Not in the wider interests of football

Precies tien jaar geleden speelde AFC Wimbledon haar eerste wedstrijd ooit. Tegen Sutton United werd met 4-0 verloren, maar daar maalde niemand om. De fans van het oude Wimbledon hadden weer een club om te volgen, want hun eigen club was afgepakt en zou 100 kilometer noordelijker in Milton Keynes gaan voetballen. Pete Winkelman vond het namelijk makkelijker om een licentie te kopen, dan de lokale club Milton Keynes City op te bouwen en te laten promoveren naar de Football League. Dat duurde hem te lang en was niet mogelijk. Het nieuwe Wimbledon kreeg veel tegenwerking. Een commisie van de FA adviseerde negatief, toen fans van het oude Wimbledon aangeven een nieuwe club te willen starten. Volgens de fossielen was het oprichten van een nieuw Wimbledon ‘Not in the wider interests of football’. Hoe fout konden ze het hebben.

Ondanks het negatieve advies van de FA, gingen de fans van Wimbledon toch door en werd AFC Wimbledon opgericht. Na tientallen spelers op proef, was er eindelijk een team. Op 10 juli 2002 was het dan zover, AFC Wimbledon kon eindelijk voor het eerst voetballen. Met 4-0 werd er verloren, ondanks dat ze spelers hadden met mooie namen als Mehmet Mehmet, Austin Martin en Carlo Castronovo. Vanaf het begin af aan werd succes na succes behaald door The Wombles. Vorig jaar promoveerde de club weer naar de Football League en zonder enige problemen handhaafde de ploeg zich. Het succesverhaal van AFC Wimbledon maakt ook duidelijk dat het helemaal niet onmogelijk was voor Milton Keynes City om op een natuurlijk manier te promoveren naar de League. Winkelman had daar het geduld niet voor en nu heeft hij een club waar nog altijd een luchtje aan hangt. Overigens is niet alleen het oude Wimbledon slachtoffer geworden van Winkelman, ook MK City ging failliet doordat er ineens een profclub binnen de stadsgrenzen kwam. Maar ja, schijnbaar was toestemming voor de verhuizing van Wimbledon naar Milton Keyes wel in ‘the wider interests of football’.

Advertenties

11 Reacties op “Not in the wider interests of football

 1. William van Holsteijn

  Leuk stukje, volgens mij is er weinig belangstelling voor als je je realiseert dat het voor de 2e keer is dat (AFC) Wimbledon dit huzarenstukje heeft herhaald. Maar ja, het oude Wimbledon werd door iedereen gehaat, dus waar malen we om….

 2. Austin Martin, briljante naam voor een speler. Was ie een beetje snel?

 3. Bij Chelsea hebben ze ooit een Nigeriaan op proef (!) gehad die Adigiun Salami heette. Was een pittig ventje.

 4. Dat Wimbledon komt met stukjes als deze steeds hoger op mn lijstje te staan!

  • William van Holsteijn

   Ik kan je uit ‘eigen doos’ nog veel meer vertellen, ik ben er 8 keer geweest!
   Ze speelde in een stadionnetje (Plough Lane) wat echt niet kon, amateurs hadden betere grounds. Kijk maar eens op Internet naar filmpjes en foto’s van Plough Lane, maar wees voorzichtig, ene De Jong heeft meer tijd dan jij en ik….!

 5. Haha, ga ik ff doen! Heb ik niet ergens gelezen dat je Wombledon en Leeds fan bent?

 6. Het oude Wimbledon wilde al langer verhuizen weg uit Londen. Zelfs Dublin werd genoemd, helemaal krankzinnig. Uiteindelijk was die club op sterven na dood. Nu hebben ze in Milton Keynes een gezonde club met groeimarge en hebben ze in Wimbledon ook weer een club die gezond is en goed draait. Uiteindelijk zou je dus kunnen zeggen dat alles voor iedereen is goedgekomen en dat die eeuwige MK-AFC vete misschien eens voor eens en altijd begraven mag worden. Het verleden moet je op een bepaald moment kunnen loslaten eerder dan met wrok te blijven rondlopen, daar wordt geen mens gezonder van. Uiteindelijk gaan beide clubs nu hun eigen gang en AFC Wimbledon is veel levensvatbaarder dan het oude Wimbledon FC voor de overname was. Persoonlijk vind ik MK Dons sympathieker dan AFCW maar ik heb zeker niets tegen AFC Wimbledon, het is knap hoe snel men de ladder beklommen heeft naar de Football League. Ik hou niet zo van het principe “fan owned” maar uiteindelijk hebben de fans hun speeltje, de mensen in Milton Keynes zijn ook tevreden… Dus misschien tijd om die hele hetze eens te begraven en niet meer op te graven.

 7. Korte PS maar Yellow Blue Beveren, de door fans van het verdwenen KSK Beveren opgerichte fan owned club (de eerste in Belgie en naar hun zeggen ook de eerste niet-Britse fan owned club) heeft in haar 2e seizoen van haar bestaan promotie afgedwongen van 8e naar 7e divisie door de playoffs te winnen. Nadat ze hun eerste jaar in exile speelden in een buurgemeente, mogen ze nu ook in eigen gemeente spelen op het B terrein van het stadion van het oude KSK Beveren. Die eerste Belgische fan owned club is dus toch een succesje te noemen (of ze de eerste fan owned club buiten het UK zijn durf ik betwijfelen, vooral in Duitsland is fan owned dacht ik al langer in gebruik) al hebben we al meteen twee andere delen van het verhaal:

  – door het faillissement van Beerschot zit Antwerpen zonder club in de hoogste reeks en zij zoeken actief naar een club van buiten de stad of provincie die wil verhuizen naar het Beerschot stadion. Zelfs vice kampioen Zulte Waregem (86 km van Antwerpen) werd genoemd maar na massaal protest kunnen die niet doorgaan met eventuele verhuisplannen.
  – FC Bleid was bankroet en verkochten vorig seizoen hun stamnummer aan een groep investeerders uit Brussel. De club verhuisde naar Brussel (196 km ver van Bleid vandaan) en gaat nu definitief in Brussel blijven, zelfs de naam en kleuren worden veranderd om alle verwijzingen naar Bleid op te blazen. (dit is echter niet geheel onverantwoord want had de club niet naar Brussel verhuisd dan was ze opgehouden te bestaan, dus het is niet alsof men de club Bleid gestolen heeft. Die club had in Bleid zelf geen enkel toekomstperspectief meer)

  Laten we ook niet vergeten dat in de VS het huidige Austin FC eigenlijk uit San Jose kwam. Van California naar Texas verhuizen, dat is een 4000 km of zo. Dus in Europa valt het alles bij elkaar geraapt best mee. Stel dat we heel Europa in acht nemen dan betwijfel ik of we boven de 10 voorbeelden zouden komen van clubs die ver van huis verhuisd zijn. In Azie en Amerika is zo een verhuis schering en inslag en maalt niemand er om.

 8. PS in België is een verhuis van eender welke afstand reglementair omdat clubs niet in een afdeling spelen, een bepaald stamnummer speelt in die afdeling. Indien een ploeg uit de 1e afdeling haar stamnummer verkoopt aan een club uit 8e afdeling, dan neemt die club de plaats in de hoogste reeks in gezien die plaats niet aan de club maar aan het stamnummer toebehoort. Verandert de houder van het stamnummer, dan neemt de nieuwe eigenaar de plaats in.

  Ik ben niet echt voorstander van verhuizen (al keur ik het evenmin geheel af, omdat het in sommige gevallen echt wel noodzaak was om de club te redden) maar ik vind wel dat de FA van geen enkel land zich hiermee moet moeien. Het is aan de clubs zelf om uit te maken waar ze willen spelen, en sowieso zullen enkel clubs die in eigen gemeente geen enkele toekomst meer zien een verhuis overwegen. Clubs die in hun plaats van herkomst goed draaien hebben geen reden om zo een verhuis te overwegen. Dus het aantal verhuizingen zou sowieso erg klein zijn en vooral bestaan uit clubs in acute nood. Het lijkt me onnodig dat een nationale voetbalfederatie daar dan goedkeuring voor zou moeten geven.

  Wat ik wel verwerpelijk vind is het systeem in Tsjechië waar clubs elkaars plaats in een bepaalde reeks mogen kopen. Ze kopen geen club of zo, ze kopen gewoon de licentie van een andere club om in de hogere reeks te gaan spelen. Slovacko is op die manier gepromoveerd naar het hoogste niveau, door de licentie voor de hoogste reeks te kopen van de club die eigenlijk op sportieve wijze de promotie had afgedwongen. Slovacko kwam met geld over de brug en promoveerde, de club die de promotie verdiend had op het veld bleef gewoon in tweede afdeling.

  Opnieuw: mijn ideaal is een systeem waar elke club eigendom is van de overheid. Op die manier wordt de club nooit een handelsvoorwerp dat op de markt komt, de weinige verhuizen die er nog zouden komen zouden er dan komen wanneer de overheid in een bepaalde regio snel een club wil voorzien (en dan is men doorgaans wel slim genoeg eentje te kiezen die in eigen stad weinig populair was en dus niet gemist zal worden). Het bieden op clubs en commerciële verhuizen sluit je alleszins uit in een systeem waar elke club staatseigendom is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s