Video of the Week: Manchester United v York City 0-3

York City is dus terug in de Football League. Mooi voor die mannen, want na acht jaar in de Conference heb je het daar ook wel gezien. Daarnaast werd er met de FA Trophy ook nog een tastbare prijs gewonnen. Twee keer naar Wembley in een ruime week tijd en dan ook nog eens twee keer winnen. Ik kan me de oceaanvreugde in York wel voorstellen. De club was in de jaren negentig ooit groot nieuws. Het was de eerste keer dat ik ze echt op de korrel kreeg. Het is misschien wel een van de grootste stunts ooit, want York versloeg Manchester United met 0-3 in eigen huis. Had Manchester United deze pot gewonnen, dan hadden ze een grote kans gehad om als eerste Engelse club de Engelse treble te pakken.

Even terug naar ie tijd. Het is het seizoen 1995/1996. Manchester United zou dat seizoen de Premier League en de FA Cup winnen, maar niet de League Cup en dat allemaal dankzij The Minstermen. Er werd ook geen enkele thuiswedstrijd verloren, op die tegen York na. York City was destijds een zwakke ploeg uit, zoals het nu heet, League One. Slechts dankzij een overwinning op de laatste speeldag, wipte ze uit de degradatiezone. Manchester United had destijds echt een goede ploeg, met mannen als Gary Neville, Ryan Giggs, David Beckham, Brian McClair, Peter Schmeichel en het keiharde duo Gary Pallister en Steve Bruce achterin. De fundamenten voor het droomjaar 1999 werden in deze jaren gelegd.

York had pas één competitieduel gewonnen, toen ze op 20 september naar Old Trafford afreisden en zaten dik in de degradatieproblemen. Manchester United had vijf van de eerste zes duels gewonnen en SAF stelde gewoon negen van zijn elf basiskrachten op (alleen Schmeichel en Bruce kregen rust, maar er stonden nog altijd negen internationals op het veld). De bookies gaven York geen kans en een 100/1 notering voor een overwinning van The Minstermen maakte dat duidelijk.  York nam 5000 man mee en die geloofden hun ogen niet. Na negentig minuten stond het 0-3, de grootste cupshock in de moderne historie. De return, destijds ging het over twee duels, won Man United met 1-3. Niet genoeg dus en York was door. Dat ze de volgende ronde verloren van QPR was minder belangrijk, want ze hadden de grootste scalp van allemaal gepakt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s