The Billy Boys

Rangers is wijlen, maar de legacy zal nooit verdwijnen. Die bestaat uit veel prijzen, een geweldig stadion, maar ook veel sektarisch gebeuren. Wat misschien wel het meest symbool staat voor het sektarische Rangers is het lied “The Billy Boys”. Een lied over het vermoorden van katholieken, altijd gezellig. Veel mensen denken dat het lied gaat over King Billy (Willem III), maar dat klopt niet. Het is ter ere van de bende van Billy Fullerton, een extreemrechtse bendeleider die vijftig jaar geleden stierf. “The Billy Boys” waren berucht en gehaat in Glasgow. Hun territorium was de wijk Bridgeton, ironisch genoeg op een steenworp afstand van Celtic Park.

Tussen beide wereldoorlogen was Glasgow vergeven van de bendes. Zo ook de wijk Bridgeton. Die wijk was een protestants bastion in het overwegend katholieke oosten van Glasgow. De bendes die er ontstonden waren dan ook puur protestants en extreem antikatholiek. De bekendste van allemaal waren “The Billy Boys”, een bende die in de jaren twintig opkwam en waarvan Billy Fullerton de leider was. Overigens had hij de bende niet naar zichzelf genoemd, maar naar King Billy, de Nederlandse Willem III, een held van de protestanten nadat hij tijdens de Battle of the Boyne in 1690 James II had verslagen en Groot-Brittannië definitief protestants had gemaakt.

“The Billy Boys” hielden zich bezig met het afpersen, bedreigen en mishandelen van katholieken. Vaak waren er gevechten met de Norman Conks, een katholieke bende die zijn territorium een kilometer verderop had. Fullerton was ook groot fan van de Oranjemarsen en besloot dat zijn bende ook maar eens een band moest beginnen die mee kon lopen op de twaalfde juli. Op het hoogtepunt van “The Billy Boys” had de bende 800 leden. Ze werden ook vaak door de autoriteiten ingeroepen als er problemen waren. Zo kreeg Fullerton in 1926 een medaille vanwege het feit dat hij een staking had gebroken door met zijn bende flink op stakers in te slaan.

Hoogtepunt voor Fullerton was de jaarlijks trip naar Belfast tijdens het Oranjeseizoen. Met zijn band/bende liep hij dan door katholieke wijken om te provoceren. Eenmaal overspeelde hij zijn hand bijna, door in een straat te gaan lopen die zelfs de bands uit Belfast te gevaarlijk vonden. Gevolg was dat een van zijn mannen in zijn buik werd geschoten. Vaak raakte hij met zijn Billy Boys verzeild in gevechten met katholieken Noord-Ieren. Fullerton genoot van het jaarlijkse tripje naar Belfast, maar ook in Glasgow liepen hij en zijn band vele marsen en dan het liefst door katholieke wijken. Hij was een beroepsprovocateur.

Over steun en geld had Fullerton nooit te klagen. Hij had de politie in zijn zak en de Orange Order, Tories en vrijmetselaars vroegen hem en zijn bende vaak om steun als ze een probleempje hadden. Helaas voor Fullerton veranderde alles toen Percy Sillitoe, de Britse Eliot Ness, vanuit Sheffield (waar hij orde op zaken had gesteld) naar Glasgow kwam om de bendes aan te pakken. De corruptie en de bendes verdwenen als sneeuw voor de zon. Fullerton besloot zich met andere zaken bezig te gaan houden, want bendevorming was voortaan verboden en werd keihard de kop ingedrukt door Sillitoe.

Fullerton besloot zich in de jaren voor WO II aan te sluiten bij de British Union of Fascists van Oswald Mosley (inderdaad, de vader van die perverse Max Mosley). Omdat die nog niet radicaal genoeg waren voor Fullerton, richtte hij ook een afdeling van de Ku Klux Klan op in Glasgow. Veel donkere mensen waren er destijds niet in de stad, maar de KKK was ook fel antisemitisch en antikatholiek en dat sprak Fullerton wel aan. Nadat Adolf verschillende Britse steden platgooide, waren fascisten niet meer zo populair in Groot-Brittannië. Fullerton werd daarom maar bokspromoter en stierf volledig berooid in 1962. Precies vijftig jaar geleden was zijn begrafenis. Meer dan duizend mensen brachten hem nog een laatste groet.

Fullerton was vanwege zijn antikatholieke houding een held bij verschillende fans van Rangers. Hijzelf hield ook wel van de club vanwege het in ere houding van conservatieve waarden, maar in principe was Fullerton meer een boksliefhebber. Zijn haat voor Celtic, waarvan hij het stadion kon zien liggen als hij uit zijn raam keek, was groter dan zijn liefde voor Rangers. Toch werd Fullerton in de jaren zeventig, tachtig en negentig geëerd op Ibrox. Het lied “The Billy Boys” werd het onofficiële clublied. Vooral bij grote wedstrijden zongen tienduizenden mensen dit keihard mee en destijds was er geen haan die er naar kraaide.

Pas een jaar of tien geleden werd besloten het sektarische gezang aan te pakken, met name doordat de UEFA het beu was. Er werd een verband gelegd tussen het sektarische gezang en de vernielingen die door fans van Rangers overal in Europa werden aangericht. Boete na boete volgde en de club werd gedwongen om voorafgaand aan wedstrijden via de luidspreker te laten weten dat “The Billy Boys” voortaan verboden was om te zingen. Daardoor is het al even geleden dat het op Ibrox is gezongen en hoor je het alleen nog maar bij uitwedstrijden, waar de controle een stuk minder strikt is.

Als ik eerlijk ben, en nu begeef ik me op glad ijs, heeft het wel wat als duizenden mensen dit lied zingen. Puur qua geluid bedoel ik het dan. De tekst is natuurlijk verwerpelijk. Het nare mannetje Fullerton verdient het eigenlijk niet om geëerd te worden. Zing dan over voetballers uit het verleden, maar voetbal in Glasgow is altijd al politiek geweest. Een kleine verklaring voor de tekst hieronder. Fenians waren Ieren die onafhankelijk wilden worden van de Britten, maar staan in het hedendaagse Schotland voor katholieken. Brigton is de Schotse naam voor Bridgeton, de wijk waar “The Billy Boys” vandaan kwamen.

Hullo, hullo, we are the Billy Boys
Hullo, hullo, you’ll know us by our noise
We’re up to our knees in Fenian blood
Surrender or you’ll die
For we are the Brigton Billy Boys

Advertenties

5 Reacties op “The Billy Boys

 1. Interessant stuk. Ik heb het ze in het verleden ook horen zingen. Geen idee waar het over ging maar het klonk, zoals jij al aangeeft, indrukwekkend uit al die kelen. Als je de tekst kent is het ineens vreselijk smakeloos. Onbegrijpelijk dat het toch zo lang getollereerd is kennelijk. Wat waren de zangreacties bij Celticfans eigenlijk? Hebben die zich ooit schuldig gemaakt aan teksten die te ver gingen?

  • Zover ik weet bestaan er geen anti-protestantse liedjes, maar dat zou ook gek zijn aangezien Celtic altijd veel protestantse spelers heeft gehad. Wel zijn er vaak klachten over de rebel songs. Die gaan over de vrijheidsstrijd van de Ieren tegen de Britten en zijn vaak erg politiek (IRA, Paasopstand, etc..).

 2. Geweldig artikel, op een geweldige blog. Dit herinnert me ook aan een documentaire die ik een tijdje geleden op indehekken.net heb gezien. Deze documentaire gaat ook over de verschillende liederen in Glasgow. Met dit stuk begrijp ik dat nu ook weer een stuk beter.
  Hier de documentaire: http://www.indehekken.net/?s=glasgow#ooid=B5aTQ4NDphZaI5g0uciG8eJL9ZJqRSAG

 3. Interessant stuk. Ook ik dacht het over King Billy ging en dat dit dus ook de orginele tekst was en ook ik vond de klank van het lied geweldig als voetbal lied. De tekst is echt schofterig. Las dat dit de orginele tekst was, voor de Fullerton verering:

  Hullo, Hullo
  We are the Rangers Boys
  Hullo, Hullo
  You’ll know us by our noise
  We’re down to our knees to see our team
  At Ibrox or away
  For we are
  The Glasgow Rangers Boys

  Blijft een bluenose song, maar zo is het wel een beetje te verteren (vind ik)

 4. http://www.youtube.com/watch?v=9ubwn4FjHas : dit is een documentaire “Scotland’s Secret Shame” over het sectarische geweld rond voetbal in Glasgow. De link is naar deel 1, dan gewoon doorklikken tot het laatste deel, ze staan allen op YouTube.

  Billy Boys is een verachtelijk lied waar ieder die het zingt meteen stadionverbod voor hoort te krijgen. Banter hoort bij het voetbal, maar er zijn grenzen. Het vereren van moord en geweld hoort niet in het stadion of zelfs in de maatschappij thuis.

  That said, Celtic fans die IRA liedjes zingen zijn niet beter dan Rangers fans die The Billy Boys zingen. Die IRA liedjes vereren ook geweld. Alleen lijkt men bij Celtic dat sectarische beter in de hand te hebben en te beperken tot een klein deeltje van de fans, terwijl bij Rangers behoorlijk veel fans zich tot zulke verwerpelijke liedjes verlagen. Bij Linfield, ooit even erg als Rangers, hebben ze via een grote campagne sectarisme geweerd, wie daar nog Billy Boys zingt tijdens een thuiswedstrijd wordt stande pede verbannen van thuiswedstrijden. Ik weet dat dat bij Rangers moeilijker is omdat je veel meer mensen in het stadion hebt, ik heb echter niet de indruk dat ze bij Rangers echt moeite doen om hun sectarische imago van zich af te schudden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s