Cathkin Park

Gisteren schreef ik een stukje over hoe een naar figuur een schitterende club failliet liet gaan voor eigen gewin. Third Lanark ging failliet, maar zijn plannetje om huizen neer te zetten op de plek van het stadion mislukte. Vandaar dat er al 45 jaar een karkas van Cathkin Park in het zuiden van Glasgow ligt. De Main Stand is weg, maar de terracing ligt er nog altijd. Nu ben ik een groot liefhebber van vergane glorie, dus ik moest daar een keertje naartoe. Ondertussen ben ik er al drie keer geweest en iedere keer is het weer genieten. Mocht je een keer naar Hampden gaan, loop dan eventjes wat verder door en je komt bij Cathkin Park uit. Het is een fantastische plek. Het is bizar om te bedenken dat daar ooit meer dan 40.000 man zaten en dat die allemaal ‘high, high, high’ riepen als de bal weer eens in de lucht werd gepompt.

Het is mooi dat de Glasgow City Council destijds heeft besloten om het stadion aan de elementen over te leveren en het terrein een functie als park te geven. De hoofdtribune werd afgebroken, maar er is nog veel van de terracing over, al dan niet overwoekerd door vegetatie. In het midden ligt nog altijd een voetbalveld en sinds 2007 is er zelfs een amateurclub met de naam Third Lanark die de herinnering aan The Hi Hi’s hoog wil houden. De bomen, de begroeide terracing en de kleine herinneringen aan Third Lanark die her en der te vinden zijn. Het park is echt een relikwie uit het verleden. Er gingen in 2008 geruchten dat de amateurclub Third Lanark het failliete Gretna wilde vervangen in de Scottish League en een herstart als profclub zou willen maken. Een mooi streven, maar op Cathkin Park zouden ze niet kunnen spelen en juist dat zou zo mooi zijn.

Ik hoop dat de resten van het stadion er voor altijd blijven liggen, want het is een schitterend monument en een mooi eerbetoon aan de club die moedwillig de nek is omgedraaid. Een mannetje is nu bezig om het stadion te restaureren. In z’n eentje! Op zich is het aardig dat het muurtje rondom het veld weer wit geschilderd is en de crush barriers rood, maar het grijs verven van de terracing vind ik minder geslaagd. Kost volgens mij ook ontzettend veel verf, maar dat moet hij weten. Het is een onschuldige hobby en het zorgt ervoor dat de club weer wat in het nieuws komt. Ik denk alleen dat het nog jaren duurt voordat hij er mee klaar is. Maar genoeg geluld, hier de foto’s van het stadion in volle glorie en van mijn bezoekjes de laatste jaren, zowel voor als na de renovatie. Genieten.

Advertenties

7 Reacties op “Cathkin Park

 1. Ha, een wit geverfde muur. Een man naar m’n hart.

 2. Mooi! Heb ook een zwak voor die overwoekerde tribunes. Een mooie bijdrage van Moeder Natuur aan de wereld der stadions. Soms moet je al echt heel goed kijken om de tribune nog tussen de planten te zien (denk aan Union St Gillis of het Poststadion in Berlijn) maar dat maakt het ergens ook leuker om je verbeelding te laten werken hoe het vroeger was. Overigens, in dat Poststadion ben ik ondanks verbod wegens veiligheid op de terracing geweest, compleet overwoekerd. Het was in dermate slechte staat dat ik, hoe leuk het ook was daar stiekem op te kruipen, snap dat men soms zo een tribune geheel afsluit. Onderhouden zoals met Cathkin Park is dus wel nodig, ookal betekent dat dat je nooit de charme van een totaal overwoekerde terracing hebt. Maar het is de gulden middenweg tussen een tribune in originele staat proberen behouden en het tegelijk veilig genoeg houden dat je er nog gewoon op kan staan.

  Het nieuwe Third Lanark (in de non league) speelt daar toch dacht ik? Vreemd dat er dan geen netten in doel hangen en er geen correcte lijnen op het veld zijn getrokken. Voor non-league begrippen voldoet die ene terracing prima, mits je het veld goed onderhoud kan daar probleemloos amateurvoetbal gespeeld worden.

 3. PS Bertelsonstadion (tegenover Vorst Nationaal) heeft ook zo een overwoekerde terrace met de trap nog net zichtbaar ; daar staat de (houten) zittribune nog overeind en amateurclub Maccabi Brussel speelt er. Een lekkernij, die ground. Het stadion van SCUP Jette heeft ook zo een leuke ovalen terracing met crash barriers, alleen is die niet overwoekerd en in prima staat dus net iets minder nostalgisch.

  Ach, leuk dat men hidden gems behoudt en zelfs als monumenten beschermt soms. Zouden ze met Cathkin ook moeten doen mits nog niet gebeurd (?). Ik snap anderzijds wel dat je om veiligheidsredenen zulke grounds niet kan accepteren op profniveau waar veel mensen op wedstrijden afkomen. Voor amateurvoetbal waar hooguit een 100 a 200 mensen komen is het ideaal: gezellig met een drankje genietend van de glorie die van zo een memorabel stadion uitgaat. In feite maken dit soort grounds non-league niveau soms leuker dan groundhoppen op het hogere niveau. Ik snap dat men vanwege veiligheid bepaalde regels invoert, maar gezellig in een klein stadionnetje waar de tijd stilgestaan heeft een amateurwedstrijd bekijken kan vanwege het gezellige/kleinschalige en het nostalgische leuker zijn dan een Europese wedstrijd voor 50000 fans in een stadion zoals er twaalf in een dozijn zijn.

 4. William van Holsteijn

  Wederom een fraai verhaal! Ik kende de historie van Third Lanark oppervlakkig en ben er weleens op gewezen toen ik in Glasgow was (2003), op de aanwezigheid van deze restanten en het bordje. Ik ben er toen niet op ingegaan, omdat het me toen niets zei. Stom natuurlijk en na het lezen van deze stukken over Third Lanark helemaal. Voor mij, de aantrekkingskracht van dergelijke stukken zit hem in het feit dat ik na het lezen een gevoel heb van; “dit is een reden om er zelf eens te gaan kijken”. Zo ook na deze stukken, ook weer een reden om nogmaals naar Glasgow te gaan!

  • Ik heb zelf een ongekende fascinatie met dit soort clubs. In België heb ik dat bijvoorbeeld ook met Crossing Schaarbeek en in Nederland met FC Wageningen. Club verdwijnen normaal niet, dus als dat gebeurt is dat wel heel apart.

   • Het aantal verdwenen clubs is in geen honderden uit te drukken; in België alleen al spreken we over honderden clubs met een lang verleden die verdwenen. In Ierland is (in een liga met slechts 2 afdelingen) de voorbije 10 jaar alleen al minstens 5 clubs op amper 2 afdelingen verdwenen (Limerick FC, Derry City originele versie, Dublin City FC, Kildare County FC, mogelijks Galway United als volgende…). Clubs verdwijnen normaal niet? Vreemde uitspraak ; het aantal clubs die in de loop der jaren verdwenen zijn is dermate hoog dat het amper bij te houden valt. In België spreken we over tientallen als we enkel clubs met een prof/semi-prof verleden spreken, honderden als we over clubs algemeen spreken. Ik neem aan dat dat elders in andere landen ook zo is. Uit het hoofd kan ik bv opnoemen: VC Zeeland, ONA, FC Amsterdam, Haarlem, RBC, RWDM, Seraing, het originele KFC Lommelse SK, Lyra, Olympic Charleroi, KRC Harelbeke, La Louvière, Moeskroen, St-Niklase SK, Extremadura, Venezia Calcio, Vanspor, New York Cosmos, Blau-Weiss Berlin, Rangers, Verbroedering Geel, Beerschot VAC, … En dat is dan enkel als we het over clubs die in de hoogste reeksen speelden hebben en zonder fusies mee te rekenen (als we fusies meerekenen is de lijst nog langer, bv Winterslag, Waterschei, RC Brussel, Daring Molenbeek, La Forestoise, RC Jette, Leopold FC, Tilleur FC, Germinal Ekeren, Enschedese Boys, SC Enschede, …). Dat vele van die clubs een doorstart maken is niet eens zo relevant want dan kan je Third Lanark ook nog steeds als actieve (amateur)club beschouwen. En Crossing Schaarbeek (in feite op zich al een fusie van Crossing Molenbeek en RC Schaarbeek — die laatste staat los van het huidige RC Schaarbeek dat een nieuwe club is) is nooit echt verdwenen, het fusioneerde met VV Elewijt (op zich ook al een fusie van twee clubs)

    Nothing ever lasts forever … Binnen een 50 jaar zullen kinderen allicht met ons spreken als we bejaard zijn en zich bij de helft van de clubs en spelers waarover we spreken geen idee hebben waar we het over hebben … Het is ook geen natuurlijk proces als iets voor eeuwig blijft bestaan, ookal streeft iedereen die met iets begaan is er onbewust wel naar.

 5. PS: als ik clubs als Lommel, St Niklase SK, Excelsior Moeskroen, La Louvière, Lyra, Vanspor, Venezia Calcio, Extremadura, Limerick FC, Seraing, RWDM, Beerschot etc noem … heb ik het uiteraard over de originele versie, niet de doorstart. In sommige gevallen (bv Vanspor, Lommel, La Louvière, Lyra, Limerick, …) is door een doorstart of fusie met relatief succes de newco alweer op semi-prof of professioneel niveau actief, waardoor mensen al eens vergeten dat het niet de originele club is. Maar feit is dat elk jaar behoorlijk wat clubs op de fles gaan. In België was er dit seizoen Olympic Charleroi, vorige seizoenen La Louvière en Moeskroen, … dat waren clubs die allen een verleden op het hoogste of 2e niveau hadden. In sommige gevallen is die doorstart meteen succesvol, in sommige gevallen blijft succes uit (bv RWDM, RC Brussel, Daring Molenbeek, … zijn ook herstart zonder veel succes)

  New York Cosmos is de volgende in het rijtje die een doorstart gaat maken, meer dan 25 jaar na het einde van de originele club.

  Feit is dat het aantal clubs die op de fles gaan veel groter is dan het lijkt, en ik heb de indruk dat het de laatste 10 jaar enkel nog in stijgende lijn zit (helaas)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s