Video of the Week: Real Madrid v Celtic 0-1

25 mei 1967. Celtic verslaat Internazionale in de finale van de Europa Cup I en na twaalf jaar gaat de beker eindelijk naar Noord-Europa. Tot dan toe hadden alleen Real Madrid (5x), Benfica (2x), Internazionale (2x) en AC Milan (1x) die beker gewonnen. In 1964 en 1965 was Internazionale de winnaar geweest. In 1966 leken ze op weg naar hun derde overwinning, maar daar stak Real Madrid een stokje voor. De Madrilenen versloegen de Italianen in de halve finale en wonnen de beker. Een jaar later kwam er revanche toen Internazionale Real aan de kant zette in de kwartfinale. De beker leek weer op weg naar Milaan, maar daar stak Celtic een stokje voor. In een indrukwekkende finale wonnen de Schotten met 2-1, maar in Spanje vonden ze nog steeds dat Real de sterkste club van Europa was. Op 7 juni 1967 bleek echter dat Celtic de terechte kampioen van Europa was na een galashow in Bernabeu.

De wedstrijd tussen Real Madrid en Celtic was in het kader van de testimonial voor Alfredo Di Stefano. De oude meester was in Lissabon getuige van de overwinning van Celtic op Internazionale en wilde de Schotten graag als tegenstander. De Europa Cup-winnaar van 1966 tegen die uit 1967, een mooier affiche was niet denkbaar. In Madrid vonden ze nog altijd dat zij het sterkste team van Europa hadden, dus dit was een uitstekende kans om eens te kijken of dat klopte. Het bleek toch Celtic te zijn, want Real Madrid werd bij vlagen van de mat gespeeld. Vooral Jimmy Johnstone was ongrijpbaar. Hij dolde zowat het hele team. Zelfs Messi heeft Real nog nooit zo op een hoopje gespeeld. De Madrilenen op de tribune vonden het zo mooi, dat ze Jinky gingen aanmoedigen. Iedere keer als de kleine Johnstone een verdediger dolde klonk het ‘olé’ uit 130.000 kelen.

Johnstone, die een beetje gek was, vond het geweldig. Op een gegeven moment dolde hij drie verdedigers, stopte, draaide weer om en dolde ze alle drie opnieuw. Hij was helemaal in zijn element. Di Stefano noemde de wedstrijd na afloop dan ook ‘De Jimmy Johnstone Show’. Ook Jinky zelf vond het een bijzondere avond, getuige deze uitspraak uit 1995: “Without a shadow of a doubt that was my best game for Celtic. With a quarter of an hour to go, none of them would come near me.” Het werd uiteindelijk 0-1 door een doelpunt van Bobby Lennox, maar vooral het spel van Celtic oogstte bewondering. Lennox maakte na de wedstrijd duidelijk waarom deze overwinning zo belangrijk was: “Winning the European Cup was the making of the club. After that everyone knew about Celtic. We even beat Real Madrid two weeks later. They’d won it the previous year and they kept saying they were the real champions, but we went a beat them 1-0 on their own patch in front of 130.000 people.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s