So Mark de Vriesy

In Nederland kennen de meeste voetbalkenners Mark de Vries wel. Een goede spits voor in de Eerste Divisie, die veel goals maakte voor Dordrecht en Cambuur. Een spits ook die een aantal clubs in het buitenland heeft gehad. Bij Niort, Leicester, Leeds en Dundee United heeft hij geen blijvende indruk achtergelaten, maar hoe anders is dat bij Heart of Midlothian. In Edinburgh kan Mark de Vries geen bordeauxrode bar binnenlopen, zonder dat de boel ontploft. Ik merkte afgelopen mei hoe populair hij nog altijd is bij de fans van Hearts. Na afloop van de bekerfinale werd zijn naam keihard gescandeerd in de trein en toen ze erachter kwamen dat ik Nederlander was, en dus landgenoot van Mark de Vries, hoefde ik geen drankje meer te betalen. Hoe het komt dat MDV zo populair is bij de fans? Door zijn vele goals en met name de vier tegen Hibernian, nu precies tien jaar geleden. 5-1 werd het voor Hearts in de wedstrijd die bekend is komen te staan als de MDV derby.

Mark de Vries werd in juli 2002 aangetrokken door Craig Levein, de huidige bondscoach van Schotland. Hearts had een sterke spits nodig en De Vries voldeed aan dat plaatje. In de eerste vijf jaar van zijn carrière had hij slechts drie goals gemaakt voor Volendam en het Franse Niort, maar na drie topjaren bij Dordrecht was het tijd voor een nieuwe stap. In totaal zou De Vries tweeënhalf jaar voor Hearts uitkomen, waarna Levein hem naar Leicester haalde. In die tijd werd De Vries een legende bij de fans. Over zijn doelpunt in en tegen Bordeaux, waardoor Hearts tot ieders verbazing daar met 0-1 won, wordt nog altijd gepraat. Ook was hij een van de doelpuntenmakers in de 4-4 tegen Hibs, toen Hearts diep in de blessuretijd van 2-4 terugkwam. Een van de meest legendarische derby’s tussen de twee clubs uit Edinburgh.

Bij die historische wedstrijden hoort ook de 5-1 van 11 augustus 2002. In Edinburgh was het jaarlijkse Edinburgh Festival vol in gang. De stad is dan vergeven van de toeristen en overal is er kunst en cultuur. Voor de gewone Edinburgher stond er die dag iets belangrijkers op het programma: Hearts v Hibs. Voor beide clubs was het zaak om te winnen. Hearts had 1-1 gespeeld in en tegen Dundee, terwijl Hibs in eigen huis de eerste competitiewedstrijd met 1-2 verloren van het gehate Aberdeen. Een overwinning op Hearts zou de fans weer tevreden stellen, maar voor de rust leek Hearts de pot al beslist te hebben. Andy Kirk maakte in de 18de minuut de 1-0, waarna Mark de Vries vijf minuten voor de rust zijn eerste doelpunt voor Hearts maakt.

Zijn dag kon al niet meer stuk; scoren in je eerste wedstrijd voor eigen publiek en dan nog wel in de derby. Toch was de spanning alweer snel terug, want Ian Murray scoorde in de 51ste minuut de 2-1 en ineens kon het weer. Hibs probeerde gelijkmaker te forceren, maar een kwartier later was het opnieuw De Vries die scoorde: 3-1. Het werd in de blessuretijd nog mooier, toen De Vries de 4-1 maakte. Een hattrick in zijn wedstrijd op Tynecastle, dat zijn dingen die je alleen in Amerikaanse films ziet. Maar het was nog niet over, want twee minuten later maakte De Vries zelfs zijn vierde en werd het 5-1. Tot op de dag van vandaag is De Vries de enige speler die vier keer scoorde in een officiële Edinburgh derby.

Na die vier goals kon De Vries niet meer kapot in West-Edinburgh. Hij maakte nog enkele belangrijke doelpunten, maar deze vierklapper zal niemand ooit vergeten. Vandaar ook dat je tijdens derby’s regelmatig het “So, Mark de Vriesy” van de tribunes hoort rollen. In Schotland vergeten ze helden namelijk niet. Vandaag is het precies tien jaar geleden dat MDV vier keer scoorde en wat staat er morgen op het programma? Een Edinburgh derby! Ditmaal op Easter Road. Het belooft een mooie dag te worden voor het bordeauxrode deel van Edinburgh. Ze gaan waarschijnlijk winnen, kunnen zingen over de gewonnen bekerfinale en natuurlijk over Mark de Vriesy en zijn vier goals. Wat was ik er graag bij geweest.

Advertenties

4 Reacties op “So Mark de Vriesy

  1. Ja, heel apart ……….. Mark is daar echt nog steeds koning 🙂

    BTW………ik was er ook graag bijgeweest.

    • We moesten zo lang wachten totdat bekend wanneer deze pot gespeeld zou worden, dat vliegtickets onbetaalbaar waren geworden tegen de tijd dat bekend werd dat deze pot naar zondag ging. Ach ja, dan maar naar Hearts v Hibs met nieuwjaar 😉

  2. Ach, jij hebt gisteren ook een leuke derby gezien. Wel helaas 2 punten verloren 😦

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s