prinsdom. De Premier League van Wales gaat namelijk ook weer van start. De competitie werd in 1992 opgericht. @MarkLobbezoo is liefhebber van de competitie en schreef onderstaand stuk over de twintig seizoenen dat die competitie nu bestaat.

Tot 1992 was Wales een land zoals Andorra, San Marino en Liechtenstein; wel een eigen bekercompetitie, maar geen landelijke voetbalcompetitie. En dat voor één van de oudste voetballanden ter wereld. De clubs met ambitie speelden allemaal in Engeland en alle overige clubs speelden in regionale competities, want die waren er wel ruim voldoende in Wales. De belangrijkste competitie was tot 1990 de Welsh League, voor clubs uit het zuiden. In 1990 werd de Cymru Alliance opgericht, voor clubs uit het noorden. Deze competities staken, samen met enkele in Engeland spelende Welshe clubs, in 1992 de koppen bij elkaar om te komen tot de League of Wales, de eerste en enige nationale voetbaldivisie in het prinsdom.

Maar dat had wel heel wat voeten in de aarde.  Er werd door de FAW namelijk op aan gestuurd dat de Welshe (non-)league clubs die in Engeland speelden terug zouden moeten keren naar Wales, en zelfs de UEFA bemoeide zich ermee. Deze acht clubs, de zogeheten Irate Eight (Bangor City, Barry Town, Caernarfon Town, Colwyn Bay, Merthyr Tydfil, Newport County, Newtown en Rhyl) mochten in Engelse competities blijven spelen, maar dan alleen op Engels grondgebied en niet in hun eigen stadions. Daarnaast werden ze uitgesloten van deelname aan de Welsh Cup. Er volgde rechtszaak na rechtszaak, maar na jaren procederen wonnen de clubs uiteindelijk en bleven ze vrij om te kiezen waar en in welk land ze wilden spelen. Sommige clubs hadden echter al eieren voor hun geld gekozen en waren teruggekeerd naar Wales.

De uitsluiting van de Welsh Cup bleef wel van kracht tot 2011. Maar sinds afgelopen mogen Newport County, Wrexham en Merthyr Town weer meededen. Overigens is er inmiddels ook een club de omgekeerde weg gegaan. The New Saints, ontstaan uit een fusie tussen het Welshe Llansantfraid en het Engelse Oswestry Town speelt zijn thuiswedstrijden in het graafschap Shropshire, op luttele kilometers van de grens met Wales. Topclub TNS heeft aangegeven vanaf komend seizoen deel te zullen gaan nemen aan de FA Trophy (beker voor de vier hoogste non-League niveaus in Engeland) naast de Welsh Cup, die ze het afgelopen jaar wonnen.

Inmiddels zijn we twintig jaar verder en heet de League of Wales sinds 2004 de Welsh Premier en is er veel gebeurd in het land van de draak. Swansea City en Cardiff City spelen nog steeds in de Engelse Football League, Swansea keerde na bijna drie decennia zelfs weer op het hoogste niveau. Wrexham degradeerde naar de Conference waar het gezelschap kreeg van het heropgerichte Newport County en Colwyn Bay speelt tegenwoordig hoger dan ooit, in de Conference North. Merthyr Tydfil ging enkele jaren geleden failliet, werd heropgericht  en promoveerde afgelopen seizoen terug naar de Southern League First Division. Binnen Wales zelf zijn de verhoudingen inmiddels zo dat TNS de grootste club is geworden.

Bangor City, Aberystwyth Town en Newtown hebben sinds de oprichting in 1992 altijd op het hoogste niveau gespeeld, hoewel daar voor Newtown wel enkele reprieves voor nodig waren. Barry Town werd zeven keer landskampioen en zijn daarmee de succesvolste ploeg, maar nadat ze voor full-professionalisme kozen ging het volledig mis, en zakte de club weg naar de Welsh League, samen met de Cymru Alliance één van de twee competities net onder de Welsh Premier. Cwmbran Town en Rhyl werden beiden één keer kampioen en spelen inmiddels niet meer op het hoogste niveau. Llanelli werd kampioen in 2008 en ontwikkelde zich tot één van de beste clubs in de Welsh Premier. Tot slot Bridgend Town, in 1980 nog kampioen in de Engelse Southern League. Ze spelen op het op één na hoogste niveau, maar wisten nog nooit naar de hoogste divisie te promoveren.

Uniek feitje nog over Caernarfon Town, de club die inmiddels is weggezakt naar de Welsh Alliance (derde niveau). Caernarfon speelde tussen 1992 en 1995 in de Northern Premier League First Division in Engeland en kwam daar onder andere uit tegen het Schotse Gretna, dat later zou toetreden tot de Schotse Football League. Bijzonder, want het is het verder nooit voorgekomen dat clubs uit 3 verschillende UEFA lidstaten in één en hetzelfde seizoen in hetzelfde land en dezelfde divisie speelden.

Is het clubvoetbal in Wales beter geworden in de afgelopen 20 jaar? Ik denk het wel, in ieder geval in de breedte. Maar het is nog te instabiel. The Welsh Premier bestaat nog maar uit 12 clubs en er is nog steeds weinig doorstroming, iets dat ook al het geval was toen de League nog uit 21 clubs bestond. Het beste zou zijn om een Welsh First Division te creëren, zodat doorstroming sowieso gegarandeerd is, er zijn immers 24 clubs met een Domestic License. (cijfers 2010). En daaronder dan de huidige twee hoogste feeder Leagues. Maar of dat er ooit van zal komen, misschien in de volgende 20 jaar? Een aanrader als je de Welshe competitie wil volgen, is de site http://www.welsh-premier.com/ en voor de stadions is dit een uitstekende site: http://www.footballgroundguide.com/wales/index.html.

Advertenties

Een Reactie op “Welsh Premier League

  1. Kleine correctie: San Marino en Andorra hebben een eigen voetbalcompetitie. Enkel Liechtenstein heeft enkel een bekertoernooi. Zij krijgen een soort uitzondering van de UEFA, want voorts moet elk land dat bij UEFA is aangesloten een eigen league hebben. San Marino en Andorra hebben elk een team in respectievelijk de Italiaanse en Spaanse liga; maar ze hebben ook een eigen league. Zelfs Monaco heeft een eigen competitie, net als Gibraltar.

    De League of Wales groeit en zou nog sterker worden, zowel Europees als qua aanzien, moesten ze die clubs in Engeland nu eindelijk eens met dwang verplichten om in Wales te gaan spelen. Ofwel maak je 1 grote UK league en UK nationaal team (wat ik persoonlijk het meest rationele zou vinden) ofwel hou je de 4 home nations apart maar moeten ze zich aan de respectievelijke “grenzen” houden. Cardiff City, Swansea en Wrexham horen niet thuis in de Engelse competitie. Cross border spelen kan in zeer zeldzame gevallen zoals toen Derry niet meer veilig in eigen land kon spelen of zoals Monaco wiens eigen land geen UEFA lid is, maar voor Wrexham, Swansea en Cardiff is er geen excuus. Met hen erbij zou de League of Wales aan aanzien groeien en verder ontplooien. Tijd voor UEFA om eens een veto te stellen lijkt me.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s