Nick Powell & The Crewe Academy

Afgelopen zondag won Crewe Alexandra de laatste wedstrijd van het Engelse voetbalseizoen en promoveerde zo naar League One. In mijn voorbeschouwing had ik het al over het supertalent Nick Powell. Hij is amper twee maanden achttien, maar was dit seizoen een van de grote smaakmakers in League Two. In de finale bewees hij zijn klasse nog maar eens door op schitterende wijze de 1-0 te maken. Zijn talent is ook door de grote clubs opgemerkt en Manchester United staat op het punt om een aanbieding te doen. Ik hoop dat Powell slim is en nog een jaartje bij Crewe blijft, want League One is een goede leerschool voor hem. Als Powell toch vertrekt is het de zoveelste voetballer die door Crewe is opgeleid en op het hoogste niveau terecht komt. Dat zou weer een geweldig succes zijn voor de Crewe Academy.

Nicholas Edward Powell werd op 23 maart 1994 geboren in Crewe. Al vroeg bleek hij een groot talent te zijn en op z’n vijfde mocht hij beginnen bij Crewe Alexandra. Iedereen zag dat het talent er vanaf droop. Gelukkig waren de ouders van Powell wijs en lieten ze hun zoon bij Crewe zitten in plaats van te laten vertrekken naar een van de grote mastodonten in de buurt. Het betaalde zich uit, want op 19 augustus 2010, Powell was zestien, maakte hij al zijn debuut. Toevallig in en tegen Cheltenham, de tegenstander van afgelopen zondag. Het duurde dan ook niet lang voordat Wenger in zijn lange jas op de stoep stond bij Crewe. Gradi verkocht hem een duidelijk ‘nee’. Hij wilde Powell eerst rustig brengen in plaats van verpatsen en hem in het tweede van Arsenal laten spelen.

Een wijze keuze, want sinds dit seizoen is Powell een vaste waarde in het elftal van Crewe. Steker nog, hij is de beste speler daar. Powell won eind april alle individuele prijzen bij Crewe die er zijn. Hij mocht de trofeeën voor Player of the Year, Goal of the Season en Young Player of the Year komen ophalen. Daarnaast werd hij in League Two uitgeroepen tot Apprentice of the Year, dus die prijs mocht ook mee. En afgelopen zondag werd, mede dankzij zijn goal, de play-off finale van League Two gewonnen. Het kan maar niet op dit jaar. Zijn zakken zouden beter gevuld zijn als hij naar Arsenal was gegaan, maar een volle prijzenkast is ook wel lekker. Jammer genoeg denken niet alle voetballers meer zo, maar gelukkig is Powell een uitzondering. Ik verwacht overigens wel dat hij deze zomer vertrekt.

The Crewe Academy, in de jaren tachtig opgezet door Dario Gradi, is een talentenfabriek die in Engeland zijn weerga niet kent. Het is de levensader van de club en de belangrijkste reden waarom de club de laatste vijfentwintig jaar niet meer onderin de kelder van de Football League speelt. Geen club eindigde vaker onderaan dan Crewe, maar die tijden zijn voorbij. In het begin deed Gradi het met afvallers van grote clubs. Zo pikte hij David Platt (United), Robbie Savage (United), Neil Lennon (City) en Geoff Thomas (non-League) op uit Manchester en leidde ze op tot internationals. Dat had zo’n positieve uitwerking op de club en spelers, die ineens zoveel inkomsten kreeg uit transfers, dat werd besloten een eigen jeugdopleiding te beginnen. Dat die zo succesvol zou worden had niemand in de jaren tachtig kunnen vermoeden.

De lijst met spelers die naar grotere clubs gingen is eindeloos en er lijkt geen einde aan te komen. Spelers als Dean Ashton, Rob Jones, Seth Johnson, Danny Murphy (alleen Engeland), Michael O’Connor (Noord-Ierland) en David Vaughan (Wales) zijn opgeleid bij Crewe, na een aantal jaar verkocht en international geworden. Verder spelen jeugdproducten als Billy Jones (West Brom), Rob Hulse (QPR), Nicky Maynard (West Ham) en Ben Amos (Manchester United) allemaal voor clubs in de Premier League en hebben vele anderen dat in het verleden gedaan. Mocht Powell vertrekken dan is dat de zoveelste in de rij en hij zal zeker niet de laatste zijn. Het volgende grote talent staat namelijk alweer klaar: Max Clayton, 17 jaar en dit seizoen goed voor 26 wedstrijden. De talentenfabriek van Gradi blijft maar doordraaien.

Advertenties

Een Reactie op “Nick Powell & The Crewe Academy

  1. Pingback: Lazy saturdays Doordebenen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s