Happy Hour: Knees up mother Brown

De pub heeft een centrale rol in het leven van de Engelsman. Veel meer dan hier in Nederland bijvoorbeeld. In de pub ontmoet je elkaar en speelt een groot deel van je sociale leven af. Dat is nu nog altijd zo, maar honderd jaar geleden ook. En wat doe je behalve zuipen? Zingen en dansen natuurlijk. Vroeger was het lied “Knees up mother Brown” een echte klassieker in de pubs en vooral die in het volkse Oost-Londen. Het lied is een echte Cockney klassieker en werd tot begin jaren negentig ook massaal gezongen op de terraces van Upton Park. Zelfs een van de grootste fora van West Ham heet KUMB oftewel Knees up mother Brown. Een ideaal onderwerp dus voor “Happy Hour”.

Het lied zelf is al stokoud. Ergens halverwege de negentiende eeuw werd het al gezongen in de pubs. Er hoorde eens dansje bij en dat als “Knees up mother Brown” werd gezongen in de pubs, ging het helemaal los. Vooral tegen het einde van de avond. Een van de kenmerken van het lied is dat je steeds sneller moet zingen en dansen. Tegen sluitingstijd stonden de fitste mensen nog te dansen, terwijl de rest ze bekogelde met lauw bier. Ja, dat is de Cockney cultuur. Logisch dus dat het lied vanaf 1958 gezongen op de tribunes bij West Ham. Het is geen echte voetbalchant, maar dat is “Forever Blowing Bubbles” ook niet. Wel jammer dat deze klassieker is uitgestorven, maar in de pubs van Oost-Londen is het nog altijd te horen.

De tekst en hier een filmpje waarin het wordt gezongen

Knees up Mother Brown!
Knees up Mother Brown!
Under the table you must go
Ee-i-ee-i-ee-i-oh!
If I catch you bending,
I’ll saw your legs right off,
Knees up! Knees Up! Don’t get the breeze up, Knees up Mother Brown!

Oh My! What a rotten song!
What a rotten song! Oh, What a rotten song!
Oh My! What a rotten song!
What a rotten singer too!

Knees up Mother Brown!
Knees up Mother Brown!
Under the table you must go
Ee-i-ee-i-ee-i-oh!
If I catch you bending,
I’ll saw your legs right off,
Knees up! Knees Up! Don’t get the breeze up, Knees – up – Mother – Brown!

Advertenties

4 Reacties op “Happy Hour: Knees up mother Brown

  1. Mooi stuk. Jammer dat het niet meer gezongen wordt. Ik bewaar mooie herinneringen aan m’n boleyn ground visit. Forever blowing bubbles werd zeer vaak gezongen. Klinkt fantastisch uit de kelen van al die mensen. West ham is voor mij denk toch de club van Londen. Al zijn natuurlijk nog genoeg andere prachtclubs te vinden.

    • Dé club van Londen vind ik altijd zo moeilijk. West Ham is voor mijn gevoel ook heel erg de club van Essex. Ik denk daarom eerder aan een club die amper fans van buitenaf aantrekt. Brentford of zoiets.

      • Ja dat ben ik wel met je eens. Maar van oudsher zijn natuurlijk veel londenaren naar buitenwijken (of verder) getrokken. En bijv romford (waar veel west ham) fans wonen is Londen en Essex tegelijk. Ik vergelijk het een beetje met Amsterdam. Wonen in de betere buurten is te duur en in de mindere buurten is alleen sociale huur te vinden. Dus trekt men al jaren naar de voorsteden. Brentford lijkt mij erg londens ja. Londen is ook zo mega groot.

  2. Eigenlijk kun je niet eens spreken over Londen, omdat het zo groot is. Fulham of Bermondsey, dat is al zo’n wereld van verschil. Het is ook jammer dat alle Londense non-League club een voor een lijken te verdwijnen. Zonde, want de non-League scene was enorm groot in Londen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s