They Were The People

“We are the People” (op z’n Rangers uitgesproken ‘we ra peepil’),  is een van de meeste befaamde spreekkoren die altijd op Ibrox te horen was. Het is een bijbelse tekst en gaat over het uitverkoren volk. Zo zien veel fans van Rangers zichzelf: als het uitverkoren volk. De protestanten die superieur zijn als dat Roomse gepeupel. Een befaamde uitdrukking is dat ook dat je niet als Ranger geboren wordt, maar gekozen. Veel Rangers-fans zien zichzelf dan ook als een soort hoeder van de pure Schotse samenleving. Veel fans, niet alleen van Celtic, walgen van deze ‘we ra peepil’-mentaliteit. Het gevoel leefde dat Rangers alles kon maken en lange tijd was dat ook zo, totdat de belastingdienst het beu was. Het onmogelijk is daarom een paar weken gebeurd en dat is liquidatie van Rangers. De club is na 140 jaar niet meer. They were the people.

Rangers is vanaf het begin van de Schotse competitie, in 1890, een topclub geweest. De club werd, nadal Queen’s Park besloot amateur te blijven, de protestantse tegenhanger van het ‘buitenlandse’ Celtic met zijn katholieken en hang naar Ierland. Overigens waren beide clubs in de beginjaren nooit zuiver sektarisch en is Celtic dat zelfs nooit geweest. Protestanten als Jock Stein, Kenny Dalglish en Danny McGrain zijn helden bij de club en religie is nooit een issue geweest om een speler te kopen. Bij Rangers was dat anders. Na WO I werd er stilzwijgend besloten om geen katholiek meer bij de club te hebben. Niet alleen de spelers, maar iedereen die bij de club werkte moest protestant zijn, anders kwam je er niet in. Dat veranderde pas in 1989, toen Mo Johnstone werd gekocht. Manager Graeme Souness en de nieuwe eigenaar David “for every fiver Celtic spend we’ll spend a tenner” Murray werden overladen met complimentjes door de pers. Eindelijk was Rangers ook klaar voor de moderne tijd.

Niet alle fans waren er even blij mee. Seizoenkaarten werden teruggestuurd en sjaals voor Ibrox verbrand. Maar de successen zorgden ervoor dat de pijn werd verzacht. In de jaren tachtig was Rangers een lachertje geworden. De titelstrijd ging tussen Aberdeen, Celtic en Dundee United. Rangers kon amper aanhaken en viel vaak buiten de top drie. Pas toen Souness, en in zijn spoor een hele rits Engelse internationals (Engelse clubs waren verbannen uit Europa, dus Rangers was een aantrekkelijk optie), kwamen werden The Gers weer dé club van Schotland. Van 1989 tot en met 1997 werd Rangers negen keer op rij kampioen en daarmee evenaarden ze het record van het Celtic van Jock Stein. Dankzij Wim Jansen (Wim the Tim) en Henke Larsson werden het er geen tien op rij. Die titel van Celtic zorgde voor frustratie en manager Walter Smith koos eieren voor zijn geld en vertrok.

Murray besloot voor het eerst in de geschiedenis een buitenlandse manager aan te stellen en dat werd Dick Advocaat. Het roer moest om. De oude Schotten Ally McCoist, Ian Durrant, Andy Goram, Richard Gough en Stuart McCall vertrokken en Advocaat kreeg bijna een blanco cheque van Murray om spelers te halen. Van Bronckhorst, Numan, Konterman, Mols, Arveladze, Reyna, Flo en de gebroeders De Boer kwamen. Advocaat won de eerste twee seizoenen alles wat er te winnen was, maar de schuldenberg werd gigantisch. De selectie was bijna niet te betalen en zeker niet in een klein voetballand als Schotland. Daarnaast had Celtic Martin O’Neill aangesteld en die zorgde ervoor dat Celtic in 2001 de treble won en Rangers ver achter zich liet. Murray zocht zich gek naar oplossingen om nog meer uit te geven, maar niet zoveel te betalen. Hij vond die in Employee Benefit Trusts oftewel EBT’s.

Om eerlijk te zijn had ik voor deze zaak met Rangers nog nooit van EBT’s gehoord, maar die werden bij Rangers gebruikt om belasting te ontduiken. Een EBT is een lening die een werkgever aan zijn werknemer kan geven, waarover geen belasting hoeft te worden betaald. Na een tijdje moet de lening dan terug worden betaald aan de werkgever, maar dat is bij Rangers nooit gebeurd. Die gebruikten de EBT’s om een deel van het salaris van de spelers te betalen. Een speler kreeg bijvoorbeeld 20.000 pond per week salaris en 10.000 pond via een EBT. Zo kon Rangers gigantische salarissen betalen, zonder belasting te betalen over een deel daarvan. Uiteindelijk werd er maar liefst 47.659.000 pond aan salarissen betaald, zonder dat daar een cent belasting over werd betaald. Daarnaast werd via het bedrijf van Murray nog eens tien miljoen pond aan ‘leningen’ verstrekt aan spelers.

De belastingdienst kon het erg moeilijk achterhalen, omdat dit allemaal via kanaaleiland Jersey liep, maar uiteindelijk liep Rangers toch tegen de lamp. De belastingdienst (HMRC) kon daar niet echt mee lachen en ze dreigden Rangers voor de rechter te slepen. De gehele claim was, inclusief boetes en rente, 134 miljoen pond. Ondertussen begonnen de banken ook te morren. Rangers had namelijk een flinke schuld opstaan bij de Lloyds Bank en die wilden dat wel terugzien, gezien de bankencrisis. Achttien miljoen pond en snel graag, was de vraag. Daarnaast begon het er steeds meer naar uit te zien dat HMRC Rangers daadwerkelijk voor de rechter zou gaan brengen voor die EBT’s en de belastingdienst stond ijzersterk. Murray begon hem te knijpen en verkocht de club afgelopen zomer voor één pond aan Craig Whyte. De fans van Rangers waren blij, want deze Whyte was (in tegenstelling tot Ayr United-fan Murray) een echt Bluenose, een van hen. Een van de ‘people’.

Vanuit de kant van Celtic kwam er meteen veel kritiek, want Whyte is een beetje een smerige zakenman. Hij is pas 41, maar was via zijn bedrijven al vaak in aanraking gekomen met justitie. Whyte neemt het namelijk niet zo nou met de regeltjes, maar de fans van Rangers wilden van niets weten. Whyte was hun held, want hij had beloofd 25 miljoen te investeren in de komende vijf jaar en Rangers was dankzij hem weer schuldenvrij. Hij had namelijk de schuld bij de bank afbetaald. Een probleem was dat Whyte geen geld had, maar dat loste hij op door de inkomsten van 100.000 seizoenkaarten over vier jaar te verkopen aan Ticketus voor 26,7 miljoen pond. Hiermee had Whyte weer wat geld in handen, maar zouden er amper recette-inkomsten binnen komen in de jaren erop. Een rare zet dus, vandaar dat Whyte het op dat moment stilhield.

Overigens besloot Whyte om vanaf zijn overname geen belasting meer te betalen. Geen BTW, geen loonbelasting, geen verzekeringspremies, helemaal niets. Afgelopen februari was de belastingdienst het zo zat, dat ze een curator wilden aanstellen bij Rangers om geld te krijgen. Whyte was HMRC nét voor en stelde een eigen curator aan (zijn vrienden van D&P). Het gevolg was wel dat de club in administration (soort surseance van betaling) kwam en dat betekent tien minpunten. Celtic, dat al koploper was op dat moment, was eigenlijk toen al zeker van de titel. De echte ellende voor Rangers moest echter nog beginnen. De spelers werden onder druk gezet om flinke loonsverlagingen te accepteren en twee jeugdspelers mochten transfervrij vertrekken. Ondertussen verloor de club nog altijd één miljoen pond per maand. Ze hoopten echter door de spelers aan hun contract te houden, dat ze er nog een transfersom voor zouden krijgen in de zomer.

Whyte was ondertussen vertrokken naar Monaco, want in Schotland werd het hem wat te heet onder de voeten. Hij wilde de club zo snel mogelijk verkopen, maar er stonden weinig mensen om te springen. Met name door de gigantische berg schulden die de club had opgebouwd. Ineens was Whyte niet meer een van de ‘people’. Ondertussen werd bekend dat Rangers sowieso niet mee mocht doen aan Europees voetbal het jaar erop. De tweede CL-plaats, en de daarbij behorende miljoenen, konden ze dus vergeten. Naast het veld probeerde D&P ondertussen een CVA (een soort schikkingsvoorstel) met de schuldeisers te regelen. Kleine schuldeisers zijn nooit een probleem, daar stuur je wat Tokkies op af om ze te intimideren, maar de belastingdienst (meer dan 94 miljoen pond) en Ticketus (26 miljoen) zijn grote organisaties in Londen en die laten zich niet zo snel afscheppen.

Whyte besloot ondertussen eieren voor zijn geld te kiezen en de club voor 2 pond aan Charles Green te verkopen. Ironisch genoeg heten de twee laatste eigenaren van Rangers Green & Whyte. Eerste taak van Green was om een CVA te regelen, zodat de club zou blijven bestaan. Schuldeiser zouden voor iedere pond die Rangers aan het schuldig was 9 pence krijgen. De kleine bedrijfjes gingen er mee akkoord, maar de belastingdienst maakte op 12 juni bekend dat ze er niet mee akkoord gingen. Dat betekende liquidation en het einde van het 140 jaar oude Rangers. Op 14 juni was er nog een officiële vergadering over de CVA, maar de belastingdienst bleef bij zijn standpunt: njet. Sindsdien is er van alles aan de gang en is er iedere dag opnieuw nieuws. Green richtte meteen na het ‘nee’ van de belastingdienst een nieuwe BV op: Sevco 5088. Daarin stopte hij Ibrox en Murray Park, het trainingscomplex.

Het plan was om Sevco 5088 onder de nieuwe naam “The Rangers Football Club” mee te laten doen in de SPL, maar dat viel tegen. Ten eerste vond men de naam “The Rangers FC” te veel lijken op het oude “Rangers FC” en ten tweede bleken de SPL-clubs niet zo happig te zijn om Sevco 5088 meteen in de SPL toe te laten. Enige dwangmiddel was het tv-contract, waardoor ik continue heb gedacht dat Sevco 5088 wel toegelaten zou worden in de SPL. Maar de fans van alle clubs bleken mordicus tegen dat plan te zijn en besloten geen seizoenkaarten te kopen, zolang hun club niet aangaf tegen Sevco 5088 in de SPL te stemmen. Acht van de twaalf clubs, waaronder het oude Rangers, zouden voor moeten stemmen, maar de laatste weken is duidelijk geworden dat ze die meerderheid niet gaan halen. Op 4 juli is de officiële stemming, maar nu al hebben er zes clubs aangegeven tegen Sevco 5088 te stemmen. Volgend jaar dus sowieso geen Glasgow derby in de SPL.

Ondertussen kiezen de spelers eieren voor hun geld. Green wilde ze allemaal transfereren van het oude, overleden Rangers naar Sevco 5088, maar daarmee gingen de spelers niet akkoord. Vandaag was de eerste training en slechts een handjevol spelers kwam opdagen. Maar drie spelers: Lee McCulloch. Lee Wallace en Kyle Hutton hebben aangegeven voor Sevco 5088 te willen spelen. Veel spelers, zoals Steven Davis, Allan McGregor, Steven Naismith, Jamie Ness, Steven Whittaker, Juan Manuel Ortiz, John Fleck, Sone Aluko, Rhys McCabe en Kyle Lafferty, hebben aangegeven niet voor Sevco 5088 te spelen, terwijl van de Amerikaanse internationals Bocanegra en Edu geen spoor te vinden is. Vriendschappelijke wedstrijden worden ondertussen afgezegd, terwijl de kans bestaat dat er nog meer spelers vertrekken.

Wat er met Sevco 5088 gaat gebeuren is onbekend. Op 4 juli gaat dus bekend worden dat ze niet in de SPL mogen spelen, maar waar dan wel? Er zijn nog drie Schotse profdivisies en in een van die drie hopen ze terecht te kunnen. De SFA (Schotse KNVB) wil ze het liefst in SFL1 hebben. Dat betekent dat ze, waarschijnlijk, binnen een jaar weer terug zijn en volgend seizoen de Old Firm weer op het programma staan. Televisiemaatschappij Sky ziet dat scenario ook het liefste gebeuren. De clubs in SFL1 zitten daar alleen helemaal niet op te wachten. Met maar één promotieplaats is het seizoen al zo goed als verloren als Sevco 5088 mee gaat doen. Raith Rovers, Partick Thistle  en Greenock Mortonhebben zich al tegen de Sevco in SFL1  uitgesproken en de fans van clubs uit die competitie zijn razend. Een andere optie is SFL3. Doordat Rangers P-P is, is er nog een plekje over in de Schotse profcompetitie. Dat kan dan worden opgevuld door Sevco 5088.

Sevco 5088 in SFL3 zou ook het meest logische zijn, want een nieuwe club hoort niet zomaar in SFL1 in te stromen. De penningmeesters van de clubs in SFL3 gaan het ook heerlijk vinden, want ik verwacht dat iedere uitwedstrijd van Sevco 5088 helemaal uitverkocht zal raken. Stel dat Sevco 5088 volgend jaar in SFL3 speelt, dan kan het wereldrecord van een wedstrijd op het vierde niveau er wel eens aangaan. Dat record is nu in handen van Crystal Palace, dat op 31 maart 1961 tegen Millwall maar liefst 37774 toeschouwers mocht begroeten. Als Sevco 5088 volgend jaar in SFL3 speelt, heb je daar twee stadions die een grotere capaciteit hebben dan die 37774 van Crystal Palace. Op Ibrox kunnen namelijk 51082 man, maar er is nog een groter stadion. Stadsgenoot Queen’s Park heeft namelijk Hampden Park, waar ook het nationale elftal zijn wedstrijden speelt, en daar kunnen 52063 mensen in. Wie weet dat die er ook komen als Sevco 5088 een uitwedstrijd speelt tegen The Spiders. Mocht het uitverkocht raken, dan is het geen record, want Queen’s Park speelde ooit voor 95722 man tegen Rangers op Hampden Park.

Wat ik zelf verwacht? Ik durf er niets meer van te zeggen. Ik heb altijd gedacht dat Rangers zelfs met die 94 miljoen pond schuld bij de belastingdienst zou weg komen, maar dat is dus niet gebeurd. Daarna verwachtte ik wel dat Sevco 5088 in de SPL zou mogen starten, maar dat is dankzij de fan power ook niet gebeurd. Nu denk ik dat de club in SFL1 mag beginnen, maar de clubs en fans daar komen in opstand. Het zou dus zomaar kunnen dat ze op het vierde niveau moeten starten. Het kan zelfs zo zijn dat Green al het papierwerk niet op tijd af heeft en er volgend seizoen helemaal geen club op Ibrox speelt. In deze zaak sta ik nergens meer van te kijken. Keer op keer wordt de moreel juiste keuze gemaakt en dat zijn we niet meer gewend in het voetbal. Fans hebben een enorme doorslag gegeven in deze zaak en dat leek ook niet meer mogelijk. De ‘Schotse Lente’ wordt deze opstand tegen de bond, tv-maatschappijen en grote clubs wel genoemd en ik ben benieuwd hoe dit af gaat lopen. We blijven het op de voet volgen. Hoe dan ook, de ‘people’ zijn niet meer.

Advertenties

28 Reacties op “They Were The People

 1. Nu heb ik meer met Celtic dan met de Rangers, maar toch is het ongelooflijk triest dat door wanbeleid door een paar passanten een roemruchte club niet meer bestaat. Je verwacht eigenlijk dat het alleen bij kleine clubjes gebeurt, maar de toon is hiermee wel gezet.

  Elke andere club zou op het laagste niveau moeten herstarten, zo ook dus Glasgow Rangers. Wel erg triest voor de fans, vooral omdat met een beetje pech de club straks helemaal niet bestaat.

  Mijn club ging ook bijna door een paar idiote passanten naar de maan, en de dreiging is nog steeds niet geweken. Ik zou denk helemaal gek woorden als Feyenoord verdwijnd.

  • Oeps, verdwijnd met een ‘d’ 😦

  • Ik kan het ook echt niet geloven dat ze verdwenen zijn. Rangers behoort, samen met Celtic en Man United, tot de drie grootste clubs van de UK. Dit is echt de grootste shock in het voetbal in jaren, maar het zegt genoeg over het aanzien van het Schotse voetbal dat dit niet echt nieuws is in Nederland.

 2. Mijn complimenten overigens voor de duidelijke uitleg 🙂

 3. Heel handig artikel. Mooie blog ook 🙂 Hoop wel dat Rangers in SFL1 mag starten dan, Schotse voetbal zit al in het slop en zonder Old Firm zal dat alleen maar erger worden.

 4. Stel dat ze straks netjes in SFL3 starten (of in de Nonleague, wat ik nog logischer zou vinden) en vervolgens op normale manier de pyramide beklimmen, zonder het sektarische en frauduleuze verleden, waar moet de Celticsupporter dan nog tegen ageren? De haat tussen groen en blauw zal nooit meer in balans zijn zoals het was.

  • Denk dat de Celticsupporters deze situatie en ook een seizoen zonder Rangers best grappig vinden. Leedvermaak ten top. Maar daarna zullen ze de Rangers missen. Rivaliteit is nu eenmaal onontbeerlijk. Alleen aan de top, zonder Old Firm en het gebrek aan afreageren op je rivaal wordt al snel saai.

 5. Echt een heel goed en interessant stuk. Niet normaal dat jij al deze informatie weet. Ik zie de Rangers het liefst snel terugkeren maar ik begrijp tegelijk ook wel weer dat dit heel lullig zou zijn voor de clubs in SFL1.

 6. Een nieuwe club moet gewoon meeloten om de opengevallen plaats in de SFL en dan instromen in Division Three. Klaar.

  Waar komt die rare naam Sevco 5088 eigenlijk vandaan?

  • Ze gaan rechtstreeks de SFL1 in. Na dat voorstel van gisteren ben ik daarvan overtuigd. Green heeft al aangegeven daarmee akkoord te gaan. Smerig spelletje, waarbij de SFL-clubs onder enorme clubs zijn gezet. Sevco 5088 is een handelsnaam waaronder ze geregistreerd staan.

   • William van Holsteijn

    Ben benieuwd wat ze met die karakteristieke blauwe hekken bij Ibrox gaan doen! Die zullen vervangen moeten worden, schrijnend, want als rechtgeaarde Celtic-fan moet ik -schoorvoetend- erkennen dat Ibrox-stadium, zéker gelet op de Main-stand, meer karakter uitstraalt can Celtic Park, maar dit is slechts een detail in deze misére bij The Rangers!

 7. William van Holsteijn

  Blijft een rare situatie; aan de ene kant leedvermaak daar The Rangers dus kennelijk veel te ruim gespendeerd hebben in het verleden, het zijn eigenlijk fake-titels, maar ja, kijk eens naar Spanje….!

  Aan de andere kant kan je rivaliteit gewoon niet missen, de competitie gaat nóg minder voorstellen en wordt Celtic de komende 5 jaar kampioen? Wat voor lol/voldoening geeft dat?
  Van deze situatie heb ik in de Nederlandse kranten niets gelezen, kenmerkend.
  Het gevaar is natuurlijk dat je een precedent gaat schapen en dat blijft lastig!
  Als rechtgeaarde Celtic-fan weet ik niet goed wat ik met deze situatie aan moet, los van het feit dat ik van plan was om The Old Firm weer een met een bezoekje te gaan vereren. Daar zal het voorlopig niet van komen, vrees ik!

  Joris, want is jouw gevoel bij deze ontwikkeling(en)?
  Wederom een fraai stuk, informatief, maar toch ook weer schrijnend!

  • Ik denk dat het allemaal wel mee zal vallen voor Sevco 5088. De SPL oefent enorme druk uit op de clubs in SFL1. Daarin zal Sevco 5088 (die waarschijnlijk een naam krijgen als Glasgow Rangers) uitkomen en, waarschijnlijk, meteen promoveren. Ze zijn al hun schulden kwijt na een jaar en doen misschien al binnen twee jaar weer mee voor de titel. Ik had gehoopt dat we eindelijk van de de dominatie van de OF afwaren, maar dat zit er dus niet in.

  • William, in alle drukte ben ik je vergeten mailen over die foto van dat stadion dat je in Griekenland vinckte. Kan je me nog eens herhalen aan welk adres ik je mag mailen? (PS: laat het @ teken gerust weg, zo vermijd je spam)

 8. William van Holsteijn

  Het verdwijnen van de dominatie vd OF is denk ik de doodsteek voor het Schotse clubvoetbal, zéker in internationaal perspectief. Eigenlijk kunnen die 2 clubs niet zonder elkaar, want als we het van Aberdeen of Hearts moeten hebben???
  Ik zag 2 jr geleden Celtic-Dundee United live en vorig jaar Hearts-Celtic op tv, nou ja, behalve een hoop fanatisme/enthousiasme/opportunisme bleef er kwalitatief niet veel over. Doet me enigszins denken aan de verrichtingen van Ierland op het EK.

  • In de jaren 80 was Rangers ook een tijdje weg en toen ging het erg goed met het Schotse voetbal. EC II voor Aberdeen, Dundee United halve finale EC I en finale UEFA Cup. De andere clubs moeten het gevoel hebben mee te doen om de titel, dan leeft het Schotse voetbal weer.

   • Dat gaat niet lukken, Celtic is oppermachtig en staat met X-mas al 20 punten voor. Rangers en Celtic (in die volgorde) bepalen het wel en wee van het hedendaagse Schotse voetbal.

    ALL BELLS ARE BLUE !

   • Stephan slaat de nagel op de kop. Ik denk dat weinig Celtic fans in hun (begrijpelijk) leedvermaak beseffen dat hun club ook wel eens slachtoffer kan zijn van het verhaal. Met maar 1 goed team meer in de league wordt de SPL totaal oninteressant voor sponsors, TV gelden zullen dalen, en goede spelers zullen weg willen of niet meer naar Schotland willen komen. Daar zak Celtic ook door getroffen worden.

    Leedvermaak hoort er bij, maar ik vrees dat sommige Celtic fans wel eens aardig zullen schrikken van hoe hun club in de klappen zal delen.

    Natuurlijk, dit mag geen reden zijn om ethiek aan de kant te schuiven en de newco meteen in de SPL toe te laten. Echter, de Schotse liga zal algeheel in de klappen delen, inclusief Celtic. Tenzij plots een nieuwe titelkandidaat opstaat maar die kans is nihil. Een liga met slechts 1 degelijk team is niet interessant voor buitenstaanders en daar horen sponsors ook bij. Ik had het er al eens over met enkele collega’s, er hangen onweerswolken over heel het Schotse voetballandschap, inclusief Celtic Park. Rangers dreigt heel het Schotse voetbal mee in haar val te sleuren. Ik wens het de Schotse clubs niet toe, maar er zal toch iets moeten gebeuren om te vermijden dat de SPL binnenkort even hoog aangeschreven staat als de Luxemburgse of Armeense competitie. Zonder een enkele aantrekkelijke wedstrijd wegens gebrek aan goede teams om Celtic weerstand te bieden, zal de hele competitie klappen krijgen. Celtic inclusief. Ik wens het hen niet toe, maar in alle leedvermaak zou het wel eens kunnen dat het ontwaken uit die droom een hele sisser is voor al wie met de club begaan is. Celtic en Rangers hebben elkaar nodig gehad om het Schotse voetbal aantrekkelijk te houden, en sponsors hadden de Old Firm om hun deals te rechtvaardigen. Voor een Ross County-Celtic of een Kilmarnock-Celtic gaan sponsors noch TV stations in de rij staan. Voor een Annan-newco Rangers of Berwick-Newco Rangers evenmin. Deze zaak dreigt heel het Schotse voetbal te gijzelen en dat zou bijzonder jammer zijn want an sich vind ik het een boeiender voetballand dan Engeland. Maar ironisch genoeg was de spankracht van de Old Firm wel essentiëel voor de hele liga om ietwat aan belangstelling en inkomsten te hebben.

   • PS Stephan: All Bells are Blue? Nooit eerder gehoord, waar verwijst die naar?

    Ik heb het totaal niet met Rangers (Celtic laat me eerder neutraal) al moet ik er wel bijzeggen dat ik als atheist niet goed snap hoe mensen het katholieke of protestantse geloof met hand en tand verdedigen vanwege een voetbalclub, als die mensen in realiteit atheist zijn. Voor de gelovige fans is dit uiteraard een heel ander verhaal, en er zijn genoeg redenen om een religie te waarderen zonder gelovig te zijn (ik heb dat gevoel een beetje met de islam persoonlijk) … maar vanwege een voetbalclub? Vind ik ergens wel vreemd, al merk ik dat het bij de Old Firm wel vaker gebeurt zelfs bij de nieuwe generatie fans waarvan een deel atheist is.

    Anyways, an sich zijn het gewoon twee voetbalclubs. Nothing more, nothing less. Clubs met een lange historie van rivaliteit en toch ook niet echt zonder elkaar kunnen. De Old Firm was voor beiden altijd dé clash die er het meest toe deed, het was de confrontatie die sponsorgelden en media aandacht richting SPL trok… Of hoe twee clubs die elkaar rauw lusten ook niet echt zonder elkaar kunnen. Een fenomeen dat natuurlijk bij vele rivaliserende clubs bestaat. Alle lui die in Camp Nou schreeuwen om een onafhankelijk Catalonië zouden zich snel dood vervelen in een Catalaanse liga en smeken om opnieuw tegen Real Madrid te mogen spelen. Feyenoord en Ajax is een enorm gespannen verhouding, maar het zijn wel wedstrijden waar fans én media het meest naar lonken. Je hebt die gekruide wedstrijden nodig om het boeiend te houden, en dat is net het gevaar voor het Schotse voetbal als de Old Firm uit elkaar valt.

   • William van Holsteijn

    Toch denk ik dat het Schotse clubvoetbal voor de korte termijn op z´n gat zal gaan liggen. Het stelde de afgelopen jaren – zeker internationaal- niet veel voor, nu met het verdwijnen van The Rangers, zal het 5 tot 10 jaar duren voordat het Schotse clubvoetbal ´gezond´ is. Ik voorspel dat het een voorbode is wat The Premier League te wachten staat. Het lijkt alsof de bomen tot in de hemel reiken, maar dat is slechts schijn.
    Phyrus-overwinningen of hoe je het ook wilt noemen, het is en blijft een vorm van competitievervalsing. Op basis van een veel te grote voet voortleven om zo ´successen´ te behalen, zie Manchester City-United, Chelsea maar ook Spanje, waar ook de bezem doorheen moet. Oppurtunisme van het zuiverste soort, waarom zijn wij zo´n liefhebber van de lagere divisies? Toch echt alleen uit nostalgische overwegingen…???

   • Het is mooi dat ethiek nog bestaat en quasi alle SPL clubs hebben gestemd tegen de newco. Maar het punt is wel juist: het Schotse voetbal zal minstens enkele jaren op zijn gat liggen en Celtic zal mee de dieperik in gaan. Gezond als club maar herleid tot een kleintje in Europa. Want een competitie met maar 1 aantrekkelijke club gaat geen enkele talentrijke speler lokken, jeugdtalent zal snel Schotland verlaten, TV gelden en sponsorgelden zullen omlaag gaan … en weldra stelt de Schotse liga evenveel voor als die van Wales. Rangers sleurt een heel land (voetbalgewijs) mee in het graf.

    William heeft het over Spanje. Hier is denk ik hooguit 1/4 van de topklassers gezond. 4 of 5 clubs zijn momenteel in administration en sommigen zijn al administration voor enkele jaren lang (hier worden geen minpunten gegeven daarvoor, vandaar dat die clubs toch kunnen doorspelen op het hoogste niveau, zelfs al zijn ze 5 jaar in administration). Mogelijks zijn het er zelfs meer maar met zekerheid Mallorca, Zaragoza, Rayo Vallecano, en als ik me niet vergis ook Betis en 1 van de noordelijke clubs (Santander als ik me niet vergis ; maar ben niet zeker). Levante staat het water aan de lippen, Atletico Madrid heeft het ook niet breed ondanks de recente successen, Valencia stond lang in het rood tot ze met de verkoop van David Villa hun schulden konden aanzuiveren. Van alle grote clubs is Valencia de enige die min of meer gezond is, want ook Barça en Real zitten diep in de schulden. Deportivo La Coruña mag van geluk spreken dat ze een jaar na de degradatie meteen terugkeren naar het hoogste niveau want ze gingen allicht bankroet hadden ze langer in tweede afdeling gebleven. Rayo kampt met enorme schulden en is in handen van de meest corrupte zakenlui van heel Spanje. Om maar te zeggen: financiëel is het Spaans voetbal een puinhoop. Espanyol heeft dankzij haar nieuwe stadion en verstandig beleid een gezonde status maar weinig overschot, maar ze hebben geen schulden zoals 3/4 van de andere clubs in hoogste divisie. Over clubs als Sevilla, Getafe, Bilbao en Sociedad heb ik nog geen onheilspellend nieuws gehoord maar het is niet omdat ze geen schulden hebben dat ze ook veel op overschot hebben. Degradatie is een ramp voor een club want dan valt heel veel geld uit TV inkomsten weg.

    Bij mijn weten is het in Italië hetzelfde verhaal, op enkele clubs na is het daar ook kommer en kwel. De Russische competitie is vrij gezond (heel wat clubs zijn eigendom van het leger, de staat of van een oliemaatschappij ; kijk maar eens hoeveel clubs Gazprom in zijn portfolio heeft) en de Duitse competitie is financiëel gezond.

    Als UEFA strict is in het bannen van clubs met schulden vanaf 2015 kunnen clubs als Valur Reykjavik of Ararat Yerevan dan de Champions League winnen omdat alle grote clubs niet mogen meedoen wegens schulden. Ik ben absoluut geen US-liefhebber, in tegendeel, maar de Amerikaanse soccer league is op dit vlak een voorbeeld voor Europa. Er is daar een salary cap, en de federatie bepaalt mee de transferprijzen van een speler. Zo kan geen enkele club een monopolie op de trofeeën krijgen en doordat er maximumsalarissen zijn geeft geen enkele club ridicule bedragen uit. Qua voetbal, en enkel qua voetbal :), zouden we een voorbeeld aan de VS moeten nemen. Toestanden zoals met Rangers, de Spaanse clubs, de Ierse clubs, etc zijn daar quasi onmogelijk. Het resultaat is navenant: de league groeit nog elk jaar qua aantal clubs, aantal fans en media-aandacht.

 9. Hoe is het trouwens mogelijk dat Celtic (ogenschijnlijk) nooit de praktijken van Rangers gekopieërd heeft, aangezien ze a) succesvol waren en b) jarenlang toegestaan werden. Ik geloof er namelijk niets van dat er bij de ene club meer moraal bestaat dan bij de ander.

  Maar verder… ik blijf erbij dat sevco in de Schotse Nonleague moet herstarten in überhaupt niet in de League. Eerst maar eens een paar jaar bewijzen.

  • Als er nog een club door de mand vallen zou dreigt het Hearts te worden, die hebben ook een boekhouding die niet geheel kosher is, al zijn er geen bewijzen van een grootschalige fraude a la Rangers.

   In principe is de Schotse liga een gesloten league dus niet te vergelijken met Engeland waar je kan opklimmen vanuit de non-league. Er is de League en daaronder heb je amateurliga’s zoals de Highland League, East of Scotland League, Juniors, … Als Rangers-newco niet in de league verkozen wordt kunnen ze niet naar de league promoveren zelfs al winnen ze elke amateurcompetitie waar ze in aantreden. Er is een plek vrij door het wegvallen van het oude Rangers, en die wordt ingevuld door verkiezingen in theorie.

   So far the theory, want blijkbaar is het een uitgemaakte zaak dat newco Rangers die vacante plek gaan opvullen zelfs zonder dat andere non-league clubs zich kandidaat kunnen stellen. In feite is dat alleen al niet geheel eerlijk want een nieuwe club (het newco Rangers) zou in principe hetzelfde verkiezingsproces moeten doorlopen als eender welke non-league club die in de league wil. Maar het lijkt er op dat ze niet eens andere kandidaten overwegen en de newco dus zonder verkiezing de league in mag. Eerlijk? Nee. Al is de kans natuurlijk klein dat bij een verkiezing pakweg Wick Academy verkozen wordt boven de newco ; die clubs in de lagere afdelingen van de league zullen de newco graag zien komen vanwege de ticketverkoop. Hetgeen echter in theorie niet rechtvaardigt om de verkiezing gewoon over te slaan. Ach ja, eerlijk voetbal, dat is een utopie…

 10. Volgens hier wordt het toch sfl1 http://wingsland.podgamer.com/
  Oed stuk trouwens

 11. Akelige club maar ironisch genoeg zou Celtic er wel eens mee de dupe van kunnen worden dat die nare buren verdwijnen. Immers, de Old Firm was de enige wedstrijd van enig niveau in de SPL. TV gelden en sponsordeals zouden wel eens flink kunnen tegenvallen als het een one-horse race wordt. Misschien dat sommige Celtic spelers dan ook weg willen naar een boeiender competitie en dat de Schotse coëfficiënt in Europa nog verder weg zakt als er geen tweede club is die resultaten kan boeken. Celtic zou dus helaas wel eens mee hinder van de situatie kunnen ondervinden.

  Hoewel niet helemaal hetzelfde maar in de jaren dat Rosenborg 13 titels op rij won vond ik dat uiteraard heel leuk, maar achteraf gezien was het geen goede zaak dat er geen concurrentie was. Immers, de rest van de Noorse clubs modderde maar wat aan en alle goeie spelers wilden via Rosenborg als tussenstap snel naar een boeiender competitie. Uiteindelijk heeft Rosenborg er in feite ook nadelen aan ondervonden dat ze zoveel jaar alleenheerschappij hadden in Noorwegen. Ik vrees voor Celtic dat dit ook wel eens het geval kan zijn als er echt geen concurrent meer overblijft. Voor wedstrijden tegen Ross County en St Mirren gaan buitenlandse spelers niet komen en de goeie spelers die er nu zijn gaan misschien ook beginnen twijfelen.

  Overigens, waar is de foto genomen bovenin het artikel? Duidelijk in Israel gezien de Hebreeuwse reclameborden maar de letters zijn te klein in beeld opdat ik het duidelijk kan lezen. Het enige stukje dat niet door dat reclamebord bedekt is lijkt op “Mal anin” als je gaat translitereren, dat lijkt dus een sponsornaam of zo want er is geen club die zo heet.
  Rangers had in Israel overigens enkel sympathie bij de erg rechtse clubs a la Beitar. Het is absoluut niet zo dat er een band tussen Rangers en Israel an sich bestaat. Ik betwijfel of, behalve een Israeli die in Schotland speelt, iemand in Israel wakker ligt van de SPL en sowieso zal Rangers bij de apolitieke clubs (de Maccabi clubs dus) en de linkse clubs (Hapoel) niet al te geliefd zijn met hun sectarisch gedoe. Heb ooit 1 Israeli de lof zien zwaaien over de UVF in Noord Ierland en meteen kreeg hij een horde andere Israeli’s over zich heen die hem voor gek verklaarden en niets met heel dat sectarisme wilden te maken hebben.

  Dat men bij Rangers anti-katholiek was is uiteraard ook gewoon fout. Anti-paus zou ik al sneller begrijpen, want van het instituut Kerk ben ik ook absoluut geen fan. Maar om dan alle gelovigen te gaan viseren is fout, bij eender welke godsdienst je dat ook doet. Het is makkelijk om te gaan zeggen dat je uitzonderingen kan maken voor extremer sectes zoals de Amish of de Mormonen maar ook daar: hoezeer de leer me ook vreemd overkomt is het onacceptabel een hele groep mensen te viseren op grond van geloof. In dat opzicht zou ik dus zeggen: opgeruimd staat netjes, wat Rangers betreft. Hopelijk distantiëert een newco versie zich van alles wat het oorspronkelijke Rangers heeft uitgericht.

 12. Met op de foto te klikken en te vergroten kan ik lezen wat boven dat spandoek “Oakley” staat. Als je van Hebreeuws naar Latijns alfabet omzet staat daar “Bnei Yehuda osha li hatom …” (dat laatste is BLB maar men heeft daar de accenten niet duidelijk gezet dus het is niet duidelijk of daar een E of een A moet tussenstaan). In elk geval is dit dus duidelijk een spandoek van Bnei Yehuda Tel Aviv, de kleinste van de Tel Avivse clubs op het hoogste niveau (afkomstig uit de HaTikva buurt, een armere sloppenwijk) maar de laatste jaren toch erg succesvol en met een kleine doch fanatieke aanhang. Geen uitgesproken politieke oriëntatie ondanks de naam (Bnei Yehuda betekent min of meer “Zoon van de Joden”) en zeker niet bekend vanwege een band met Rangers. Ik denk dat enkel erg rechtse Israeli’s (en die zitten bij de Beitar clubs) iets met Rangers hebben, maar bon, die foto is duidelijk genomen in een wedstrijd tegen Bnei Yehuda. Mijn Hebreeuwse cursus komt weer van pas 🙂

  Ik heb trouwens twee Celtic sjaals (eentje is langs de ene kant Celtic en langs de andere kant Ierland qua bedrukking) en een Rangers sjaal. Ik verzamel voetbalsjaals dus ik graai mee wat ik kan krijgen, ongeacht of ik de clubs leuk vind. Ik heb niets met Celtic en Rangers vind ik ronduit akelig maar bon, ik kon van beide clubs een sjaal bemachtigen en dan slaat de verzamelaar gewoon toe. Ik vraag me af of er nog mensen zijn die een sjaal van beiden hebben (allicht wel, ik ben niet de enige verzamelaar) ; handig wel mocht ik ooit Glasgow opnieuw bezoeken. Afhankelijk van de buurt waar je loopt snel even van sjaal switchen om herrie te vermijden.

 13. De beslissing over het lot van de newco volgt volgende week. Opmerkelijk: Ally McCoist wil liefst in division 3 starten om de integriteit van het spel niet te schaden en geeft “onze goede vrienden van Celtic” (dixit McCoist) gelijk in het statement dat eerlijkheid voorop hoort te staan. Hij beweert ook dat 3/4 van de Rangers fans er achter staat om in het laagste niveau van de SFL te starten in plaats van in division 1.

  http://sport.stv.tv/football/clubs/rangers/109551-mccoist-start-over-in-division-3-for-sake-of-sporting-integrity/
  http://www.bbc.co.uk/sport/0/football/18707522
  http://sport.stv.tv/football/clubs/rangers/109484-sfl-vote-on-rangers-newco-proposal-put-back-one-day-until-july-13/

  Dit zou in feite de logica zelf horen te zijn en niet eens ter discussie horen te staan. Stel dat het pakweg Motherwell of St Mirren was die bankroet gingen zou men ook geen speciaal plan klaarstomen om hen te herlanceren in de tweede afdeling. In feite is het zelfs niet eens helemaal eerlijk dat Rangers newco niet moet verkozen worden en geen andere (non-league) clubs zich kandidaat mogen stellen. Maar goed, het enige eerlijke is om hen terug te zetten naar Division 3. Een beetje een ramp voor het hele Schotse voetbal dat zijn laatste beetje attractiviteit verliest met de Old Firm die nu verdwijnt ; maar zoals men bij Hibs en Celtic verwoordde: integriteit hoort niet te koop te zijn, ongeacht het bedrag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s