Five Club Case

Irony is a bitch, wordt er wel eens gezegd. Deze uitspraak gaat morgen zeker op, wanneer de dertig clubs uit de SFL gaan stemmen in welke divisie Sevco 5088 gaat spelen. Bij de stemgerechtigde clubs zitten Stenhousemuir, Stranraer, Albion Rovers, Berwick Rangers en Brechin City. In 1964 wilde Rangers via een geniepige manier van deze clubs af en bewoog hemel en aarde om ze uit de SFL te gooien. Dit omdat er dan nog maar 32 profclubs over zouden zijn in Schotland en het geld over minder clubs verdeeld zou hoeven worden. Andere clubs werden onder druk gezet, geïntimideerd en bedreigd om mee te gaan met het voorstel van Rangers (waar kennen we dat toch van?). Uiteindelijk lag Celtic flink dwars  en ging het plan niet door. Nu 48 jaar later mogen deze vijf clubs stemmen over het lot van Sevco 5088. Wat is het leven soms rechtvaardig.

Terug naar 1964. Schotland telde op dat moment 37 Leagueclubs, verdeeld over twee divisies (een van achttien en een van negentien). In de zomer van dat jaar vroeg het bestuur van Rangers de voorzitters van 31 van de 36 andere clubs om naar Ibrox te komen. Pas toen ze daar aankwamen, zagen ze dat er geen vertegenwoordigers waren van Stenhousemuir, Stranraer, Albion Rovers, Berwick Rangers en Brechin City. Dat werd wel wat raar gevonden, maar al snel werd duidelijk dat het een bewuste keuze was. Het bestuur van Rangers had namelijk het plan om twee divisies van zestien te creëren. Het geld van de pools (soort toto) hoefde dan maar over 32 clubs te worden uitgesmeerd. De reden waarom juist voor deze vijf clubs niet mee mochten doen, was omdat ze het minste publiek trokken.

Het waren niet de slechtste teams uit de Second Division (ze waren allemaal in de middenmoot geëindigd) , maar weinig publiek betekende dat ze ook de minste mensen hadden die meededen aan de pools en dus het minste recht hadden om mee te doen in de Schotse League, volgens Rangers. Veel clubs vonden het een belachelijk plan en weigerden ermee in te stemmen. Rangers had (en heeft) echter een dikke vinger in de pap bij de SFA en was zeker van z’n zaak. Om medestanders te krijgen, werden Alloa Athletic, Arbroath, Ayr United, Cowdenbeath, Dumbarton, East Fife, Montrose, Queen’s Park, Raith Rovers en Stirling Albion bedreigd dat, als ze niet voor zouden stemmen, zij eruit geflikkerd zouden worden in plaats van de vijf oorspronkelijke clubs. Ineens waren deze clubs voor de plannen van Rangers.

Rangers had alleen twee grote problemen: Celtic was fel tegenstander van het plan en Stenhousemuir had een erg goede advocaat in het bestuur zitten, Robert Turpie. Toen bleek dat 27 van de 32 clubs vóór de plannen van Rangers waren, besloot hij frontaal de aanval op te zoeken. Jarenlang werd er geprocedeerd en ieder seizoen was het weer afwachten voor de vijf clubs of ze mochten meedoen aan de competitie. Uiteindelijk legde Rangers zich in november 1967 neer bij het feit dat het niet zou lukken om de vijf clubs eruit te gooien. In april 1968 (vier jaar later!) werd definitief besloten dat er met 36 clubs (Third Lanark was failliet gegaan in de tussentijd) verder werd gegaan. Een overwinning voor de kleine clubs. Het mooie is dat alle vijf de clubs morgen mogen stemmen over het lot van Sevco 5088, de opvolger van het oude Rangers.

Advertenties

25 Reacties op “Five Club Case

 1. Mooie aanvulling op het stuk in de nieuwe VI!

 2. Maar het kromme blijft dat er nog steeds geen consequente regels zijn voor clubs die failliet gaan. Livingston werd teruggezet naar de Third Division, Airdrieonians’opvolger Airdrie United werd niet eens gekozen en moest Clydebank overnemen om in de SFL te komen, Gretna 2008 moest in EOSL1 beginnen en Rangers mag gezien dit voorgaande nog zijn handen dichtknijpen als het in SFL3 mag spelen komend seizoen.

  • Klopt. Eerlijker zou zijn dat Sevco 1 van de kandidaten was voor de vacante plaats maar dat ook andere clubs zich konden kandidaat stellen. Waarom Sevco de verkiezing mag overslaag is een vraagteken, en vooral een onrecht. Anders hadden ze de newco Gretna ook meteen moeten in League 3 droppen.

 3. Stephan - Vakkie F

  Voor Rangers (de club met de meeste kampioenstitels in Europa) hoop ik op een positief resultaat a.k.a. Division 1.

  Mocht het lot anders beslissen en het Division 3 worden, dan ben ik zeker te vinden bij de mooie derby Queens Park – Rangers FC op een zéér goed gevuld Hampden !!!!

 4. Helaas voor Glasgow Rangers is het de 3e Divisie geworden. Sad day for the blue half of Glasgow 😦

  • Ironisch is dat heel Schotland mee in de dieperik gesleurd zal worden, inclusief Celtic. Het Schotse voetbal leefde dankzij de Old Firm, zonder deze aantrekkingspool zullen sponsors afhaken en goede spelers snel het land verlaten. Rangers is dood maar sleurt wel heel wat clubs mee de dieperik in, hetgeen een onrecht is. Heel wat clubs zullen nadelen ondervinden veroorzaakt door de corruptie van 1 club. Eerlijk kan je dat niet noemen, en door de liquidatie kan men de verloren inkomsten ook niet meer terugvorderen via juridische weg. En Rangers zal snel terugklimmen terwijl ze wel heel veel andere clubs even mee op de rand van de afgrond hebben gebracht.

   Dat men minstens verbiedt het oude logo te gebruiken en de clubnaam The Rangers verbiedt, zodat mensen tenminste beseffen dat het oude Rangers voorgoed verleden tijd is en dit een nieuwe club is.

   Mocht het mijn club zijn die dit overkomt, ik haakte af als fan. Even jarenlang frauderen, heel wat clubs met problemen opzadelen en snel even schuldenvrij op enkele jaren tijd weer opklimmen. Om daar fier op te zijn is toch totaal onmogelijk?

 5. Daar zullen veel clubs in in de 3e divisie blij mee zijn. Een jaar lang meer toeschouwers in de league. Of verwacht iemand dat ze langer dan een jaar blijven hangen? Ik verwacht ze in de kortst mogelijke tijd weer terug en dat is misschien maar goed ook.

  • Die komen natuurlijk zo snel mogelijk terug.

   Waar men in Schotland nu bang voor is, is dat er grote groepen Rangers-fans de uitwedstrijden van hun club willen bezoeken. Echter de stadions in Division 3 zijn lang niet toereikend, FC Lienden en Quick Boys hebben betere stadions. Alleen het stadion van Queens Park is OK……….. daar kunnen er 50.000+ in).

   • William van Holsteijn

    Die angst is volkomen terecht, ik denk dat Rangers zijn uitwedstrijden in Hampden zal moeten gaan spelen, dit ivm veiligheidsaspecten. Je moet er niet aan denken dat er ineens 6000 man tegelijk bij Annan Athletic naar binnen willen.

    Doet me een beetje denken aan SVV 20 jr geleden toen die de Eredivisie in gingen! Een onderschat probleem wat Rangers in de kaart zal kunnen gaan spelen, als ze dit goed uitbuiten….

   • Is geen probleem, want ze gaan alle wedstrijden all-ticket maken. Sowieso moet ik nog maar zien of er zoveel Rangers meegaan, want die willen de boel boycotten om zoveel mogelijk clubs failliet te laten gaan. Droeftoeters hebben niet door dat het voor de SFL3-clubs gewoon een extraatje was geweest als er veel uitfans waren gekomen.

   • Ik denk dat i.d.d. alle uit-wedstrijden van Rangers op Hampden gespeeld moeten worden. Dan zitten er zeker 25.000 (en wellicht meer). Average gate in Division 3 is meen ik < 500 !!. Dit is natuurlijk dan ook lekker voor clubs als Elgin en Annan, het spekt de clubkas en dat dan 2x per jaar. Bovendien komen de supporters van Elgin en Annan dan ook eens op Hampden 🙂

   • Vooreerst kan rangers niet meer terugkomen. Een totaal nieuwe club neemt een start. Je kan niet terugkomen in de SPL als je er als nieuwe club nooit voorheen hebt gespeeld.

    Ten tweede kan je niet maken dat Rangers zijn uitwedstrijden in iets kan omtoveren dat op thuiswedstrijden lijkt. En hoe wil je fans van Elgin bv op Hampden krijgen? De afstand maakt dat een wel erg dure onderneming, en dat puur om het newco Rangers nog wat te helpen? Dat ze maar gewoon all-ticket toepassen en het aantal bezoekende fans beperken. Het newco Rangers hoeft geen voorkeursbehandeling te krijgen.

 6. Zie hier de foto’s van alle stadions in de Schotse Divisie 3:

  http://www.footballgroundguide.com/scotland/index.htm

  BTW ……. Clyde is qua capaciteit/functionaliteit ook nog wel aardig.

 7. Ik heb Peterhead-Celtic gezien op TV en vond dat stadionnetje ook wel aardig voor Schotse division 3 normen. Natuurlijk te weinig om Rangers te ontvangen maar desnoods kan men uitwijken naar Aberdeen. Dat is alleszins een stuk eerlijker dan op Hampden te gaan spelen.

  • Ik ben niet zo van stadions met maar 2 tribunes, bovendien kunnen er bij Peterhead maar 4.000 in.

   Zie foto’s:
   http://www.footballgroundguide.com/scotland/peterhead.htm

  • Bevoordelen vind ik een groot woord. Je kan het ook omdraaien en zeggen dat het de clubkas voor de ‘kleinere clubs’ enorm spekt. Met 30.000 toeschouwers op Hampden en de recette voor een kleine club is best aantrekkelijk. Ik denk dat de supporters van Elgin (gemiddeld 300 het afgelopen seizoen !!!0, beste deze busreis van 3 uur er voor over hebben. Sterker nog, ik dat dat ze aan 6 bussen te kort zullen komen. Het hele dorp zal naar Hampden willen wat je ook vaak ziet in de Engelse FA Cup al een grote club tegen een kleine non-league club moet.

   Bovendien wint Rangers deze Divisie natuurlijk met 2 vingers in hun neus. Wel of een uitvoordeel. Maar er een feest van voor de kleine clubs en help ze financieel!

  • Bevoordelen vind ik een groot woord. Je kan het ook omdraaien en zeggen dat het de clubkas voor de ‘kleinere clubs’ enorm spekt. Met 30.000 toeschouwers op Hampden en de recette voor een kleine club is best aantrekkelijk. Ik denk dat de supporters van Elgin (gemiddeld 300 het afgelopen seizoen !!!0, beste deze busreis van 3 uur er voor over hebben. Sterker nog, ik dat dat ze aan 6 bussen te kort zullen komen. Het hele dorp zal naar Hampden willen wat je ook vaak ziet in de Engelse FA Cup al een grote club tegen een kleine non-league club moet.

   Bovendien wint Rangers deze Divisie natuurlijk met 2 vingers in hun neus. Wel of geen uitvoordeel. Maar er een feest van voor de kleine clubs en help ze financieel!

   • Oh ja, want vanuit Peterhead of Elgin even het hele land doorkruisen om de tegenpartij nog eens voordeel te gunnen…. De fans zullen razend enthousiast zijn? Als Rangers op Hampden uitwedstrijden speelt is dat 3/4 thuiswedstrijd en dus pure competitievervalsing. Als de kleine clubs dat toelaten en zwichten voor het geld (recette) had men newco Rangers net zo goed in division 1 kunnen stoppen. Eerlijkheid zegevierde, en hoort weer te zegevieren. Als de Rangers fans zich te goed voelen om in Annan, Elgin, Peterhead, etc te gaan spelen hebben ze enkel hun ex-bestuur te verwijten.

    Trouwens, met gemak de divisie winnen? Ik betwijfel dat veel Rangers spelers de newco trouw zullen blijven. 1 jaartje division 1 had voor de betere spelers nog net gekund. Division 3, daar gaat geen enkele van de internationals willen spelen. Zou wel eens kunnen dat Rangers amper spelers van de oude club overhoudt. En dan is het eerst afwachten of de vervangers wel echt zo geweldig zijn dat de tegenstand kansloos weggespeeld wordt.

 8. Volgens mij hebben de ‘oude internationals’ al te kennen gegeven te willen blijven. Dat zullen er misschien 2 of 3 zijn. Maar die hebben zo veel kwaliteit dat promotie echt een formaliteit lijkt. Ik denk oprecht dat het pas in Division 1 weer wat lastiger voor ze gaat worden.

  Wat de supporters van Elgin of Annan betreft is het een ‘trip of a lifetime’, ik verwacht dat die er niet zo mee zullen zitten.

  BTW …………. jij bent zeker voor Celtic 🙂

 9. O ja, voor de echte fans ………….. als het goed is wordt Queens Park – Rangers op 29 december gespeeld. E.e.a. is nog wel onder voorbehoud !

  RANGERS are still awaiting a licence from the SFA before they can play football in Scotland.

  Chief Executive Charles Green has indicated that discussions will continue with the SFA to resolve this issue.

  If this is granted, Rangers’ first match of the season will be in the Ramsden’s Cup away to Brechin City on July 28.

  The first round of the League Cup – which has still to be drawn – takes place on August 4 with the league programme beginning the following weekend.

  Rangers would assume the fixtures of Stranraer who will be promoted to Division 2.

  They look like this:

  Sat Aug 11 A Peterhead
  Sat Aug 18 H East Stirlingshire
  Sat Aug 25 A Berwick Rangers
  Sat Sep 01 H Elgin City
  Sat Sep 15 A Annan Athletic
  Sat Sep 22 H Montrose
  Sat Oct 06 A Stirling Albion
  Sat Oct 20 H Queen’s Park
  Sat Oct 27 A Clyde
  Sat Nov 10 H Peterhead
  Sat Nov 17 A East Stirlingshire
  Sat Nov 24 A Elgin City
  Sat Dec 01 H Annan Athletic
  Sat Dec 08 H Stirling Albion
  Sat Dec 15 A Montrose
  Wed Dec 26 H Clyde
  Sat Dec 29 A Queen’s Park
  Wed Jan 02 A Annan Athletic
  Sat Jan 05 H Elgin City
  Sat Jan 12 H Berwick Rangers
  Sat Jan 19 A Peterhead
  Sat Jan 26 H Montrose
  Sat Feb 02 A Stirling Albion
  Sat Feb 09 H Queen’s Park
  Sat Feb 16 A Clyde
  Sat Feb 23 A Berwick Rangers
  Sat Mar 02 H East Stirlingshire
  Sat Mar 09 H Annan Athletic
  Sat Mar 16 A Elgin City
  Sat Mar 23 H Stirling Albion
  Sat Mar 30 A Montrose
  Sat Apr 06 A Queen’s Park
  Sat Apr 13 H Clyde
  Sat Apr 20 H Peterhead
  Sat Apr 27 A East Stirlingshire
  Sat May 04 H Berwick Rangers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s