Sevco in Third #1: Brechin away

Eergisteren was het dan zover: de eerste pot van het nieuwe Rangers. De echte naam van de Sevco is nog altijd niet bekend, omdat de club nog steeds geen definitieve licentie heeft. Die komt overigens vrijdag gewoon in orde. Afgelopen vrijdag is de club al een tijdelijke licentie toegekend, omdat ze anders niet tegen Brechin City mochten spelen in de Challenge Cup, een beker voor clubs die in SFL1, SFL2 en SFL3 spelen. Op papier was het een stunt dat een club uit SFL3 een uitwedstrijd won bij een SFL2-club, maar het zal ze bij Rangers pijn hebben gedaan dat het ondanks de aanwezigheid van zeven (ex-)internationals. Het was wel een bijzonder zicht om meer dan 4000 man in het kneuterige Glebe Park te zien. De fans gedroegen zich weer als Huns met sektarische liederen, kwetsende spandoeken en gezangen van haat. Zo hoort het ook bij die club.

Doordat de Sevco voor vrijdag geen licentie had, mochten ze ook geen oefenwedstrijden spelen. Uiteindelijk vond er eentje achter gesloten deuren plaats tegen Albion Rovers, dat een divisie hoger speelt in SFL2. De Sevco won makkelijk met 1-5, dus was de verwachting dat het ook tegen Brechin simpel zou gaan. In Brechin waren ze sowieso wat van slag dat ‘Rangers’ langskwam. Zelden komen er meer dan 500 man op wedstrijden van de club af. Alleen voor de derby tegen Arbroath is het een gekkenhuis, want dan wordt bijna de grens van 1000 gehaald. Als er dan 3000 fans van ‘Rangers’ komen is het natuurlijk helemaal niet te overzien, maar alles ging toch wel goed. Zelfs op het veld, want een 1-2 nederlaag na verlenging is geen slecht resultaat.

Veel spelers die onder contract stonden bij het oude Rangers zijn transfervrij vertrokken, maar er waren nog genoeg spelers over. Vooral achterin stond het bol van de internationals. Keeper Neil Alexander en de backs Kirk Broadfoot en Lee Wallace hebben interlands voor Schotland gespeeld, terwijl het centrale duo Carlos Bocanegra en Dorin Goian dat doen voor de VS en Roemenië. Verder stonden op het middenveld met Lee McCulloch en Ian Black ook twee spelers die in de Schotse selectie hebben gezeten (in totaal stond er voor 189 interlands op het veld). Black is misschien wel de grootste verrassing in de selectie van de Sevco, want dat is de eerste speler die ze hebben gehaald. Hij speelde tot afgelopen juni bij zijn jeugdliefde Hearts, maar die konden niet op tegen de aanbieding van ‘Rangers’. Dat zegt wel genoeg over de verhoudingen in Schotland.

Overigens is ‘Rangers’ nog niet uitgewinkeld. Ze mogen tot 31 augustus spelers halen en daarna krijgen ze een transferban van een seizoen. Op de nominatie om te tekenen staan de Schotse internationals Kevin Kyle en Craig Beattie (beide Hearts), terwijl de Noord-Ierse international Dean Shields van Kilmarnock vandaag heeft getekend. ‘Rangers’ gaat dus lachend kampioen worden, want er zullen nog wel meer SPL-spelers komen. Ik denk zelfs dat de Sevco geen enkele pot gaat verliezen en heel ver gaat komen in alle drie de bekers. De Challenge Cup zullen ze wel gaan winnen, maar met deze selectie kunnen ze het Celtic misschien wel lastig gaan maken in de League danwel de Scottish Cup. Overigens mag ‘Rangers’ sowieso Europa niet in, want voor de UEFA is het een nieuwe club en een club mag pas meedoen als ze drie jaar bestaan.

Ondertussen heeft het eerste relletje alweer plaatsgevonden. Verschillende fans van ‘Rangers’ hadden opgeroepen om geen sektarische liederen te zingen en vooral de eigen club te steunen. Dat lukte natuurlijk niet. Zelfs nieuwe eigenaar Charles Green deed mee met de anti-Regan liederen, terwijl die juist er alles aan heeft gedaan om de Sevco in de SPL te krijgen. Verder waren er liedjes tegen katholieken en Ieren en was er een spandoek met de tekst “Paedo free in Div. 3”, uiteraard bedoeld tegen Celtic. Er mag drie divisies verschil tussen zitten, maar de haat tussen de fans van beide clubs uit Glasgow is er niet minder op geworden. Op zich ben ik best wel jaloers op de fans van de Sevco.  Ze maken enkele mooie trips dit jaar naar heerlijke stadionnetjes en dorpjes waar ze nog nooit zijn geweest. Geniet hier maar eens van de foto’s van een Rangersfan. Zo hoort voetbal te zijn.

De pot tussen Brechin en ‘Rangers’ werd op zondag gespeeld, omdat BBC Alba (een obscure tv-zender waar men Schots Gaelic spreekt) de rechten heeft voor de Challenge Cup. Die vielen met hun neus in de boter, want waar er normaal geen hond naar die zender kijkt, waren het nu ineens gigantische kijkcijfers. De ene helft waren fans van de Sevco en de rest hoopte de Sevco zou verliezen. Komend seizoen zenden Sky en ESPN vijftien wedstrijden uit van ‘Rangers’, te beginnen met de eerste competitiewedstrijd op 11 augustus, uit bij Peterhead. Peterhead v ‘Rangers’ zal de eerste SFL3-wedstrijd worden die ooit wordt uitgezonden. Ondertussen lijkt het ook steeds zekerder te worden dat de Sevco “The Rangers FC” gaat heten. Rangers FC mag niet, dus was Glasgow Rangers een optie. Maar blijkbaar mag “The Rangers” nu ook. We wachten af en volgen hier bij DT116 alles op de voet.

Advertenties

11 Reacties op “Sevco in Third #1: Brechin away

 1. Hullo …………….. die Challenge Cup is al bijna binnen 😉

  Persoonlijk zou ik The Rangers FC qua naam beter vinden als The New Rangers waarvan ook even sprake is geweest. Binnen 3 jaar terug in de SPL en GBP 60 miljoen weggewerkt vind ik geen slechte deal 🙂

 2. En een nieuwe logo. Ik zag dat ze zondag gewoon in hun oude shirts speelden. Ik voorzie een Juventus scenario, die zijn inderdaad binnen 3 jaar fluitend terug en gaan dan direct voor het kampioenschap in de SPL. Ik vermoed dat veel voetbalfans in Schotland op dat moment de hegemonie van Celtic ook wel zat zullen zijn. Op de fans van The Bhoys na dan.

 3. Jouw gedachte is mijn wens en hopelijk ook andersom 🙂

 4. @Stephan: Rangers is jouw cluppie begrijp ik? Goede reden om dit jaar wat mooie heerlijke grounds in de lower leagues te bezoeken.

  Maar ze zullen inderdaad na drie jaar weer terugkeren. Daar horen ze thuis en ze zijn qua achterban en historie ook zo groot. De politieke lading zal helaas wel nooit verdwijnen.

 5. Ik ben katholiek en was om die reden (en de mooie shirts en de historische band die ze met mijn Feyenoord hebben) wel voor Celtic. Heb zelfs een tijdlang een hoops-shirt gedragen als ik naar Feyenoord ging maar toen me dat een keer in problemen bracht bij een uitwedstrijd in Groningen (mijn medesupporters zagen een groen-wit shirt en dachten dat ik voor de thuisclub was) heb ik het niet meer gedragen.

  Toen ik met Feyenoord in de Bairds Bar kwam voor de friendly in 2003 hing er in die kroeg tussen alle sjaals op een redelijk prominente plek in die kroeg een Feyenoord-sjaal alsof hij daar al jaren hing. Toen zag ik later foto’s van andere clubs op bezoek in die specifieke kroeg en hingen daar de sjaals van de club waar ze toen tegen moesten spelen. Een futiliteit maar wel eentje waardoor mijn beeld enigszins veranderd is.

 6. Overigens ben ik al 30 jaar niet meer in een kerk geweest behalve bij begrafenissen, dus dat katholiek zijn zegt ook niet zo veel 😉

 7. Nog plannen om dit naar naar Sevco te gaan, Joris?

 8. Queens Park -uit- is 29 december 2012 ………. goedkoopste vluchten ca. € 80,-.

 9. Ja, Queens Park leek me ook het mooist… 29 dec is alleen erg onhandige datum…

 10. Je hebt een herkansing op 6 april, want dan spelen ze ook tegen elkaar. Ik ga misschien op 26 augustus Berwick Rangers v Sevco 5088 meepakken. Historische pot.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s